Independent Jinwar’ı yazdı: Patriarkayı yıkmak isteyen tek kadın köyü

  • kadın
  • 10:58 3 Aralık 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ - İngiliz gazetesi The Independent, Kuzey Suriye’nin Dirbesiyê kentine yakın bir yerde kurulan kadın köyü Jinwar’ı yazdı. “Patriarkayı yıkmak isteyen Suriye’deki tek kadın köyü Jinwar’a hoşgeldiniz” başlıklı haberde, köydeki yaşamın nasıl inşa edildiği anlatılıyor. 
 
İngiliz gazetesi The Independent, Kuzey Suriye’nin Dirbesiyê kentinin yakınlarında kurulan kadın köyü Jinwar’ı yazdı. “Patriarkayı yıkmak isteyen Suriye’deki tek kadın köyü Jinwar’a hoşgeldiniz” başlıklı haberde, “Bu köy, ayakları üzerinde durmak isteyen kadınların yeri” diye yazıyor. 
 
Richard Hall imzalı haber şöyle: 
 
Kuzey Suriye düzlüklerindeki uzun tozlu yolun sonunda, omzundaki tüfeğiyle girişte genç bir kadın Jinwar’ı koruyor. 
 
Mavi ve mor fırça darbeleriyle dekore edilmiş tuğladan yapılmış 30 ev kapının girişinde uzanıyor. Evler, sebzelerin yetiştiği geniş bir araziyi sarmış durumda. Belki bir savaş bölgesi, feminist bir ütopya için uygun bir ortam değildir. Fakat, burası devam eden çatışma yüzünden harap olmuş bir ülkenin uzak köşesinde, bir grup kadın etrafındaki kaostan bir kaçış yarattı. 2 yıl boyunca inşa edilmiş bu küçük köy, erkeklerin kalmadığı ve kadınların yönettiği, kendine yetebilen, ekolojik bir yer. 
 
Köyde ikamet eden 28 yaşındaki Zainab Gavary, “Bizim burada bir erkeğe ihtiyacımız yok. Yaşamımız güzel. Burası, ayakları üzerinde durmak isteyen kadınlar içindir” dedi. 
Jinwar, Kuzey Suriye’nin büyük kentlerinden olan Qamişlo’dan birkaç mil uzaklıkta. 
 
Yerel kadın grupları ile uluslararası gönüllülerin kadınlar için yaşam alanı yaratmak için “ataerkilliğin ve kapitalizmin baskıcı güç yapılarının olmadığı” kurduğu bir yer. 
 
Jinwar’da evler, burada yaşayan kadınlar tarafından inşa edilmiş. Kadınlara ait duvar resimleri ve heykelleri, etrafı bir çayır çiçekler bahçesi olan sitenin etrafına saçılmış. Onu çevreleyen köylere karşı bir tezat oluşturuyor. İnşanın Kuzey Suriye’de olması tesadüf değil. Sadece birkaç yıl önce, tüm bölge IŞİD hilafetinin gölgesinde yaşıyordu. Cihatçı grup, Kürt bölgesinin güney ve doğusu ile sınırın ötesindeki Irak'a doğru şimşek hızıyla ilerledikçe büyük toprak bölgelerini ele geçirdi. 
 
IŞİD, sadece birkaç saat uzaklıktaki Rakka'yı başkent yaptı ve 100 kilometreden az doğudaki Sincar kentinde en iğrenç vahşetlerden birini gerçekleştirdi. Binlerce Ezidî katledildi, ve çoğu kadın binlercesi hala sek kölesi olarak kullanılıyor. Bu vahşete karşılık, çok sayıda Kürt kadını bu radikal gruba karşı silahlandı. Bu kadınların, onları köleleştirmeyi amaçlayan katil bir güruha karşı karşıya geldikleri hikayesi, dünyanın dikkatini çekti.
Jinwar'ın kurucuları; projelerini, ailelerini terk ederek savaşa giden “kadın devriminin” bir devamı olarak görüyor. Ancak dünya, Kürtleri ön cephede savaşan kadınların imgeleriyle tanırken, Kürt toplumu hala oldukça muhafazakardır. Jinwar, ataerkil bir toplumun kendilerine dayatıldığı aile odaklı rollerden kaçmak için kadınlar için bir yer olarak inşa edildi. Gavary de bu kadınlardan biri. Çok genç yaşlarda evlendi, fakat eşi yaşamını yitirdi. 
 
“Annem bana gitme diye yalvardı; ama ben geldim. Oğlumla 10 yıl boyunca yalnız yaşadım ve çok acı çektim” diyor. Jinwar’ın duvarında yazılı “Kadınlar olmadan özgürlük olmaz” yazısını  tekrarlayarak, “Kadınlar kendilerini eğitip güçlendirmedikçe özgür olamazlar” diyor. 
 
Buradaki mesaj oldukça politik. Toplumdaki kadınlar için daha büyük bir role ek olarak,  Jinwar aynı zamanda modern yaşama alternatif olarak ekolojik ve komünal bir yaşam önerir. 
 
Ancak Jinwar aynı zamanda, desteğe ihtiyacı olan kadınlar için bir sığınaktır - özellikle savaşta sevdiklerini kaybedenler için. 
 
33 yaşındaki Amira Muhammad, Jinwar evlerini yapan kadınlardan biri. Eşi, bir yıl önce IŞİD’a karşı savaşırken öldürülmüş. Onun için ailesinin evine dönmek zor olmuş ve tamamen Jinwar’a bağlandı. 
 
Muhammed, “Buraya geldim. Çünkü çocuklarım var ve yaşayacağım bir evim ve gelirim yok. Burada çocuklara eğitim ve yaşam masrafları gibi birçok fayda sağlıyorlar. Çok güzel bir köy ve çocuklarım çok sevdi” diyor ve ekliyor: “Kendi çiftliğimizi yapıyoruz, ağaç dikiyoruz. Her kadın, çocukları için kendi arazisini çiftliyor. Hasat ettiğimiz ürünleri satıyoruz ve giderlerimizi desteklemek için geliri kullanıyoruz.” 
 
Jinwar’ın sakinleri, sürdürülebilir bir yaşam için gereken işlerle meşgul. Büyük ortak bir mutfakta birlikte pişirip birlikte yiyorlar. Jinwar’da çocuklar için okul ve bakmak için hayvanlar da var. Köy, düzenli olarak projenin arkasındaki fikirleri öğrenmek için yerel bölgeden gelen ziyaretçileri kabul eder. Bu arada, boşanan ya da eşleri ölmüş kadınlar ve erkeklerden uzak yaşamayı isteyen diğer kadınlar… 
 
17 yaşındaki Nisreen Qadir kız kardeşiyle birlikte gelmiş. Qadir, izole bir hayat yaşamak için dezavantajları olduğunu söylüyor. Qadir, “Yaşamımız bazen sıkıcı olabilir ama; buradaki yaşam; özgüvenli bir yaşam ve özgür kadınların yaşamı” diyor.