HDP Kadın Meclisi: Dün direndik bugün de direneceğiz

img

ANKARA - HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, siyasetçi ve gazetecilere yönelik operasyonların “AKP’nin başarısızlığının” göstergesi olduğunun altını çizerek, “Nasıl ki 1990’larda, 2009’da ‘KCK’ dedikleri operasyonlara direndiysek bugün de direneceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, kadın gündemine ve Diyarbakır merkezli 9 ilde yapılan gözaltı operasyonlarına ilişkin partisinin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Taşdemir, HDP’ye yönelik gerçekleştirilen operasyonlara değinerek, “Partimize karşı siyasi soykırım operasyonu devam ediyor. Demokratik siyasete, bunun bileşenlerine ve kadın kurumlarımıza yönelik 7 Haziran’dan beri sistematik bir saldırı var. Adına ‘Çöktürme Planı’ dedikleri bu konseptle demokrasiyi ortadan kaldırmak ve faşizmi kurumsallaştırmaktır amaçları. Şiddet konseptiyle Kürtleri, kadınları ve demokratik kurumları, demokrasi taleplerinden vazgeçireceklerini sanıyorlar. Bu saldırının emrini verenler ve bu politikayı uygulamaları yürütenler şunu bilmeliler ki bundan önceki saldırılarda kadınlar, Kürtler boyun eğmedi; bugün de boyun eğmeyecekler” dedi.
 
‘KCK OPERASYONLARI’ HATIRLATMASI 
 
Aynı konseptin “KCK operasyonları” döneminde de görüldüğünü belirten Taşdemir, şunları söyledi: “Bugün yapılan bu oyunun bir devamı ve tekrarıdır. O zaman da kapsamlı operasyonlar yapılmıştı, binlerce akademisyen, siyasetçi, kadın aktivistler, il-ilçe yöneticileri tutuklanmıştı. O operasyonları gerçekleştirenler bugün ‘terör örgütü’ yöneticisi olarak cezaevindeler. Demokrasiyi ortadan kaldıranlar, hukuku ayakaltına alanlar, en fazla demokrasi ve hukuka ihtiyaç duyar hale gelir. Yarın da, bugün bu operasyonları yürütenler ihtiyaç duyacak.”
 
‘EVLERİ TALAN EDİYORLAR’
 
Taşdemir, gözaltına alınanların 67’sinin Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti olduğunu söyleyerek, özellikle yoğunlukla kadınların gözaltına alındığına dikkat çekti. Şu ana kadar 300’e yakın kişinin gözaltına alındığı bilgisini veren Taşdemir, gözaltı sırasında evlerin kapılarının kırılmasına da tepki gösterdi. Taşdemir, “Şu an bir resim göstermek istiyorum bu kapısı kırılan ev şu an tutuklu olan Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven’in evi. Leyla Güven’in evi evde olmadığı halde basılıyor ve ev resmen talan ediliyor. Leyla Güven’i rehin almakla yetinmiyorlar ve korku siyasetini yaymak için evini talan ediyorlar. Her gün halkın iradesini diline pelesenk edenler Kürt halkına ve kadın iradesine yönelik yaptığı muamele budur. Kapı kırmak, irade kırmaktır. Hazro Belediye Eşbaşkanımız Güler Özsavcı’nın evi basılıyor, postallarla boynuna basılıyor ve şiddet uygulanıyor. Hazro Belediye Eşbaşkanı Güler Özsavcı halkın iradesiyle seçilmiştir” diye konuştu.
 
‘OPERASYONLAR ÇARESİZLİĞİN GÖSTERGESİDİR’
 
Taşdemir, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu’nun  gözaltındayken kalp krizi geçirdiğini hatırlatarak, Aydoğdu’nun yaşadığı sağlık sorunundan yapılan operasyonları sorumlu tuttu. Taşdemir, operasyonların nedenine değinerek, şöyle devam etti:  “Ülkeyi yönetilemeyecek pozisyona getiren ve kriz yaratan AKP, halkımıza kadınlara saldırarak başarısızlığını manipüle etmeye çalışıyor. 24 Haziran seçiminin rövanşı alınmaya çalışılıyor ve yerel seçimlerin başlangıcı bu operasyonlarla veriliyor. Bir başarı öyküsü gibi gösterdikleri bu operasyon kendi başarısızlıklarının göstergesidir. ‘Kayyum atadık bu irade kırılmadı, gözaltı yaptık, tutukladık olmadı’ diyen bir çaresizliğin göstergesidir bu operasyonlar. Ne yaparlarsa yapsınlar her zaman aciz kalacaklar ve bunu örtemeyecekler.” 
 
‘AKP'NİN ERİL ZİHNİYETİ YENİLMEYE MAHKUMDUR'
 
Operasyonların bir nedeninin de AKP’nin “kadın düşmanlığı politikaları” olduğunun altını çizen Taşdemir, “Kadın özgürlük çizgisine yönelik büyük bir saldırı var. AKP 16 yıldır bunu yürütüyor. Kadınların nasıl giyineceğine, nerede konumlanacağına, AKP’nin kafasında bir kadın imgesi ve dünyası var. Buna karşı duran bütün kadınlar hedeftir. Bu politika doğrultusunda AKP’nin kadın politikalarını teşhir eden arkadaşlarımız gözaltındadır. Kadın özgürlük mücadelesinin yürütüldüğü hiçbir yerde ataerkil faşizmi inşa edemezseniz. Nasıl ki 1990’larda, 2009’daki adına ‘KCK operasyonları’ dedikleri yalan operasyonlarına halkımız nasıl direndiyse bugün de direnecek, direneceğiz. Bu halkı meşru mücadele karşısında AKP’nin eril zihniyeti yenilmeye mahkumdur” şeklinde konuştu. 
 
Taşdemir, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.