'Yasaların uygulanmaması kadınları mağdur ediyor'

img
MERSİN – Kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla Anayasa'da yer alan 6284 sayılı yasaya ilişkin bilgi veren İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Azize Kurnaz, yasanın uygulanmamasından kaynaklı kadınların mağdur olduğunu söyledi. 
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddete dair bilgilendirme toplantısı düzenledi. 78'liler Girişimi Derneği Mersin Şubesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Azize Kurnaz, "6284 sayılı yasa ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanuna" ilişkin bilgilendirme yaptı. 
 
6284 sayılı yasanın kadınları, çocukları, ısrarlı takip mağdurları ve LGBTİ bireylerini kapsadığını belirten Kurnaz, yasanın kadınları, 18 yaş altı, bekâr ve evli gibi ayırmadığını ve tüm kadınları kapsadığını aktardı. 
Israrlı takip konusuna değinen Kurnaz şunları belirtti: “Bir kişinin güvenlik duygusunu bozan, onu korkuya ve güvensizliğe sürükleyen eylemler olabilir. Bu eylemler suç unsuruyla birlikte de gün yüzüne çıkabilir. Yani bir insanı sürekli tehdit etmek, sürekli hakaret etmek TCK’ya göre suç unsurlarıdır. Buna göre bu unsurlara karşı uzaklaştırma kararı alabiliyoruz. Hiçbir şekilde suç niteliği olmayan ısrarlı takiplerle de karşılanabiliyor. Mesela sürekli bir insan gül göndermek, birine sürekli arkadaşlık teklifi göndermek, yüzüncü defa ret edilmesine rağmen 101’inci defa arkadaşlık teklifinde bulunmak, bunlar ısrarlı takip mağduriyetine de yol açabilmektedir.” 
 
ŞİDDETİN BİÇİMLERİ
 
Kadına yönelik şiddetin dört başlıkta incelendiğini aktaran Kurnaz başlıkları şöyle sıraladı: “Fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddetler. Bir kadını çalışmaya zorlamak ve çalışmasına izin vermemek, kariyerine engel olmak gibi durumlar kişiyi ekonomik alan şiddet mağduru yapmak demektir. Psikolojik şiddet; fiziksel, ekonomi ve cinsel şiddetleri içerisinde mevcut. Kadının istemediği yerde, istemediği bir biçimde, istemediği bir zamanda cinsel birlikteliğe zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, başka kadınlarla kıyaslamak, cinsel isteklerini önemsememek gibi durumlar cinsel şiddet olarak kabul ediliyor.” 
 
Kadınlara, çocuklara, ısrarlı takip mağdurlarına ve LGBTİ bireylerine yönelik yapılan bir eylemlere karşı 6284 sayılı yasanın koruyucu önlemler kapsadığını belirten Kurnaz, yasanın tam anlamıyla uygulanmadığını ve bu yüzden kadınların mağdur olduğunu söyledi. Kurnaz, şiddetin önlenebilmesi için yasanın gerçek anlamda uygulanması gerektiğine dikkat çekti.