Geçim derdi yüzünden kendi işini kurdu

  • kadın
  • 09:02 16 Haziran 2018
  • |
img
MERSİN - Mersin'de kadınlar sabahtan öğlene kadar tarlada, öğleden sonra ise ekmek pişirerek geçimlerini sağlıyor. Bu kadınlardan biri olan 79 yaşındaki Fatma Yangın ise, geçim derdi yüzünden kendi işini kurdu.
 
Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı beldesinde birçok kadın sabahtan öğlene kadar seralarda çalışıyor, öğleden sonra da pişirdikleri tandır ya da sac ekmeğini satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu kadınlardan biri 79 yaşındaki Fatma Yangın. Yangın, 3 yıldır 5 çocuğuna tek başına bakıyor. Yanında 3 kadını da çalıştırarak ayrıca kadınlara iş imkanı sağlıyor. Her şeye rağmen ayakta durmak ve çocuklarına bakmak zorunda kaldığını dile getiren Yangın, “Keşke yıllar önce bu işi yapsaydım. Yıllarca seralarda çalıştım elime hiçbir şey geçmedi. Bilseydim yıllar önce bu işi yapardım” dedi.
 
‘GEÇİM SIKINTISI'
 
16 yıl önce eşini kanserden kaybettiğini aktaran Yangın, uzunca bir zaman seralarda tek başına çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi. Yangın, “Eşim öldüğünde çocuklarım daha çok küçüktü. Ne paramız ne de başka bir şeyimiz vardı. Çalışmak zorundaydım. Biraz daha seracılık yapmaya karar verdim; fakat artık emekli maaşı bize yetmiyordu. Son 3 yıldır seracılığı bırakıp bu işi yapmak zorunda kaldım. Sac ekmeği işini de başkalarından gördükten sonra bir gün ben de düşünüp taşındım ve bu işi yapmaya karar verdim. Çünkü her ay su faturası, elektrik faturası, yemek içmenin dışında bize sadece 170 lira para kalıyordu" diye konuştu.
 
'KADINLAR AYAKLARI ÜZERİNDE DURMALI'
 
Yangın, ayrıca yanında 3 kadına daha iş imkanı sunuyor. Yangın, “Çocuklarım olarak görüyorum. Günde 8 ya da 9 saatten fazla çalışıyoruz. Saat 14.00 gibi işe başlıyoruz gece saat 23.00’e kadar. Hafta sonu da kimi zaman çalışıyoruz siparişe göre değişiyor. Ben kendimi iş sahibi olarak görmüyorum. Ben yanımda çalışan kadınları nasıl görüyorsam kendimi de öyle görüyorum. Aramızda herhangi bir fark yok. Kadınlar için şunu söyleyebilirim çalışıp ayakları üzerinde durabilmeliler” dedi.
 
‘BU İŞİ YAPMAK ZORUNDAYIZ’
 
Yangın ile birlikte çalışan Mine Bozkır, 50 TL yevmiye aldıklarını ve bir aydır bu işte çalıştığını belirterek, "Bu işin zorluğu çok sıcak oluyor. Fırının önünde durmak adeta ateş gibi ama mecburuz bu işi yapmaya. Evlenecek çağda çocuklarımız var. Onlara destek oluyoruz. Emeklilik maaşımız yetmiyor. 3 tane çocuğum var. Daha önce de seralarda çalışıyordum. Bugün gün boyu 60 kilo unla ekmek yapıyoruz.  Bu da yaklaşık 280 tane ekmek ediyor” ifadelerini kullandı. 
 
Öğlene kadar tarlalarda çalışan Fatma Alagöz ise, "Tarla bu mevsime göre çok sıcak. Bu işe göre biraz daha sıcak. Tabii her işin kendine göre bir zorluğu var. Bence hiçbir kadın evde oturmamalı. Koca eline bakmamalı. Benim eşim de asgari ücret emeklisi beraber tarlada çalışıyoruz. Bütün kadınların çalışması lazım” diye belirtti.
 
MA / Ergin Çağlar