Taşdemir: 24 Haziran kadınlar için dönüm noktası olacak

  • kadın
  • 09:00 23 Nisan 2018
  • |
img
ADANA - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP'nin ülkeyi yönetemediği için baskın seçime gittiğini ifade etti. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise, 24 Haziran'ın özellikle her alanda baskılanan kadınlar için dönüm noktası olacağını söyledi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, baskın seçimi ve milletvekillerinin vekillerinin düşürülmesini değerlendirdi. AKP’nin uzun bir süredir bur ülkeyi yönetemediğini ve uçuruma sürüklediğini söyleyen Meral Danış Beştaş, bu yönetememe krizinden dolayı da baskın seçime gitme kararı alındığını ifade etti.
 
'TEK AMAÇ KENDİNİ KURTARMAK'
 
Bu kötü gidişatı topluma farklı yansıtmak için ise, AKP’nin kendi yandaş basınını kurduğuna dikkat çeken Beştaş, "Basını tümüyle zapturapt altına alarak gerçekleri saklayacaklarını sandılar. Ama halk evine giren etle, açlık ve yoksulluğun yükselmesiyle, sokaktaki şiddetle ya da cezaevindeki işkenceyle birlikte AKP’nin ülkeyi yönetememesini somut bir şekilde yaşayarak görüyor" dedi. 
 
OHAL ile birlikte toplumsal alandaki sorunların daha da büyüdüğünü kaydeden Beştaş, AKP’nin tek amacının kendini kurtarmak olduğunu söyledi.
 
‘ERKEN SEÇİM VATANA İHANETTİR’ SÖZLERİNİ UNUTTU!
 
“Erdoğan dahil her gün 10 kere ‘erken seçim yok’ diyorlardı. Bu bile onların ne kadar özgüvensiz olduklarını ve bu süreci yürütemediklerini ortaya koyuyor” diyen Beştaş, yine daha önce erken seçiminin “vatana ihanet” olduğunu söyleyen Erdoğan’ın, bu sözlerini çabucak unuttuğunu hatırlattı. Beştaş, “Erdoğan kendi kendisini tekzip ediyor ve vatana ihanet ediyor. Buna ‘baskın seçim’ demek yetmiyor. Bu korku ve panik seçimidir. İktidarın ve koalisyonun amacı burada halkın ne olup bittiğini anlamadan olup bitiğe getirmektir. Seçimi hemen kendi yöntemleriyle yapmaktır. Hukuk, AKP tarafından dikkatte alınan bir şey değildir. Uzun süredir hukuk, Türkiye’de askıya alınmış durumda. İktidarda ise ‘ne yaparsak hukuktur’ anlayışı var. 2 ay içerisinde adaylar belirlenecek. Seçim çalışması yapılacak. Onlar için bir sıkıntı yok.  Devletinin tüm imkanlarını kullanıyorlar" diye konuştu.
 
‘AKP İLE MHP’NİN KÜRT DÜŞMAN POLİTİKASINDA ANLAŞTI’
 
Beştaş, 2002 seçimlerinde DSP, ANAP, MHP ve DYP’nin sandıktan çıkmadığını da hatırlatıp, AKP ve MHP’nin kendi sonlarını getirdiğini kaydetti. 
AKP ile MHP’nin Kürt düşmanlık politikasında anlaştığını belirten Beştaş, şunları söyledi: “Efrin’e yağan bombalar sivillerinde yaşadıkları bunun bir parçasıdır. Şuan Efrin’de Türkçe eğitime geçmişler. Efrin’deki tabelaları tıp ki Diyarbakır’da kaldırdığı gibi kaldırdı. Türkiye’de Kürtçe müzik yaptıkları için insanlar ya tutuklanıyor ya da konuştuğu için linç ediliyor. Kürtleri içeride ve dışarıda yok etmek istiyorlar. Bunu uluslararası ilan ettiler. Şunu unutmasınlar; Kürt halkı gerçekten çok ciddi bir şekilde cevap verecek.” 
 
Engellemelerle karşılaşsalar da seçim çalışmalarını yürütmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Beştaş, “Arkadaşlarımız cezaevlerinde rehin tutuyorlar. Halkın tepkisi daha büyüktür. Bundan dolayı gerekli yanıt 24 Haziran’da verilecek. 24 Haziran, AKP’nin tarihe gömülmesinin başlangıcı olacak” dedi.
 
TAŞDEMİR: AKP’NİN MASKESİ DÜŞTÜ
 
HDP Ağrı Milletvekilli Dilan Dirayet Taşdemir ise, AKP’nin izlediği politikaları "Benden isen yaşamaya hakkın var. Benden değilsen yaşama hakkın yok" olarak tanımladı. Ülkenin güllük gülistan olmadığını hatırlatan Taşdemir, özellikle kadınların içerisinde bulunduğu tablo üzerinde durdu. Taşdemir, “AKP, kendisini demokrat gösterdiği dönemlerde bile kadın mesellerinde başka şey söyledi. Kadınların adını bile metinlere geçirmeyip, kadınları sadece aile ile tanımlıyorlardı. AKP devleti ele geçirdikten sonra siyaseti ortaya çıktı, yani maskesi düştü. Meclis kürsüsünde cinsiyetçi söylemlerden tutalım da yasal düzenlemelere kadar kadınları siyasetten tasfiye etmeye çalışıyor. Bunu da kadın kurumlarını kapatarak ya da el koyup başlarına erkek getirerek ve kadın vekillerin, vekilliklerini düşürerek yapıyor” diye konuştu.
 
‘ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ ALACAĞIZ’
 
Taşdemir, bu nedenle 24 Haziran'ın kadınlar için varoluş günü olduğunun altını çizdi. Kadın meselesine en çok sahip çıkan parti HDP olsa da, HDP’li olsun olmasın tün kadınlar olarak o gün özgürlüklerini savunacaklarını dile getiren Taşdemir, “24 Haziran’da tek adam rejimine, tekçiliğe ve diktatörlüğe karşı özgürlüklerden, demokrasiden, kadın mücadelesinden yana tavır almak sadece oy kullanmak değil. Tüm kadınları ve kadın kurumlarını özgürlüklerine sahip çıkmaya ve bunun mücadelesini vermeye çağırıyoruz. 24 Haziran bizler için dönüm noktası olacak. Özgürlüğümüz alacağız” dedi.