'Projelerimizle kadınlara yönelik bakış açısını değiştireceğiz'

  • kadın
  • 09:03 16 Ağustos 2018
  • |
img

MERSİN – Kadınlara istihdam alanı yaratmak amacıyla projeler yürüten Anka Üreten Kadınlar Derneği, Mor Süpürge Oto Yıkama projesiyle kadınlara yeni bir çalışma alanı oluşturdu. Dernek, toplum tarafından kadınlara biçilen rolleri de yıkmayı amaçlıyor. 

Mersin’de kadınların sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmesini sağlamak amacıyla  kurulan Anka Üreten Kadınlar Derneği, toplumda kadınlara biçilen rollerin dışında da kadınların işler yapabileceklerini göstermek amacıyla oto yıkama yeri açtı. Kadınların dayanışmasını ortaya koymayı da hedefleyen proje kapsamında daha önce fiziksel ve cinsel şiddete maruz bırakılanların da olduğu 5 kadın proje kapsamında çalışıyor.  
 
KADINLARIN GÜÇLENMESİ İÇİN...
 
Projenin kurucusu da olan Anka Üreten Kadın Derneği Başkanı Devrim Özcan, dernek olarak yaptıkları projeler nedeniyle kentte "aykırı kadınlar" olarak tanındıklarını dile getirdi. Özcan, ortaya koydukları projeler ile  toplumda kendisini tam olarak var edememiş ya da yer bulamamış kadınları ekonomik ve sosyal fırsatlar vererek görünür kılmayı hedeflediklerini söyledi. Özcan, “Kadının güçlenmesi için ekonomisinin olması gerekiyor” dedi. 
 
SÜPÜRGE AYKIRI KADINLARI TEMSİL EDİYOR
 
Son olarak da Mor Süpürge Oto Yıkama isimli projeyi başlattıklarını söyleyen Özcan, “Oto yıkama işi de diğer birçok işler gibi erkeklerin çok hakim olduğu hatta tamamen hakim olduğu bir işti. Biz de o yüzden bu işyerini açtık. Adından da anlaşılacağı gibi mor kadınları temsil ediyor ; süpürgemiz de aykırı kadınları. Süpürgenin temizlik ile hiçbir ilgisi yok. Özellikle bunun böyle bilinmesini istiyorum. Biz sadece farklılık yaratıyoruz" diye belirtti. 
 
Mersin’de kadın istihdamı doğrultusunda çeşitli çalışmaları önlerine koyduklarını söyleyen Özcan şunları dile getirdi: "Biz kadınların güçlenmesinin ekonomisinden geçtiğine inanıyoruz. Biz diğer pek çok dernek gibi sadece mesleki eğitim vermiyoruz. Çünkü diğer derneklerde verilen eğitimden sonra kadınlar sertifikayı alıyorlar fakat ne yapacaklarını bilmiyorlar. Hatta iş bulamadıklarından dolayı daha fazla moralleri bozuluyor. Ama biz kadınlara istihdam yaratıyoruz. Direkt onlara iş buluyoruz. Şöyle biz kadınlara sadece balık tutmayı değil balığı satmayı da öğretiyoruz. Kadınların para kazanmalarını da sağlıyoruz.” 
 
Kadınların ilk etapta projeye temkinli yaklaştıklarını aktaran Özcan, şimdi ise kadınların işlerini severek yapması çevredeki esnaf ve kadınların projeyi desteklemesine neden olduğunu söyledi. 
 
İş arayan birçok kadının sosyal medya üzerinden kendilerine ulaştıklarını söyleyen  Özcan, derneklerinin istihdam konusunda başvurulan bir adres olduklarını belirterek, "Çalıştığımız büyük firmalar ve fabrikalar var. Onlara eleman bulma konusunda yardımcı oluyoruz. Bu şekilde kadınların işsizlik sorununu çözmeye de çalışıyoruz. Kadınların farklı işler yapabilmesi için herkesin kadınların önünün açmasını istiyoruz. Kadınları sadece ev işleriyle kumaşla ya da herhangi bir şeyle bütünleştirmekten vazgeçirmeye çalışıyoruz. Kadınların yapabileceği birçok iş var bu bir yarış değil.  Biz sadece var olan kadınların enerjisini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.Kadınlara karşı toplumsal bir bakış açısı var ve biz bu bakış açısını bu tür projeler ile yıkacağız” ifadesinde bulundu. 
 
'KADINLARIN NELER YAŞADIĞINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ'
 
"kolay.com" adlı bir internet sitesi kurduklarını ve Ekim ayında faaliyete geçecek proje ile iş arayan kadınları bir araya getireceklerini dile getiren Özcan şunları belirtti: "Proje ile fabrikalardaki işlerde eleman bulma gibi, boşlukları bulacağız ve de kadınlara iş imkanı sağlayacağız. Bu projeye de üniversiteden hocalarımız bize eşlik edecek. Onlarla kolektif bir çalışma içerisinde olacağız. Bunun dışında Türkiye Beyazay Derneği Mersin Şubesi ile beraber Çağdaşkent'te bir bostanımız var. Toroslar Belediyesi'nin sivil toplum örgütlerine vermiş olduğu bir alan bu.  Burada da kadınlar ve çocukları toprakla buluşturacağız. Biliyorsunuz yine mücadele üretiminle de olmalıdır. Biz kadın işsizlik sorununun odağıyız çünkü kadınların neler yaşadığını çok iyi biliyoruz. Bizler İŞKUR gibi olacağız.” 
 
‘BEN KENDİMİ BURADA BULDUM’
 
Mor Süpürge Oto Yıkama çalışanlarından Burçin Çayırlı da, oto yıkama işini yaklaşık iki yıldır başka bir iş yerinde yapanlardan. İlk etapta aile ve çevresinden büyük tepki topladığını söyleyen Çayırlı, ancak işini severek yaptığını aktardı. 
 
Kadınların birlikte çalıştığı bir projede olmaktan mutlu olduğunu aktaran Çayırlı, “Ben 2 yıl önce daha çok erkeklerin bulunduğu bir oto yıkama iş yerinde çalışıyordum. İlk başlarda erkeklerin olduğu bir yerde erkeklerin işini yapamayacağımı söylediler. Ama ben araba yıkamayı da arabayla uğraşmayı daha çok seviyorum. Ben şu anda detaylı temizlik, boya koyma dahil olmak üzere hepsini çok iyi yapabiliyorum. Ben bu işi istediğim için başladım asla bunu bir erkek işi olarak görmedim. Kadının yapamayacağı bir iş yoktur. Bugün kadınların ortaya çıkarmış olduğu bu projeler de bu tür işlerin sadece erkeğe ait olmadığını gösterdiler. Açıkçası ben kendimi burada buldum” dedi. 
 
MA / Ergin Çağlar