ANHA muhabiri Dicle Ehmed: Kobanê o haldeyken gidemedim

  • kadın
  • 11:33 18 Temmuz 2018
  • |
img
KOBANÊ – Onlarca saldırı ve çatışmayı kadrajına sığdıran ANHA Muhabiri Dicle Ehmed, yaşadıklarını anlattı. "Kobanê özgürleşsin birlikte gidelim. Eğer seviyorsan yurdumuzu özgürleştirip öyle çıkalım" çağrısına olumsuz cevap veren nişanlısından ayrıldığını belirten Ehmed, “Kobanê o haldeyken gidemedim” dedi.
 
Suriye’nin kuzeyinde 19 Temmuz'da Kobanê'de başlayıp demokratik ulus temelli halkların birlikte yaşam projesi olarak devam eden devrimsel çıkış, Ortadoğu'da yok edilen kadın kimliğine de yeni bir ruh verdi. O ruhu benliğinde hisseden kadınlardan biri olan Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri Dicle Ehmed, yaptığı haberler ile özgür kimliğini halklara yansıtıyor.
 
RAKKA’DAN BAŞLAYAN YOLCULUK
 
Hem devrim tanığı, hem kadın, hem de gazeteci olan Ehmed, 1988 yılında Kobanê’de dünyaya gelmiş. Ailesi daha sonra Rakka’ya taşınan Ehmed, yıllarca burada yaşadı. Suriye iç savaşı patlak verdiğinde öğrenci olan Ehmed, burada rejime karşı gerçekleştirilen protesto yürüyüşlerine katılmış. Yüz binlerce Kürt ve Arap genciyle birlikte Arap Sosyalist Partisi (BAAS) rejimi zulmüne karşı sloganlar haykıran Ehmed, katıldığı yürüyüşlerde saldırıya da maruz kalmış. Rakka’nın o dönem şimdilerde Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) adını alan El Nusra öncülüklü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarınca işgal edilmesiyle Minbic’in yolunu tutmuş.
 
MİNBİC’TE KURULAN İLK MECLİSE EŞBAŞKAN SEÇİLMİŞ
 
Minbic’e gelen Ehmed, burada halklar tarafından oluşturulan meclisin eşbaşkanı olmasının yanı sıra mecliste yer alan tek genç kadın olmuş. Yanında yaşı ilerlemiş iki kadın bulunsa da o dönem hiçbir aile, genç kadınların dışarı çıkmasına izin vermiyormuş. Ehmed, buna karşı cesaretli bir çıkış yaparak rol üstlenmiş.
 
MİNBİC’TEN KOBANÊ’YE
 
19 Temmuz 2012’de Kobanê’de devrimin meşaleleri yakılırken, bir sonraki gün ise Minbic ÖSO gruplarınca işgal edilmiş. Ehmed ve beraberindeki binlerce kişi, aynı gün Kobanê’ye göç etmiş. Kobanê’ye geldikten sonra gazetecilik yapmaya başlayan Ehmed’in çalıştığı yer ise, devrimin sesi olan ANHA oluyor. Ailesinin karşı çıkışları nedeniyle ilk başlarda gizlice çalışmalarda yer alıyor. 
 
KOBANÊ SAVAŞINDA
 
Kobanê’de yeni sistemin oluşturduğu birçok gelişmeye tanıklık ederken, Kobanê savaşı öncesi nişanlanmış. Savaş başladığında kamerasını ve fotoğraf makinesini eline alan Ehmed, eşi görülmemiş saldırılara karşı verilen tarihi direnişi an be an kaydetmiş. Tüm dünyanın aktığı Kobanê direnişinde, onlarca olayı ve halkı için canını veren yüzlerce savaşçıyı kadrajına sığdırmış. Ehmed, direnişin son gününe kadar kentte kalıyor.
  
SEVİYORSAN GEL BİRLİKTE ÖZGÜRLEŞTİRELİM
 
Kobanê savaşı döneminde nişanlısının defalarca "kentten çık" çağrılarına kulak vermeyen Ehmed, en sonunda nişanlısından ayrılma kararı verirken, o günü şu sözlerle anlatıyor: “Savaştan önce nişanlanmıştık. Yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Ramazan Bayramı evlenip gidecektim. Fakat o bayram DAİŞ Kobanê’ye saldırdı. Ben bunu kabul etmedim. Ailem bu durumu onaylamıyordu, oradan çıkıp evlenmemi istiyorlardı. Nişanlım da defalarca çıkmamı istedi. Ama ben çıkmadım. Kürdistan’ın her tarafından buraya gelip, kanı akan insanlar oldu. Ben onların üzerine basamadım. Sırt çeviremezdim. Kobanê o haldeyken gidemedim. O, o dönem Güney Kürdistan'daydı. Ona ‘Gel, Kobanê özgürleşsin birlikte gidelim. Eğer seviyorsan yurdumuzu özgürleştirip öyle çıkalım’ dedim. O 'hayır' deyince ben de nişanı geri çevirdim. Normalde Kobanê’de bir kadının böyle bir şeyi yapması ayıp karşılanır. Ama bu benim için çok büyüktü.”
 
4 HAMLEYE DAHA KATILIYOR
 
Ehmed, daha sonra Kobanê’nin kırsalı, Mebruk, Siluk, Tişrin Barajı ve Minbic’in özgürleştirilmesi hamlelerini de takip ediyor. Bu sefer de Minbic için hazırlanan sivil mecliste yer alan iki kadından biri olmanın yanı sıra bir gazeteci olarak da sonuna kadar operasyonları takip ediyor. Minbic’in özgürleştirilmesi sırasında çektiği görüntüler ile, Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri video dalında ödüle layık görüldü.
 
MA / Nazım Daştan