Kadınlar: Emeğimiz için 1 Mayıs’ta alanlardayız

  • kadın
  • 09:03 24 Nisan 2018
  • |
img

İSTANBUL - 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapan kadınlar, “Emeğimize, kimliğimize ve bedenimize sahip çıkmak için alanlarda olmalıyız” dedi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de aralarında bulunduğu emek ve demokrasi güçlerinin İstanbul  Maltepe Meydanı’nda yapacağı 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ilişkin katılım çağrıları yapılmaya devam ediliyor. 
 
Hakları için alanlarda olacaklarını belirten kadınlar, 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı. 
 
DURUKAN: EŞİTLİK TALEP EDİYORUZ
 
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Gurubu Üyesi Nedret Durukan, kadınlar üzerindeki baskıların gün geçtikçe derinleştiğine, üretime katılmaktan alıkonulduğuna dikkat çekerek, “ Bedenimiz, emeğimiz ve kimliğimiz için özgürlük ve eşitlik talep ediyoruz. Bunun için bütün kadınların 1 Mayıs alanında olması gerekir” dedi. 
 
ATASELİM: EZİLENLER İÇİN 1 MAYIS’A
 
İstanbul Kadın Meclisleri Üyesi Fidan Ataselim de, 1 Mayıs’ın bir yıl direnerek hakkını arayan kadınlar için önemli bir gün olduğunu belirterek, “Görünmeyen emeğimiz, iş yerlerinde çalışırken uğradığımız mobinge karşı çıkmak için alanda olacağız. Başka kadınlarla bir araya gelmek, sadece kendimiz için değil tüm işçi sınıfı ve tüm ezilenler içindir. Bu nedenle 1 Mayıs’ta Maltepe Meydanı’nda olacağız” ifadelerini kullandı. 
 
ŞİRİN: COŞKUYLA, 1 MAYIS ALANINA
 
Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması gerektiğine vurgu yapan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Üyesi Mine Şirin de, “Kadın özgürlüğünün, ev içi emeğin değerlendirilmesinin, savaş karşıtı duruşumuzun, hakkımızın yenmemesinin, eşit haklara sahip olmanın peşindeyiz. 1 Mayıs’ ta biz de taleplerimizi dile getireceğiz. Bütün kadınları coşkuyla, neşeyle, öfkeyle 1 Mayıs alanına bekliyoruz” çağrısı yaptı. 
 
GÖKTEPE: KADINLARIN DAHA FAZLA TALEPLERİ VAR
 
1 Mayıs’ın bütün emekçiler için önemli olduğunu dile getiren KESK’e bağlı Tüm Bel Sen İstanbul 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Meryem Göktepe de, 1 Mayıs alanında olacak kadınların erkeklerden daha çok taleplerinin olduğunu dile getirerek, “Kadınlar; emeğe ve sömürüye dayalı sistemde, tek bir sorunla boğuşmuyor, birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Kadınlar,  eşit olmayan işe eşit olmayan ücretle çalıştırılıyor. Cinsiyetçi iş bölümünde görünmeyen bir emekleri var. Kadınlar ‘namus’ gibi gerekçelerle öldürülüyor ve onları öldürenler kravatla iyi halden indirim alıyor. Eşitsizliğe uğrayan kadınlar 1 Mayıs’ta bir arada olmalıdır” diye konuştu.
 
YILMAZ: EMEĞİMİZE VE KİMLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
 
Ortadoğu’da süren savaşa işaret eden Eğitim-Sen İstanbul 8 No’lu Kadın Sekreteri Mürrüvet Yılmaz ise, “Dünyadaki egemen devletler, coğrafyadaki halklara rağmen sınırları yeniden oluşturmaya çalışıyor.  Bu savaşta en fazla etkilenenler de kadınlar oluyor. Zaten 1970’lerden bu yana inşa edilmeye çalışılan reel politikalar var. Aynı zamanda ev içi emek görülmüyor. Dolayısıyla biz erkek egemen sisteme karşı kamusal alanda emeğimizi görünür kılmak için mücadele ediyoruz.  Sadece  1 Mayıs’ta değil, yılın bütün günleri kadınların emeğine, bedenine ve kimliğine sahip çıkması için alanlarda olması gerekir” şeklinde konuştu.