'Leyla Güven’e ses ver, direnişin sesi ol'

img

ANKARA – DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemine destek veren kadınlar, “Leyla Güven’e ses ver direnişin sesi ol” çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in PKK Lideri Abdullah Öcalan için başlattığı açlık grevi eylemi 70'inci gününde. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Konferansı'na katılan kadınlar, “Leyla Güven’e ses ver, direnişin sesi ol” çağrısında bulundu.
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu, bir kişinin kendi bedenini ölüme yatırmasının yapılacak en son eylem yöntemi olsa da “Ülkemizde yaşadığımız tüm antidemokratik uygulamaları, hukuksuzlukları düşündüğümüzde artık toplumsal olarak bu noktaya geldiğimizi, toplumsal barışı tümden kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığımızı görebiliyoruz. Böylesine bir tehlikeli süreçten geçiyoruz” dedi.
 
‘GÜVEN’E SES VERELİM’
 
Güven’in bu eyleminin ülkedeki karanlık tabloyu gösteren en önemli eylem olduğunu söyleyen Yulcu, eylemin son bulması için bir an önce talebinin karşılanması gerektiğini vurguladı. Yulcu, “Kürt sorununun demokratik, barışçıl yöntemlerle çözümü tekrardan barış görüşmelerinin başlatılması, tecridin sonlandırılması için açlık grevinde olan Leyla Güven’e ses verelim, Leyla Güven’i yaşatalım” diye konuştu.
 
‘TÜM ÜLKE TECRİT ALTINDA’
 
Demokratik Kadın Hareketi Üyesi Fatoş Kaya da, Güven’in açlık grevinin çok kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekti. Sadece İmralı’da değil, tüm ülkede mutlak bir tecridin olduğunu ifade eden Kaya, “Tüm halklara tecrit uygulanıyor. Bugün Kürtlere, Alevilere, emekçilere, kadınlara uygulanan bir tecrit var. Biz bu tecride karşı duruyoruz. Bu tecritlerin hepsinin bir bütün son bulmasını talep ediyoruz. Leyla Güven’de bu anlamda çok önemli bir adım atmıştır” ifadelerini kullandı.
 
‘LEYLA GÜVEN DİRENİŞİN ADIDIR’
 
Kadınlar olarak Güven’in arkasında olduklarını vurgulayan Kaya, şunları söyledi: “Diyarbakır zindanlarında Leyla Güven şahsında bir kıvılcım ortaya atıldı. Biz dışarda olanlar da bu kıvılcımı alevlendirmek zorundayız. Alevlenen kıvılcımla tecritlerin hepsinin son bulacağına inanıyoruz. Başta kadınlar olmak üzere cezaevinde direnen tüm yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Leyla Güven direnişin adıdır. Leyla Güven’in sesine ses ver, direnişin sesi ol."
 
‘TOPLUMUN TECRİT EDİLMESİNE KARŞI SES VERELİM’
 
Leyla Güven’in öncü kadın kimliğine işaret eden HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Seza Beytuş ise, Güven’in sadece İmralı’daki tecridin kaldırılması için harekete geçmediğinin altını çizdi.
 
Beytuş, “Bugün coğrafyamızda bütün alanlarda bir tecrit söz konusudur. Hiçbir insan bugün düşündüğünü ifade edemiyor, istediği kitabı okuyamıyor, istediği alanda örgütlü mücadelesini yürütemiyor. Leyla tüm bunları görerek, en başta da tecridin kalın çizgilerinin çizildiği İmralı’daki tek tipliliğe karşı öncülük ederek, direniş başlattı. Bugün Türk, Kürt, Laz, Çerkes bu coğrafyada yaşayan tüm insanlık için tecridin kırılması gerekiyor. Leyla, tek adam yönetiminin yerine daha çok demokrasi ve özgürlüklerin olduğu bir dünyayı yaratabilme gücünü yüreğinde hissederek, direnişe geçti. Bize de büyük bir görev düşüyor, bu görev de onunla dayanışmak” diye belirtti.