HDP Kadın Sözcüsü Taşdemir: Kadınlarla birlikte geliyoruz

  • kadın
  • 09:18 17 Kasım 2018
  • |
img

ANKARA - Yerel seçim çalışmalarına hız veren HDP’li kadınlar kuracakları kadın ittifakıyla kadın rengini ve iradesini siyasette aktif hale getirmeye hazırlanıyor. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, “Bütün mekanizmalarda kadın iradesinin yansıması için kadınlarla birlikte geliyoruz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, geçtiğimiz hafta sonu yerel seçim gündemiyle toplandı. Toplantıda, kadın iradesinin sokaktan mahalleye, kent yönetimine kadar nasıl dahil edileceği ve mücadele hattı tartışıldı. 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında düzenlenecek eylem ve etkinlikler planlayan Kadın Meclisi, yerel seçimlere dair kadın ittifakını kurmaya hazırlanıyor. 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, toplantıyı değerlendirdi. 
 
Belediyecilikte 20 yıllık bir kadın deneyimini biriktirdiklerini dile getiren Taşdemir, bu deneyime yönelik devlet baskısı olduğunu söyledi. Taşdemir, “Kadın kazanımları ve kadın kurumları hedef alındı. Bu saldırılara karşı yerel seçimlerde belediyelerimizi tekrar alacağız ve batıda kadın kazınmalarını sağlayacağız” dedi.
 
‘CİNSİYETÇİLİĞE KARŞI FARKLILIKLARI TANIMAK’ 
 
Kadınlar açısından yerel seçimlerin önemini, “kurumsallaşan faşizm ve milliyetçilik karşısında demokrasinin yeniden inşası” diye niteleyen Taşdemir, şunları ekledi: “Rejimin motivasyonu olan cinsiyetçi politikalar, yaşamın her alanında kendini örgütlüyor. AKP’nin erkek egemen zihniyetine karşı yerel seçimlerde bir kez daha yerelden demokrasiyi savunmak, merkeziyetçi, asimilasyoncu siyasete karşı demokratik, barışçıl, adil, farklılıkları tanıyan, kimliklerin kendini özgürce yaşadığı politik bir zemin yaratmak çok önemlidir.” 
 
‘ERKEK AKLI GERİLETMEYİ HEDEFLİYORUZ’ 
 
Taşdemir, kadınlar için belediyeciliğin “mekan-kurum alma” anlamına gelmediğini belirterek, “Kadın siyasetçileri rehin alan, tutuklayan, bedenini teşhir eden, kazanımlarına saldıran erkek akla bir karşı çıkışı, geriletmeyi hedefliyoruz. İleriki aşamada mahalle mahalle, sokak sokak gezerek, kadınları siyaset alanına teşvik edeceğiz, mücadeleye davet edeceğiz. Muhtarlıktan belediye eşbaşkanlığına kadar bütün mekanizmalarda kadının iradesinin yansıması için kadınlarla birlikte geliyoruz” dedi.
 
'KADINLAR HESAP SORMAYA GELİYOR’
 
Taşdemir, “hesaplaşma ve hesap sorma” olarak gördükleri yerel seçimlerde kadın ittifakına önem verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Genel anlamdaki adaylık ittifaklarından bahsetmiyoruz. Bizim ittifak anlayışımız, saldırılar karşısında düşünsel bir ittifak kurmak ve buna karşı mücadele yürütmektir. Bütün farklılıklarımıza rağmen kadın kimliğinde ortaklaşarak siyaset üretmektir. Kadın, birlikteliğini de beraberinde getiriyor. Çünkü, kadın olmaktan kaynaklı saldırı altındayız ve dolayısıyla birlikte haklarımızı korumaya ihtiyacımız var. Yerel yönetimler de ortak zeminin hayat bulacağı yerlerden biridir. Kadınlar kent yönetimlerine dahil olduklarında gerçek demokrasi ve toplumsal dönüşümün tanıklığını yapacağımızı biliyoruz. Kadınların bu dönem sözünü, eylemini, gücünü yansıtması çok önemlidir.”
 
'MÜCADELE HATTI ÖRECEĞİZ’
 
Kadın ittifakını oluşturmak için planlama yaptıklarını belirten Taşdemir, yerelde kadınlarla bir araya gelmek ve bu süreçlerde kadınların müdahil olmasını hedeflediklerini kaydetti. 1-2 Aralık tarihinde Diyarbakır’da bütün kadın yapılarıyla ve bileşenleriyle birlikte ortaklaştırıp, yatay mücadele hattı geliştireceklerini belirten Taşdemir, “Aralık ayının ikinci haftasında İstanbul merkezli buluşma gerçekleştireceğiz. Sonrasında Ege, Akdeniz, Çukurova ve İç Anadolu bölgesinde kadınlarla bulaşacağız. Kendi mahallesini, sokağını ve kentini kadınların nasıl yönetmek istediği üzerine çalışma ağı örgütleyeceğiz. Kadın Meclisi olarak görevlendirmelerimizi gerçekleştirdik ve arkadaşlarımız alanda çalışmalarına başladı” ifadelerini kullandı.  
 
'KADIN İSYANI VE DİRENİŞÇİLİĞİ ŞART’
 
25 Kasım eylem ve etkinlik programlarına dair konuşan Taşdemir, şöyle devam etti: “Kadına yönelik şiddetle mücadele haftası olan bu haftayı, kadın isyanı ve direnişini yükseltme olarak ele alıyoruz. Bizim etkinliklerimiz bir haftaya yayılacak. Ayın 18’i ile 25’i arasında Türkiye ve Kürdistan’ın birçok ilinde eylem takvimimiz planlandı. Birçok ilde gece eylemleri, kadın panelleri, yürüyüşler planladık. Kadına yönelik şiddet, aslında şiddet kavramını aşan bir noktaya ulaştı. Bir cins kırımı, kadın kırımıyla karşı karşıyayız. Bu kadın kırımı ve cins kırımının önünü politik olarak besleyen, önünü açan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Şiddet politikalarını teşhir etmekten ziyade buna karşı mücadele eden kadın örgütlülüğüne ihtiyacımız var. Çünkü bu politikalar artık vahşet boyutunu aştı. Kadınlar çok vahşi bir şekilde katlediliyor. Buna karşı artık bir kadın isyanının mücadele vermesi gerekiyor.”
 
'KADINLAR ÖZGÜRLÜKLERİNİ SAVUNMADA ISRARLI’
 
Dönem sloganlarının “erkek ve devlet şiddetine karşı yaşasın kadın dayanışması” şeklinde olduğunu belirten Taşdemir, “Kadın dayanışmasının erkek-devlet şiddetini geriletmesine birçok kez tanıklık ettik. AKP-MHP’nin faşizminin beslediği devlet ve erkek şiddetine karşı kadın direnişçiliği ve isyanını yükselteceğiz. Kadınlar kendi özgürlüklerini savunmakta ısrarlı” dedi.
 
MA / Berivan Altan