Kadın siyasetçiler: İsyan ruhuyla alanlarda olacağız

img

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da yüzbinlerin katılması beklenen Newroz’a ilişkin çağrılarını sürdüren kadın siyasetçiler, bu yılki Newroz’un Efrin'in direniş ve isyan çığlığı olacağını vurguladı.

Her yıl tarihi anların yaşandığı Diyarbakır Newrozu’nda, yarın yine yüz binlerin alana akması bekleniyor. Günlerdir kentin her noktasında insanları kutlamaya çağıran kadınlar, 2018 Newrozu’nun Efrinli annelerin direniş ve isyan çığlığı olacağını konusunda hem fikir. 
 
‘NEWROZ HALKLARIN BAHARI OLACAK’
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık Divan Üyesi Mekiye Güzel, Newroz çalışmalarının büyük bir coşku ve heyecanla devam ettiği söyledi. Kadınlar olarak bu yılki Newroz’da direniş ruhunu canlandırmayı amaçladıklarını dile getiren Güzel, “Bu sene başkaldırı ve direnme ruhunun özgürlük alanına taşınacağını görüyoruz. Zulüm ve baskıya karşı 8 Martla başlayan Efrin’deki kadın direnişçilerin gösterdiği direngen ruhu selamlayıp, onların yanında olduğumuzun mesajını verdik. Bu birliktelik Newroz’da çok daha büyük coşku ve sesle ortaya çıkacaktır. Bu anlamda Newroz direnişin sesi halkların baharı olacak” diye konuştu.  
 
‘İSYAN RUHUYLA ALANLARDA OLACAĞIZ’
 
Newroz’un bir direniş bayramı olarak Mezopotamya’da Demirci Kawa öncülüğünde işgalci güçlere karşı halkları bir araya getiren direniş bayramı olduğunu anımsatan Güzel, “Bu Newroz’da halklar bir araya gelip direnişlerini, isyanlarını haykıracaklar. Bu yönüyle 2018 Newrozu’nun çok büyük bir anlamı var. Çünkü hem Türkiye’de olsun hem Kürdistan’ın dört parçasında olsun çok büyük baskılar yaşandı. Bu baskılara karşı karanlığı yaşayan tüm halklar için Newroz baharı ve özgürlüğü getirecektir” dedi.
 
‘EFRİN KAYBETMEDİ, KAZANDI'
 
Efrin’de yaşananlara sevinenlerin Kürtlerin yaratmak istedikleri barışçıl ve demokratik sistemden rahatsız olduklarını söyleyen Güzel şunları dile getirdi: “Buradan herkese söylüyoruz. Efrîn kaybetmedi, kazandı. Çünkü orada yaratılmaya çalışılan bir özgürlük alanıydı ve insanların özgürlük talepleri asla bitmeyecek. Efrin halkı işgale karşı direndi ve direnişçi ruhları hiçbir devlet sistemi yenememiştir.” 
 
‘DİRENİŞ RUHUYLA NEWROZ’DA OLACAĞIZ’
 
8 Mart’tan başlayarak 21 Mart’a kadar il ve ilçeleri tek tek dolaşarak halkı Newroz alanına davet ettiklerini kaydeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, yaşanan sürecin en büyük zulmünü kadınların gördüğüne işaret etti. Baskı ve tutuklamalarla birlikte cezaevlerindeki tecride kadar çok fazla şey yaşandığına dikkat çeken Uca, “En son Türkiye’nin dış güçlerin desteğini yanına alarak Efrin’e işgal girişimi söz konusu oldu, ama bütün bunlar Kürtlerin haklı taleplerinden vazgeçeceği anlamına gelmez, aksine Kürtleri taleplerini ve özgürlük isyanını 21 Mart Newroz alanlarda haykırmaya devam edecek. Kadın öncülüğünde Efrin’de yürütülen savaşa karşı Efrin halkının yanındayız ve özgürlük için hep birlikte Newroz ateşini yakarak halaylar, zılgıtlarla annelerin verdiği direniş ruhuyla Şengal, Kobanê, Efrin’e sahip çıkalım” çağrısında bulundu.
 
SEFERBERLİK RUHUYLA ÇAĞRI SÜRÜYOR      
 
Amed Dicle Kadın Platformu Üyesi Zelal Bilgin de, Newroz çalışmalarının sürdüğünü ve halkın da yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını aktardı. Bu yılki  Diyarbakır Newrozu’nun, toplumu ötekileştiren bütün tavır ve davranışlara karşı bir tepki olacağının altını çizen Bilgin, “Bu yüzden başta kadınlar olarak büyük bir seferberlik ruhuyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizde başta Kürtlere ve tüm muhalif kesimlere karşı devam eden baskı ve şiddet politikasının ülke dışına taşırılmasını Efrin gerçeğinde görüyoruz. Bunların boşa çıkarılacağını düşünüyoruz” dedi.
 
‘EFRİN YALNIZ DEĞİLDİR'
 
HDP İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ise, 2018 Newroz çalışmalarını kadın öncülüğü yürüttüklerini ve özgürlük ruhuyla alanlarda olacaklarını dile getirdi. Kadın özgürlük mücadelesi geleneğine sahip olduklarının altını çizen Buluttekin, bu yılki Newroz’u direnişin öncüleri olan Sakineler, Beritanlar, Saralar ve Arinler’in özgürlük ruhuyla alanlarda işgal ve sivil ölümlerine karşı bir başkaldırı olacağını kaydetti. Sistemin oluşturmaya çalıştığı köleci anlayışa karşı mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Buluttekin, “Başta sayın Öcalan tecridi olmak üzere buna karşı sözümüz olacak bunun yanı sıra tek tip ve şuanda gönül yaramız olan Efrin’de yaşam mücadelesi veren insanların kendi topraklarını korumak için kimseye boyun eğmeyerek direnmesi bütün Kürtler için bir onurdur. Biz kadınlar 21 Mart’ta Efrin yalnız değildir çağrısıyla alanlarda olacağız” diye konuştu.