'HeForShe kampanyası' toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alıyor

  • kadın
  • 09:07 17 Ağustos 2018
  • |
img

İSTANBUL – Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savunma amacıyla kurulan HeForShe kampanyasına her geçen gün katılım artarken, sorunların kaynağını oluşturan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı bir dünyanın yaratılması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler’in toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlenmesine yönelik çalışan kurumu Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından 2014 yılından HeForShe toplumsal sorumluluk kampanyası başlatıldı. Küresel İyi Niyet Elçisi Oyuncu Emma Watson’un Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşma ile toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yeni bir dayanışma hareketinin oluşturulması için tüm dünyaya harekete geçme çağrısında bulunması ardından yoğun ilgi görmeye başlayan kampanyaya her geçen gün katılım artıyor. Dün itibarıyla kampanyaya destek verenlerin sayısı 1 milyar 300 milyon kişiyi aştı. Dünyanın tüm ülkelerinde yer alan kurum ve kuruluşların destek verdiği kampanyaya aynı zamanda kişisel destek de verilebiliniyor.
 
Tüm dünyada insanların toplumsal cinsiyet eşitliği fikrini anlaması ve desteklemesi amacını taşıyan kampanya, meselenin sadece bir kadın meselesi olmadığını aksine bir insan hakları meselesi olduğunu savunuyor. Dünyanın farklı yerlerindeki insanları toplumsal cinsiyet eşitliği için daha cesur ve görünür bir güç yaratmak amacıyla bir araya gelmeye çağıran kampanya, kadın erkek eşitliğinde sorunların kaynağını oluşturan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı bir dünyanın yaratılmasını hedefliyor. Bunun için de bu konuya duyarlı tüm cinslerin birlikte hareket etmesini ve duyarlılık oluşturmasının önemine vurgu yapan kampanyanın Türkiye ayağına da çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu katkı sunuyor. 
 
KONUDAN RAHATSIZLIK DUYAN ERKEKLER DESTEKLİYOR
 
Sadece toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsetmekle kalmayan kampanya, aynı zamanda kampanya destekçilerinin güçlerini birleştirmeleri, mesajlarını yaymaları ve gerçek eylemlerle dünyayı değiştirmeleri için olanak da sağlıyor. Kadın erkek eşitliğini sağlamak adına bu konudan rahatsızlık duyan erkeklerin desteğini arayan kampanya, dünyada ve Türkiye’de pek çok erkeğin desteklediği kampanya halini aldı. Kadınların yaşadıkları sorunların kaynağında eşitsizliğin yattığında hem fikir olan erkeklerin özellikle ilgisini çeken kampanya, işyerlerinde ve üniversite kampüslerinde bu harekete destek olmanın yollarını arıyor. 
 
SORUNUN SADECE KADINLARIN SORUNU OLMADIĞINDA HEMFİKİRLER
 
Öte yandan kampanya, dünyadaki tüm erkeklerin bu eşitsizliğin sadece kadınların ve kız çocuklarının sorunu olmadığını; erkeğin de toplumsal eşitsizliğin kurbanı olduğunu, cinsel kimliğin erkek için de baş edilmesi zor bir şey olduğunu fark ederek kendini özgürleştirmeye karar vermesine de katkı sağlıyor. HeForShe kampanyası bu özelliğiyle eşitsizliği ortaya çıkaran nedenleri daha iyi anlayan bireyin durumu iyileştirmek ve çevresine de bunu aşılamak amacıyla çaba sarf etmesini sağlamasına katkı sunması itibariyle önemli. 
 
Kampanya hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler http://www.heforshe.org/ adresi üzerinden iletişime geçebilir.