‘Kadınlar bir arada yaşam için harekete geçmeli’

  • kadın
  • 13:24 24 Nisan 2018
  • |
img

ANKARA / DİYARBAKIR - Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu, kadınları 24 Nisan “Küresel Dayanışma ve Eylem Günü” kapsamında bir arada ve dayanışma içinde yaşamak için harekete geçmeye çağırdı. TJA ve KESK de Diyarbakır'da Rana Plaza'da yaşamını yitirenleri andı.

Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) Türkiye Koordinasyonu, 5 yıl önce Bangladeş’te Rana Plaza’nın yıkılması sonucu yaşamını yitiren kadınları anmak için açıklama gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube binasından bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy yaptı. 
 
‘ATAERKİL SİSTEME KARŞI MÜCADELE’ 
 
Kadınları anmak ve kadın emeğinin uluslararası ekonomik dinamikler içindeki yeri üzerine 24 Nisan’ı “Küresel Dayanışma ve Eylem Günü” ilan ettiklerini  dile getiren Atasoy, “Rana Plaza felaketi gibi olayların her yerde yaşandığını ve çok çeşitli biçimlerde tezahür ettiği sonucuna vardık. Biz Dünya Kadın Yürüyüşü, cinsiyete dayalı iş bölümüyle eşitsizlikleri koruyan ve kalıcılaştıran, geniş bir ekonomik alan içerisinde kadınları yeniden üretim işine tabi kılıp bu emeği görünmez ve değersiz kılan ataerkil sisteme karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
'KADINLAR TEMEL HAKLARINDAN YOKSUN BIRAKILIYOR'
 
Devletin kamu kurumlarının koruyucusu olduğunu belirten Atasoy; ancak devletin başta kadınlar olmak üzere yurttaşların sağlık, eğitim, ulaşım, temizlik ve sosyal güvenlik erişiminin garantörü rolünün zayıfladığını söyledi. Kadınların temel haklarından yoksun bırakıldığını vurgulayan Atasoy, “Kadınlar, kendilerini cinsel sömürü, zorla çalıştırma veya köle emeği olarak pazarlayan suç şebekelerinin ağına düşmektedir. Asya, Afrika ve Latin Amerika’da düşük üretim maliyeti olarak görülen şey kadınların hayatının, çevrenin ve insanlığın yıkımı bakımından yüksek maliyet ürünüdür” ifadelerinde bulundu.
 
‘HAREKETE GEÇİYORUZ’ 
 
Atasoy, tüm kadınlara, “Dünya Kadın Yürüyüşü olarak yaşamı destekleyen sistemleri, savunma kavgalarımızı sürdürmek için ve emeğimizin ekonomide ve yaşamın sürdürülebilirliğini güvenceye almak için harekete geçiyoruz. Kadınlarla erkeklerin, insanlarla doğanın bir arada ve dayanışma içinde yaşaması için harekete geçiyoruz” diye seslendi. 
 
Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs mitingine tüm kadınları davet eden Atasoy,  “Eşit, özgür ve barış içinde bir yaşam için herkesi taleplerini haykırmaya çağırıyoruz” dedi.
 
DİYARBAKIR’DA RANA PLAZA’DA YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI 
 
Diyarbakır'da Dünya Kadın Yürüyüşü bileşenlerinden Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi üyeleri, 24 Nisan 2013'te Bangladeş’te dünyaca ünlü markalara üretim yapan tekstil atölyelerinin bulunduğu Rana Plaza’nın çökmesi sonucu çoğu kadın, bin 138 çalışanın hayatını kaybetmesinin yıldönümü dolayısıyla bir çok yerle eş zamanlı anma gerçekleştirdi. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) binasında düzenlenen toplantıya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış Anneleri Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri de destek verdi. 
 
Kadınlar adına açıklamayı okuyan TJA üyesi Mekiye Ormancı, Dünya Kadın Yürüyüşü bileşenleri olarak Rana Plaza katliamını unutmadıklarını söyleyerek, açgözlü kapitalist modernite ve ataerkini kınamak için bir araya geldiklerini kaydetti. TJA ve KESK Kadın Meclisi olarak bu zihniyete karşı dünya kadınlarıyla birlikte mücadele ettiklerini ifade eden Ormancı, "Kürdistan ve Türkiye'de her yılın işçi katliamı bilançosu birer Rana Plaza'dır. Türkiye'de her gün ortalama 4 işçi yaşamını yitirmektedir. Yılda ise bin 500 civarında işçi yaşamını yitirmektedir. Çoğu mevsimlik tarım işçisi 10 kişilik araca 20-30 kadın tıka basa yerleştirilmektedir. Bu araçların devrilmesi sonucu her yıl yüzlerce kadın katledilmektedir" dedi.
 
Ormancı, son olarak Dünya Kadın Yürüyüşü bileşenleri olarak eş zamanlı yaptıkları Rana Plaza eyleminin kadın emeğinin sömürülmesine karşı bir direniş olduğunu ifade etti. 
 
Açıklama "Jin Jiyan Azadî" sloganı ve alkışlarla son buldu.