'Tutuklama ve gözaltılarla kadın iradesi hedef alınıyor'

img

İSTANBUL - Gazeteci ve siyasetçilere yönelik düzenlenen operasyonlarda aynı zamanda kadın iradesinin de hedef aldığına işaret eden kadınlar, "Kadınları gözaltı ve tutuklamalarla susturamazlar" dedi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim sabah saatlerinde gazeteci ve siyasetçilere yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan gazeteci Kibriye Evren ile birlikte 13 kişi tutuklandı. Öte yandan operasyonun yapıldığı günlerde Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Seda Taşkın’a da 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Hem siyasetçi hem de gazeteci kadınların gözaltına alınıp tutuklanmasının kabul edilebilir olmadığını vurgulayan kadınlar, devam eden gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. 
 
‘TUTUKLAMALAR KADINLARI YILDIRAMAZ’
 
Operasyonun bir nedeninin AKP’nin kadın düşmanı politikaları olduğunu söyleyen Kırkyama Kadın Dayanışması’ndan Tülay Korkutan, tutuklanan kadın siyasetçi ve gazetecilerin mücadelesinin hem siyasi iktidarın hem de erkek egemen sistemin kabusu olmaya devam ettiğini belirtti. Korkutan, operasyonlarda gözaltına alınların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Mücadele eden bütün kadınlar AKP için hedeftir. Kürt Kadın Hareketi ve HDP'li kadın politikacılar tüm baskı ve zor uygulamalarına rağmen sisteme yönelik mücadelelerini kesintisiz sürdürdüler ve her yerde iradelerini ortaya koydular. Kadınlar adına hiç durmayan eşitlik, özgürlük ve yeni bir yaşam mücadelesine yönelik bu saldırılarda kazanamayacak, başarıya ulaşamayacaklar. Biz kadınlar mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Gözaltılar, tutuklamalar biz kadınları yıldıramaz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın.” 
 
‘TUTUKLANAN GAZETECİLER HABER OLUYOR ARTIK’
 
Türkiye basın tarihine bakıldığında Kafka romanlarından bir farkı olmadığını belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu’ndan Gülfem Karataş, gazetecilerin yaptıkları haberlerle gündem olmak yerine gözaltına alınıp tutuklanmalarıyla haber olduğuna işaret etti. Karataş, “Adli yılın başlamasıyla birlikte gazeteciler adliyeleri arşınlamaya başlamışken, bir taraftan derdimiz yeni gözaltı ve tutuklamaların olmasını engellemek oluyor. Gazeteci Seda Taşkın'ın karar davasında 7 yıl 6 ay hapis veriliyor ve hiçbir somut gerekçe gösterilmeden. Bir taraftan gözaltına alınıp tutuklanışı bile trajikomikken, akıl sağlığımızı korumaya çalışıyoruz. Yine Diyarbakır merkezli 6 gazetecinin de aralarında bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı ve biz yine tekrarlıyoruz. Gerçeklerin eninde sonunda gün yüzüne çıkması gibi bir huyu vardır. Siz kimi tutuklarsanız tutuklayın bizler gerçekleri söylemeye devam edeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.
 
‘GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN’
 
AKP iktidarının bugüne kadar baskı, zor ve yasaklarla geri çektirmeyi başaramadığı tek kesimin kadınlar olduğunu ifade eden Halkevci Kadınlar’dan Tuğçe Özçelik de, “Toplumsal muhalefetin önünü açan, yasaklarına ve faşist iktidarına kafa tutan da kadınlar olduğu için iktidarının karşısında kadınları bir tehdit olarak görüyor. O nedenle ne yaparsa yapsın; siyaset de yapsa gazetecilik de yapsa fabrikada greve de çıksa ya da plazada bir of çekse korkuyor. Ve korktuğu için nereye saldırırsa saldırsın önce kadınları hedef alıyor. Kadınlara dönük gözaltı ve tutuklamaları kınıyor, derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi. 
 
‘KADINLARI GÖZALTI VE TUTUKLAMALARLA SUSTURAMAZLAR’
 
AKP ve MHP ortaklığının ikiyüzlü politikalarını teşhir eden kadınlara karşı anayasa ve hukuku çiğneyerek tutuklama ve “rehin alma”yı yaygın bir operasyon olarak önüne koyduğuna dikkat çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nden Aysun Çeper ise, “Ülkeyi OHAL ve KHK’lerle yöneten yüzlerce insanı sadece barış talep ettikleri için gözaltına alan, tutuklayan, en ufak muhalif sese tahammülü olmayan, kadınların sesini kısmak isteyenler, biz kadınları gözaltı ve tutuklamalarla susturamayacaklar. Bizler, faşizme karışı direnişi ve mücadeleyi sürdürüyoruz. Yılların getirdiği birikim ve deneyimle yolumuza devam edeceğiz” diye belirtti.