3 Ağustos Êzidî soykırımına ilişkin etkinliklere duyarlılık çağrısı

  • kadın
  • 13:00 18 Temmuz 2018
  • |
img
DİYARBAKIR - Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, DAİŞ'in Êzidîlere yönelik soykırımının yıl dönümü nedeniyle 3 Ağustos’ta eş zamanlı olarak düzenlenecek eylem ve etkinlikler için duyarlılık çağrısında bulundu. 
 
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, 3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü'ne ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Platform adına hazırlanan açıklamanın Kürtçesini HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Türkçesini ise platform üyesi Şükran Mızrak okudu. 
 
3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ'in Şengal'e saldırdığını hatırlatan Şükran Mızrak, DAİŞ'in saldırısı sonucu binlerce Êzidî'nin katledildiğini, 6 bin kadın ve çocuğun esir alındığını, 400 bininin de göç ettiğini belirterek, hala 3 bin Êzidî kadın ve çocuğun DAİŞ'in elinde olduğunu kaydetti. Ortadoğu'ya yönelik geliştirilen savaş planlarını 3'üncü Dünya savaşı olarak tanımladıklarını kaydeden Mızrak, "Her türlü şiddetin başta kadının yaşamına, varlığına yönelik saldırı ve soykırım olduğunu vurguluyoruz" dedi. 
 
'BİRLİKTE MÜCADELEYE İNANIYORUZ'
 
Tüm dünya kadınlarını, demokratik kadın kurum, kuruluş ve şahsiyetleri, hareket ve örgütleri, faşizme ve soykırıma karşı 3 Ağustos günü yapılacak eş zamanlı eylemlere katılması yönünde çağrıda bulunan Mızrak, "3 Ağustos'ta yerel saat 11.00'da eş zamanlı 1 dakika sessiz olmaya ve siyah kurdele takarak soykırıma karşı mücadele etme sözümüzü söylemeye çağırıyoruz. Bu vesilesiyle tüm savaş ve çatışmalı bölgelerde halklara yönelik soykırım ve kadınlara dönük cins kırımına karşı birlikte mücadele edebileceğimize inanıyoruz" ifadesinde bulundu. 
 
3 Ağustos gününe ilişkin bilgilendirmede bulunan Mızrak, soykırıma ilişkin yapılacak eylem ve etkinlikleri ise şöyle sıraladı: 
 
"* 2 Ağustos günü sosyal medyada kamuoyu oluşturmayı hedefliyor, twitter'da saat 20.00'da 3 Ağustos hashtag ile buluşuyoruz.
 
* 1-3 Ağustos tarihleri arasında panel, seminer, TV programları, resim sergileri ile 3 Ağustos tarihinde yaşanan insanlık suçuna dair görsel paylaşımlar yapmaya,
 
* 3 Ağustos'ta saat 11.00'da 1 dakika sessizlik, siyah kurdele takma ve basın açıklaması yapmaya çağırıyoruz."
 
Êzidî kadınların direnişinin kendilerinin direnişi olduğunu vurgulayan Mızrak, 3 Ağustos gününün "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesini talep etti.