Kadınlar başardı: Arjantin'de kürtaj yasası kabul edildi

  • kadın
  • 17:25 14 Haziran 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ – Arjantin'de kadınlara yasal ve güvenli kürtaj hakkı verilmesini ön gören yasa, 22 saat sonra parlamentoda kabul edildi.
 
Arjantin'de parlamento, kadınlara yasal ve güvenli kürtaj hakkının verilmesi talebiyle sunulan tasarıyı görüştü. Ekmek ve Gül'ün haberine göre, Meclis oturumu 20 saatten fazla sürerken, kürtaj hakkını savunan on binlerce kadın ve erkek, oldukça soğuk olmasına rağmen geceyi meclis önünde geçirdi. Yasa 22 saatin sonunda 129 "evet" oyuyla meclisten geçti.
 
Kürtaj hakkı yanlıları yeşil fularlar takarken, yine meclise yakın başka bir bölgede eylem yapan kürtaj hakkı karşıtlarının sayısı ise birkaç yüzü geçmedi. Yasa, gebeliğin 14 haftasına kadar kürtaj yaptırmanın yasal olmasını içeriyordu. Öte yandan kürtajın yasallaşmasını savunan vekillerin konuşmalarında ise öne çıkan konu kadın sağlığı oldu. Yasal da yasak da olsa kadınların kürtaj yaptırmak zorunda kaldığına, bunun toplumsal bir gerçek olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, güvenli kürtaj hakkının tanınmasının bir kadınların sağlığı için bir zorunluluk olduğu vurgulandı.
 
Son oylamada ise 129 "evet"le yasa Arjantin meclisinde kabul edildi. Ancak Senato'nun da yasayı onaylaması gerekiyor.