Kız öğrenciler, 'açık kıyafetle gelmeyin' diyen müdürün özür dilemesini istedi

  • kadın
  • 10:43 15 Mayıs 2018
  • |
img

URFA - Viranşehir'de, kız öğrencileri toplayan okul müdürü, “Açık giyinecek olan bazı ahlaksızlar, mezuniyete açık kıyafetlerle gelirse kapıdan kovarım” tehdidinde bulundu. Öğrenciler, müdürün kendilerinden özür dilemesini istedi.

Feminist Yaşam ve Sevgi adlı twitter hesabından 8 Mayıs günü, Urfa’nın Viranşehir ilçesi İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan kız öğrenciler, yılsonu mezuniyet balosunda giyecekleri kıyafetlere ilişkin okul müdürü Salih Arslan’ın tehditlerine maruz kaldıklarına dair bilgi paylaşmıştı. 
 
OKUL MÜDÜRÜ ÖĞRENCİLERİNİ TEHDİT ETTİ 
 
Söz konusu hesaptan, “Merhaba rahatsız ediyorum ama ben Şanlıurfa İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyorum. Mezuniyet törenimiz var. Okul müdürü biz başı açık olan kız öğrencileri toplayıp, türbanlı öğrencileri içeri gönderdi. Bizi tehdit etti ve 'açık giyinirseniz sizi sınıfta bırakırım burnunuzdan getiririm' diye açıklama yaptı. ‘Sizi rezil ederim’ dedi. Yani; durum şu kapalı iseniz geçersiniz açık iseniz sınıfta kalırsınız. Mesele açıklık kapalılık değil; ama açık olan kızlara 'ahlaksız karaktersiz gibi şeyler söyledi” mesajı paylaşılarak, okul müdürünün başta hakaret ettiği 20 kız öğrenci olmak üzere bütün öğrencilerden özür dilemesi istendi. 
 
‘ELBİSEYİ TARİF ETTİ’
 
Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan söz konusu öğrencilerden R.A., “O, gün okula gittiğimizde müdürün birçok öğrenciye uyarılarda bulunduğuna şahit olduk. Daha sonra türbanlı öğrencilere ‘Siz zaten açık giyinmezsiniz’ diyerek sınıfa gönderdi. Başı açık olan öğrencileri ise okulda bir köşeye çekti. 12’nci sınıfta okuyan ve başı açık olan 20’ye yakın kız öğrenciye, 14 Mayıs’ta düzenlenecek olan yılsonu mezuniyeti için giyilecek kıyafetlerin tarifini vermeye başladı. Sıfır kol ve kısa elbise giymemiz durumunda bizi ve ailemizi kapıdan kovacağını söyledi” dedi.
 
‘MÜDÜR AÇIK GİYİNİRSENİZ KAPIDAN KOVARIM DEDİ’ 
 
Bir diğer öğrenci M.C. ise, okul müdürünün öğrencilere, "Duydum ki mezuniyetinizde açık giyineceksiniz. Sizi daha önce de uyarmıştım, açık giyinmeyecekseniz. Açık giyinecek olan bazı ahlaksızlar yüzünden kimsenin huzurunu bozamam. Eğer mezuniyete açık kıyafetlerle gelirseniz sizi kapıdan kovarım. Son sınıf olmanıza rağmen sizi sınıfta bırakırım" dediğini aktardı. Bazı öğrencilerin, okul müdürünün hakaretlerine tepki gösterdiğini belirten M.C., "Daha sonra bize ‘sizinle bir seçim yapalım. Kıyafetlerinizi bir kadın öğretmene gösterin o uygun görürse olur. Yoksa siyah pantolon, beyaz gömlekle geleceksiniz’ dedi” diye anlattı. 
 
'TÜM ÖĞRENCİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİ'
 
Bu hakaretlere birçok öğretmenin seyirci kaldığını dile getiren öğrencilerden B.B. de, sınıfta bırakılma korkusuyla tüm öğrencilerin uzun kol elbise aldığını ifade ederek, “Okul kıyafetlerimize yeterince karışıyordu; ancak okulda kıyafet mevzuatına sığınıyorlardı. Ama mezuniyet için yaklaşımları kabul edilemezdi. Sosyal medyadan paylaşımları görünce birçok öğrenciye bu olayı yalanlaması için baskı uyguladı. Daha sonra öğretmenler sınıf sınıf gezip müdürün iyi niyetli olduğunu aktardı bize. Ancak biz, bize yönelttiği hakaretler için özür bekliyoruz. Kimliğimiz açıklanırsa bizi sınıfta bırakmasından korkuyoruz” dedi. 
 
Okul Müdürü Salih Arslan iddialara şöyle yanıt vermişti: “Konuyla ilgili öğrencilerimiz farklı iddialarda bulunmuş. Duyunca üzüldük. Olay günü öğrencilerimize yardımcı olmak adına onları çağırdık. Onun dışındaki iddialar asılsız. Bazı öğrencilerimizin rahat giyinmek istemesinden kaynaklı böyle oldu.”
 
Öte yandan 11 Mayıs günü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, yaşanan olayla ilgili Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.