Kurnaz: Erkek çocuk-kız çocuk yönündeki algılar düzeltilmeli

  • kadın
  • 09:11 17 Kasım 2018
  • |
img

MERSİN - Kadına yönelik şiddetin durdurulması için gerekli olanın, hukuksal normlardan ziyade tehdit unsuru taşıyan zihniyeti değiştirmeye yönelik çalışmaların yürütülmesi olduğunun altını çizen Avukat Azize Kurnaz, “Anne-baba figürü ve erkek çocuk-kız çocuk yönündeki algılar düzeltilmeli" dedi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre: 2018’in ilk 10 ayında 363 kadın erkekler tarafından öldürüldü.  İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Avukat Azize Kurnaz, son dönemlerde artan kadın cinayetlerine ve mevcut yasaların neden uygulanmadığına dikkat çekti. 
 
‘ŞİDDET UYGARLIK TARİHİNİN DEVAMI’ 
 
Eril zihniyetin hakim olduğu devletçi yapılanmada tarihsel süreç boyunca kadınların toplum dışına itilerek baskıya, zulme ve işkenceye maruz kaldığına dikkat çeken Kurnaz, şöyle devam etti: “Son dönemde yaşanan kadın cinayetlerini de bu uygarlık tarihinin devamı olarak görülmesi gerektiği kanaatindeyim. Ataerkil zihniyet üzerine kurulu devletçi yapının otoritesi güçlenip sivil yaşam alanı daraltıldıkça hayatın her alanına otoritenin ruhu sirayet etmektedir. Yapısal sistemi şiddet üzerine kurulu olan otorite güçlendikçe, şiddet argümanı toplumun diğer katmanlarına da yayılmaktadır.  Günümüzde artan kadın cinayetlerinin temel sebebi de pervasızca önüne gelen her şeyi yakan yıkan, hak, hukuk tanımaz otoriterin ruhundan kaynaklanmakta” diye konuştu. 
 
‘YASALAR UYGULANMIYOR’ 
 
Türkiye’deki kadına yönelik şiddeti önleyici yasalara değinen Kurnaz, mevcut yasaların kadınları korumadığına vurgu yaptı. Kurnaz, yasaların neden kadınları korumadığını da şu sözlerle açıkladı: “Kadın hakları için pozitif hukukta yer alan düzenlemeler, aslında doğru bir şekilde uygulansa tamamen olmasa bile kadına yönelik şiddeti kısmen giderebilecek niteliğe sahiptir. Ancak uygulama noktasında eril zihniyet hakim olduğu için sorunlar çözülmekten ziyade daha da derinleşerek gelişmektedir.” 
 
'ANNE-BABA YÖNÜNDEKİ ALGILAR DÜZELTİLMELİ'
 
Kadına yönelik şiddetin durdurulması için gerekli olanın, hukuksal normlardan ziyade tehdit unsuru taşıyan zihniyeti değiştirmeye yönelik çalışmaların yürütülmesi olduğunun altını çizen Kurnaz, “Gerek aile içerisindeki anne-baba figürü gerekse erkek çocuk-kız çocuk yönündeki algıların düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadına yönelik şiddettin durdurulması için yapılması gereken bir düzenleme de toplumsal cinsiyet ve rollere ilişkin eğitimin müfredatta olması ve bunun uygulanmasına yönelik yönetmeliklerle ilerletilmesi gerektiği kanaatindeyim. Aksi takdirde mevcut iktidarın uygulamalarında olduğu gibi suçun önüne geçilmesi ve suçun kaynağının tespit edilip gerekli çalışmaların yürütülmesinden ziyade ancak suç işleyenleri tekrar toplum içine karıştırıp aynı tehditlerin sürmesine sebebiyet verecek olan af tasarılarının tartışılması ve uygulanması sonucunu doğurur” dedi.
 
MA / Cemil Uğur