'Kadınlarla politik hat öreceğiz'

  • kadın
  • 09:12 14 Haziran 2018
  • |
img

İSTANBUL - Kendisini “Tekstil sektöründe çalışan beyaz yakalı bir işçiyim” sözleriyle tanımlayan HDP İstanbul Milletvekili adayı Elif Bulut, Meclis’e girmesi halinde kadınların iş yaşamında karşılaştıkları sorunları ele alacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul adaylarından Elif Bulut, üniversite yıllarından bu yana politik mücadele içerisinde yer alan bir kadın. Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) kuruluşu ardından orada aktif olarak çalışma yürüten Bulut, 2014 yılından bu yana da HDP PM Üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Elif Bulut, aday olma gerekçelerini ve kadınların neden HDP’ye oy vermesi gerektiğini anlattı. 
 
‘KADINLARLA POLİTİK HAT ÖREBİLECEĞİMİZİ GÖRÜYORUZ’ 
 
Yıllardır politik alanda mücadele ederken birçok kesimden insanla yana yana geldiğini ve bunu da HDK çatısı altında gerçekleştirdiğini söyleyen Bulut, özelde kadınların mücadelesinin bu kadar geriye düşürüldüğü bir dönemde kadın politik hattı yükseltmeye çalışan bir partide yer almanın kendisine güç verdiğini belirtti. Bulut, “Kadınlarla birlikte dünyayı değiştirecek bir politik hat örebileceğimizi görüyoruz. Bu yüzden de HDP’den adayım” dedi.
 
'REFERANDUM AKP’YE KARŞI BİR ÇIĞLIKTI’
 
Bulut, kadınlar üzerinde müthiş bir baskının söz konusu olduğunu ve her iktidarın “makbul kadın” anlayışını hayata geçirmek istediğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Kadınlar eve hapsedilmek istendi. Onlar, insanları yoksulluğa teşvik ediyor, biz de yoksulluğun ortadan kalkması için uğraşıyoruz. Yoksulluk da en çok kadını etkiliyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde aslında referandum sürecinde kadınların çok rahatsız olduklarını gördük. Referandum bir çığlıktı AKP’ye karşı. Şimdi seçime geldiğimizde hem ekonomik hem sosyal açıdan toplumun, özelde de kadınların rahatsız olduğunu görüyoruz” dedi. 
 
'HDP ÜZERİNDE OYNANAN OYUNUN FARKINDALAR’
 
Seçim çalışmaları kapsamında sahada pek çok kişiyle temas halinde olan Bulut, gözlemlerini şöyle aktardı: “İnsanlar AKP’li olduklarını söylemeye çekiniyor artık. Kulağımıza fısıldıyorlar 'biz AKP’ye oy veriyorduk; ama artık HDP’ye oy veriyoruz’ diyorlar. Bunu diyenler Türkler. Toplumsal baskıdan da rahatsızlar. İnsanlar AKP’lilerle tartışmalardan kaynaklı ilişkilerini kesiyor. Mahalle baskısı tersine döndü bu sefer. Bu yüzden geri çekiliyorlar. Demirtaş'ın neden cezaevinde olduğu üzerine tepki gösterenler oldukça fazla. Toplum, HDP üzerinde oynanan oyunun farkında. Farkında olmayanlara da biz anlatmaya çalışıyoruz. HDP’nin baraj altında kalması, AKP’nin işine gelen bir şey. Barış sürecinde 400 vekil alamayınca neler olduğunu gördük. Biz onların çalamayacağı kadar oy almak zorundayız.” 
 
‘FISILTI GAZETESİ GİBİ HDP’NİN ÖNEMİNİ ANLATIYORUZ’
 
7 Hazira seçimlerinde HDP’yi anlattıklarını; fakat şimdi özelde AKP politikalarının getirdiği zulme dikkat çektiklerini dile getiren Bulut, kendileriyle aynı fikirde olmayan seçmenlerin dahi partilerine saygı duyduklarını söyledi. Basının kendilerini görmediğini, her anlamda bir barajla karşı karşıya olduklarını ifade eden Bulut, “Biz de bu durumu komşularımıza, arkadaşlarımıza, ulaşabildiğimiz her eve anlatıyoruz. Bir fısıltı gazetesi gibi böyle bir ağla HDP’nin önemini anlatıyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
'KADINLAR HDP İÇERİSİNDE İYİ HİSSEDİYOR’
 
Kadınların bugüne kadar siyasette yardımcı eleman olduğunu; fakat HDP ile birlikte bu durumun değiştiğini ifade eden Bulut, "Çünkü kadınlar, bir söz söylediği zaman karşılık bulacağını biliyor. Kendilerini sadece oy çalışması yapacak olan değil, aynı zamanda karar alıp bunu uygulayabilecek bir alan olarak görüyor kadınlar. Üçüncü bölge özelinde seçim çalışmaları başladığında bir kadın, ‘Tayyip şaşırdı sabrımızı taşırdı, bizi sokağa taşırdı’ diye slogan atıyordu. Bu çok hoşuma gitmişti. Kadınlar HDP içerisinde kendilerini iyi hissediyor” dedi. 
 
‘KADINLARIN UĞRADIĞI AYRIMCILIĞI ELE ALACAĞIM’ 
 
Tekstil sektöründe çalışan beyaz yakalı bir işçi olduğunu belirten Bulut, Meclis’te yer alması halinde yapmak istediği çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Çok uzun mesailerle çalışan bir kadınım. Tabi birçok kadın gibi bu alanda da eşit ücret alınmıyor. Kadınlar çok fazla mobinge, tacize uğruyor ve çocuğunuz varsa işe alınmama sebebiniz oluyor. Bunların hepsi, kadınların iş hayatında işe alınmama gerekçeleri. Emek alanında birçok çalışmamız var. Çocuk bakımı maalesef kadın üzerine bırakılan bir mesele olduğundan birçok kadın çocuğu olduktan sonra kreşe gönderemediği için işi bırakmak zorunda kalıyor. Meclis’e girersem çalışan kadınların uğradığı ayrımcılığı ele alacağım.” 
 
HDP’NİN 17 HAZİRAN MİTİNGİNE ÇAĞRI
 
Bulut, kendileri üzerinde oynanan oyunu bozmak adına kadınların hem oylarına hem de sandıklara sahip çıkacaklarını belirtti. Bulut, “Ötekileştirilen, ezilen, sömürülen, yok sayılan tüm halklarla isyanımızı haykırmak için 17 Haziran’daki mitingimize bekliyoruz” dedi. 
 
MA / Necla Demir