Bağcılar Hastanesi'ndeki çocuk istismarı Bakan'a soruldu

  • kadın
  • 17:01 18 Temmuz 2018
  • |
img
İSTANBUL - HDP'li Filiz Kerestecioğlu, Bağcılar Hastanesi'nde 2017 yılı boyunca 392 çocuğun cinsel istismar sonucu hamile kalmasının adli makamlara bildirilmemesi skandalına ilişkin Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 392 çocuğun hamileliğinin gizlenmesini skandalını meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, konuya ilişkin Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 
 
'ÖNLEYİCİ HİZMETLER GELİŞTİRİLMELİ'
 
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 392 çocuğun hamileliğinin şikayet üzerine ortaya çıkmasının ardından 7 Mayıs 2018 tarihinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığının belirtildiği önerde şu ifadelere yer verildi: "Bu durumlar Türkiye’de çocuklara yönelik şiddet vakalarının üstünün kolaylıkla örtülebildiğini, şiddetin ortaya çıkarılmasının bile çok zor olduğunu göstermektedir. Oysa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sorumluğu, Anayasa ve imzalanan uluslararası çocuk hakları sözleşmeleri uyarınca, çocukların cinsel istismar dahil olmak üzere şiddete maruz kaldığı tüm şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri geliştirmek ve etkili biçimde uygulamaktır. Sorumlu kurumların, alanda çalışan sivil toplum örgütleriyle iş birliği yaparak, konuya ilişkin bilimsel verilere dayalı, yaşanan olayları çocukların korunması ve iyiliğinden yana bir bakışla ve toplumsal nedenleri bağlamında ele alarak bütüncül politikaların oluşturulmasına ve bir an önce uygulamaya koymasına ihtiyaç vardır." 
Kerestecioğlu'nun Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şu şekilde:
 
"* Son beş yılda Türkiye’de çocuk yaşta gebelik yaşayanların sayısı ile bu konuda başlatılan soruşturma sayısının illere ve yıllara göre dağılımı nedir? 
 
* Son beş yılda Türkiye’de çocuk yaşta gebelik sebebiyle gerçekleşen anne ve bebek ölümlerinin sayısının illere ve yıllara göre dağılımı nedir?
 
* İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hamile olduğu tespit edilen çocuklara yönelik koruyucu ve telafi edici herhangi bir hizmet sağlanmakta mıdır? Sağlanıyorsa bu hizmetlerin kapsamı nedir?
 
* Türkiye’de kaç adet Çocuk İzlem Merkezi bulunmaktadır, bunların illere göre dağılımı nedir?
 
* Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için yürütülen faaliyetler nelerdir?
 
* Göçmenlik, vatandaşlık statüsünün olmaması gibi durumlarda çocukların şiddete maruz kalma risklerinin arttığı birçok bilimsel araştırma ile ortaya konmuştur. Bu durumu göz önünde bulunduran ve başta Suriyeli çocuklar olmak üzere, Türkiye’deki göçmen çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici politikalar ve hizmetler bulunuyor mu?"