Taşdemir: Krizden çıkış demokrasinin inşasıyla mümkün

  • kadın
  • 09:43 15 Ağustos 2018
  • |
img
ANKARA - HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, "AKP iktidarı 16 yıldır baskıyı, asimilasyonu ve savaş kışkırtıcılığını kendine rehber edinen bir noktadaydı ve bu ekonomik kriz aslında bunun sonucudur" dedi. 
 
Türkiye-ABD arasında yaşanan kriz sonrası döviz kurlarındaki hızlı yükseliş çeşitli önlemlerle alınmaya çalışılıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, yaşananların “AKP krizi” olduğunu belirterek, 16 yıldır AKP'nin politikada, siyasette yaşadığı yönetememe krizinin bugün ekonomik kriz olarak topluma yansıdığını vurguladı. 
 
Bu krizin sadece rahip Brunson'un serbest bırakılma krizi olarak bakılmaması gerektiğini belirten Taşdemir, AKP'nin bununla aslında yönetememe krizini milliyetçiliği konsolide ederek, dış güçlere mal etmeye çalıştığını söyledi. 
 
Taşdemir, "Eğer siz ülkeyi tek adam rejimine göre inşa ederseniz, siz kendi rejiminiz için tüm kaynakları denetimsiz hale getirirseniz, sermayeye peşkeş çekerseniz önümüze gelecek durum krizin kendisidir. Yaşanan krizde aslında tek adam rejiminin krizidir" dedi.
 
'SAVAŞ KIŞKIRTICILIĞININ SONUCUDUR'
 
Yaşanan krize karşı toplumun tepkisinin manipüle edilmesi için farklı algılar yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Taşdemir, "Bugün AKP iktidarı kendisinden kaynaklanan yapısal krizin yarattığı sonuçları örtbas etmek için bunu yapıyor. Bu kriz aslında Kürt sorununun sonucu, demokrasi ve özgürlükler krizidir. Ortadoğu yürüttüğü politikanın krizidir. AKP iktidarı 16 yıldır baskıyı, asimilasyonu ve savaş kışkırtıcılığını kendine rehber edinen, politika üreten bir noktadaydı ve bu ekonomik kriz aslında bunun sonucudur" yorumunda bulundu.
 
'KRİZİN SİYASAL AYAĞI KONUŞULMUYOR'
 
Türkiye'de ekonomik krizin siyasal ayağının tartışılmadığı eleştirilerinde bulunan Taşdemir, şöyle konuştu: "Askeriyeye yapılan harcamalar, Ortadoğu'da yürütülmeye çalışılan Osmanlıcılık hayalleri, Kürt karşıtlığı ve Kürt düşmanlığının ortaya çıkardığı sonuçlar aslında bize bu krizin adım adım nasıl geldiğini de gösteriyor. Oluşan tek adam rejiminde ekonomi politikası nasıl oluştu buna bakılması lazım. Hem yandaşların büyütülmesi, ülke ekonomisinin şişirilmesi, Man Adası'na kaçırılan paralar, Zarrab meselesi, ticari ilişkilerin gayri meşruluğu da var olan krizin etmenleri arasında. Bugün aslında krizin en temel nedeni uygulanan Kürt asimilasyonu ve Kürt düşmanlığı politikasının iflasının getirdiği noktadır."
 
'MUHALEFET AKP ETRAFINDA KÜMELENİYOR'
 
Taşdemir, CHP ve İYİ Parti’nin kriz karşısındaki muhalefeti için de şunları söyledi: “Bugün baktığımızda muhalefet yeniden AKP'ye eklemleniyor. AKP'nin yönetememe krizini görmeme, halktan, emekçiden yana politika yerine AKP'nin algısıyla sanki gerçekten ülke kuşatılmış, ülkeye dış müdahale varmış gibi kamplaşmaya hizmet ediyor. AKP hiçbir zaman hesap veren bir noktada olmadı. Ekonomik krizde yeniden aynı uygulamayı yapıyor. Ama muhalefet bundan hiç ders almıyor. 15 Temmuz darbe girişiminde de, dokunulmazlıkların kaldırılmasında da olduğu gibi muhalefet yeniden AKP'nin etrafında kümeleniyor."
 
'EN FAZLA KADINLAR ETKİLENECEK'
 
Taşdemir, ekonomik krizlerde her zaman en çok etkileneceklerin kadınlar olduğunu söyleyerek, “Sistem her zaman kadın emeğinin, özgürlüğünün inkarı üzerine kuruluyor. Kadın köleliğini geliştiren bir erkek egemen siyasetin geliştiğini görüyoruz. İlk gözden çıkarılan, işsiz bırakılan kadınlardır. Özgürlüklerine el konulan, yaşam alanları sınırlandırılan ve müdahale edilen bir yaklaşımla karşılaşıyor kadınlar. Kadınlar emeğini, kazandığı pozisyonları kaybedecek. Bu rejim yaşadığı bu krizi de emekçilere ve kadınlara ödetmeye çalışacak. En fazla kadınlar yoksullukla mücadele etmek zorunda kalacak" ifadelerinde bulundu.  
 
Taşdemir, HDP Kadın Meclisi olarak krizin faturasının kadınlara çıkarılmaması için daha güçlü örgütlü mücadele hattını yürütme kararlılığını sürdüreceklerini ekledi.
 
'DEMOKRASİLEŞME OLMASA KRİZ YENİ GEREKÇELERLE KENDİNİ ÜRETİR'
 
Taşdemir, krizden çıkışın yolunun ülkedeki demokrasinin yeniden inşasından geçtiğini ifade etti. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümünün tartışılması gerektiğine işaret eden Taşdemir, "Savaş politikalarının sona erdirilmesi ve sayın Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması gerekir. Türkiye'de yeniden konuşulabilen ortamların yaratılması gerekiyor. Tek adam rejiminin hesap verdiği mekanizmaların kurulması gerekiyor. Bugün bu krizin gerekçesini Brunson olarak yansıtan yarın başka bir gerekçeye sığınacak. Bunlar çözülmediği sürece bu kriz hal kendini yeni kaoslarla yeniden kendini üretecektir" dedi.
 
'MÜCADELE HATTI ÖRÜLMELİ'
 
Taşdemir, “Muhalefetin, demokrasi güçlerinin, kadınların ciddi refleksler göstermesi gerekiyor. Krizi yaratanlar hesap vermek yerine 'savaştayız' diyerek toplumun algısıyla oynamaya çalışıyorlar. Bu algının örgütlü ve güçlü mücadele pozisyonuna gelmesi gerekiyor. HDP olarak bunun muhalefetini ören ve yaratılmaya çalışan algıya karşı mücadele hattı örmeye çalışacağız" diye konuştu.
 
MA / Berivan Altan