HDP’li genç kadınlar Diyarbakır’da toplanıyor

  • kadın
  • 09:27 16 Şubat 2019
  • |
img
DİYARBAKIR – HDP’li genç kadınlar, 17 Şubat'ta Diyarbakır’da düzenlenecek ‘Genç Kadın Buluşması'nda bir araya gelecek. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi genç kadınlar, düzenlenecek  'Genç Kadın Buluşması' kapsmaında 17 Şubat’ta Diyarbakır'da toplanacak. 300 kadın delegenin katılımıyla yapılması beklenen buluşmanın şiarı, "Özgür yaşam, özgür kadınla mümkündür” ve “Bi rihê jinên ciwan berxwe bide, tecritê bişkinê” (Genç kadınların ruhu ile diren, tecridi kır)” olacak.
 
Türkiye ve bölgeden genç kadınların katılımıyla yapılacak buluşmanın gündeminde ise tecrit, açlık grevleri, kadına yönelik taciz, tecavüz ve asimilasyon politikaları var.
 
HDP Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Büşra Kuyun, program hakkında bilgi verdi.
 
Bugün toplumun her kesiminin hissettiği ağır siyasal bir süreçten geçildiğini vurgulayan Kuyun, "Bu siyasal sürecin bize getirdiği bazı sorumluklar var, direnişi ve mücadeleyi büyütmek. Bu anlamda biz de kongre kararı aldığımız gündem sonra bir genç kadın konferansı planlaması yapmıştık” dedi.
 
O günden bugüne bu kapsamda birçok bölgede özgün kadın toplantıları gerçekleştirip, belli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kuyun, “Bu toplantılarda birçok yeni genç kadın katıldı aramıza.  Moral ve coşkumuzun büyüdüğü buluşmalar oldu. Bunun yanı sıra film ve atölye etkinlikleri gerçekleştirdik. İleriki dönemlerde toplumsal cinsiyetin tartışıldığı atölyeler de açmayı planlıyoruz” diye belirtti.
 
'KADINA YÖNELİK KİRLİ POLİTİKALAR AKARŞI MÜCDELE EDECĞİZ'
 
Kuyun, kadınlara yönelik sürdürülen kirli politikalara karşı birlikte mücadele edeceklerini ve eril zihniyetin kadınlara uygulamak istediği teslimiyetçi anlayışı boşa çıkaracaklarını da vurguladı. Kuyun, çalışmalarına ilkişkin ise şunları belirti: "Kadın Buluşması hazırlık çalışmasında, genç kadın kimdir, genç kadının öncünün öncüsü olması üzerine örgütlenme sorunları ve genç kadınlara dayatılan eril faşizmi üzerine tartışmalar yürütüldü. Tecavüz kültürü üzerine tartışmalar yürütüldü. Tecavüzün, bir kadının bedenine uygulanan zor değil de, bir kadının bütün yaşamında toprağında, vatanında her yerinde eril devletin aslında faşizmimin hissettirdiği, bize bir tecavüz yaşattığından bahsettirildiği konular üzerinden tartışmalar yürütüldü. Ve yeni dönemde artık mücadelemizi büyütmemiz gerektiği ciddi anlamada büyüteceğimizi ve yeni planlamalar koyacağımızın da kararı alındı." 
 
'KADININ ROLÜ GÜVEN'DE GERÇEKLEŞİYOR'
 
Tarihsel ve çok yoğun bir süreçten geçtiklerini bunun onurlu mücadelesini Leyla Güven şahsında devam ettiğini kaydeden Kuyun, "Bu gün PKK Lideri Abdullah Öcalan, şahsında tüm Kürdistan halkına, özelde ise kadınlar ve genç kadınlara uygulanan bir tecrit, bütün kadınların özgürlük istemine ve iradelerine uygulanan bir tecrit var. Bu anlamda Leyla Güven, çok ciddi ve güçlü bir cevap verme niteliğinde bir açlık grevine başladı. Bedenin açlığa yatırdı. Bir kadının başlatmış olduğu aslında tarihsel bir rolü olan öncülük durumu, Leyla Güven şahsında gerçekleşiyor. Bu anlamda tarihsel bir süreçten de geçiyor. Bu anlamda Leyla Güven arkadaşımızın direnişini sahiplenmek mücadelesini büyütmek dışarıda onun sesi olmak da en çok genç kadınların görevidir. Tecritte dönük özgün planlamalar ve eylem hat da oluşturacağız" ifadelerini kullandı.
 
Kuyun, bütün kadınlarını birlikte mücadeleye çağırarak sözlerini sonlandırdı.
 
MA / Esra Solin Dal