Kiras ve fistanlar Newroz için gardıroplardan çıkarıldı

img

ADANA - Gardıroplardaki rengarenk kiras ve fistanları Newroz için çıkarın Adana'daki kadınlar, yıkayıp, güzel kokular sürdükleri elbiseleri evin baş köşesine astı. Kadınlar, Newroz’a katılımın yaşanan baskı ve zulme bir cevap olacağını kaydetti.

Kürt halkının on yıllardır bayram olarak gördüğü, zalime başkaldırı ve diriliş günü olarak kutladığı Newroz yaklaşıyor. Birçok kentte hazırlıklar başlarken, bu günün ayrıca önemli olduğu kadınların cephesinde ise ayrı bir heyecan ve hazırlık telaşı şimdiden başladı. Bu yıl Newrozu, 21 Mart günü Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda "Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır" şiarıyla kutlamaya hazırlanan Adana'daki halklara yine kadınlar öncülük etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda özel gün ve bayramlar için diktirilen rengarenk yöresel kıyafetler, bu kez Newroz için gardırop ve valizlerden indirildi. 
 
Kadınlar, Kürtlerin en önemli kültürlerinden biri olan ve köklü bir tarihi olan kiras u fistanları didik didik inceledikten sonra tamir edilmesi gereken yeri iğne ve iplik yardımıyla tadilat ediyor. Akabinde ise titizlikle doldurdukları leğenlerde yıkayıp tozunu aldıkları elbiseleri damda ipe dizerek kurutmaya bırakan kadınlar, Newroz gününe kadar evin baş köşesine asıyor. Newroz'u yeni yaşamın ve zulme karşı direnişin simgesi olarak gördüklerini belirten kadınlar, Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarına rağmen Newroz’u kutlamak için alanlarda olacaklarını kaydetti. 
 
‘NEWROZ DAYANIŞMAYA DA VESİLE OLUYOR’
 
30 yıl önce Şırnak'ın Mezra köyünden Adana’ya göç etmek zorunda kalan Canan Bahadır, Newroz'un kendileri için baharın müjdecisi olduğunu dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yılda yöresel kıyafetleriyle alanda olacaklarını vurguladı. Bahadır, “Newroz bizim bayramımızdır. Newroz, bir araya gelmeyi, kaynaşma ve dayanışmayı beraberinde getirir. Newroz ile içimize sevinç ve huzur doğar” dedi. 
 
Newroz’a sayılı günler kala yöresel kıyafetleri gardıroplardan indirip yıkadıklarını ve güzel kokular sürdüklerini kaydeden Bahadır, şöyle dedi: "Mahalledeki kadınlarla bir araya geliyoruz. Herkes yöresel kıyafetlerini yıkayıp daha sonra dama asıyor. Kuruduktan sonra baş köşemize koyuyoruz. Tabi kadınlarla bir araya geldiğimizde Newroz’un bu yıl nasıl geçmesi gerektiğinin yanı sıra gün boyunca çekeceğimiz halayları konuşuyoruz. Dolayısıyla Newroz, arkadaşlıklarımızı pekiştirdiği gibi kadınlar arasında dayanışmayı da beraberinde getiriyor.” 
 
'KADINLAR İÇİN AYRICA ÖZGÜRLÜĞÜN SEMBOLÜ'
 
Kadınlar için Newroz’un aynı zamanda özgürlüğün sembolü olduğunu ifade eden Bahadır, Newroz’un yenilenmeyi, güzelliği, sevgiyi, kardeşliği ve barışı içinde barındırdığını dile getirdi. Türkiye’de yaşayan tüm kadınları ve halkları Newroz’da barış ve özgürlük mesajı için alanlara davet eden Bahadır, “İnşallah bu Newroz özgürlük ve barış getirecektir. Annelerimizden kalan bu elbiseleri her yıl Newroz için çıkarır, ülkeye barış ve kardeşliğin gelmesi umuduyla giyiyoruz. Bu yılda güzel ve renkli günleri göreceğimiz umuduyla Newroz’u kutlayacağız” ifadelerini kullandı. 
 
‘RENKLİLİKLERİ İÇİNDE BARINDIRIYOR’
 
1978 yıllında Şırnak'ın Aşağı Dere (Xesre) köyünden göç eden ve Adana’ya yerleşen Cevahir Temel ise, Newroz’u coşkulu bir şekilde kutlamak için şimdiden hazırlıklara başladıklarını vurguladı. Yöresel kıyafetlerindeki renkliliği Newroz'unda içinde barındırdığını belirten Temel, “Biz renkli olan Newroz’u baskı altında kutlamak istemiyoruz. Newroz’u barış ve özgürlük içinde kutlamak istiyoruz. Çünkü Newroz bizim bayramızdır. Bu Newroz’un dört parça Kürdistan’da barışa, kardeşliğe ve özgürlüğe vesile olmasını istiyoruz” diye belirtti.  
 
'DAĞLARDAKİ RENGARENK ÇİÇEKLER GİBİ KARŞILIYORUZ'
 
Newroz’un aynı zamanda baharın habercisi olduğunu kaydeden Temel, “Nasılki baharın gelmesiyle birlikte dağlarda rengârenk çiçekler açıyorsa, biz de rengarenk elbiselerimizi giyerek bir çiçek edasıyla baharın habercisi olan Newroz’u karşılıyoruz" dedi. Newroz’u yıllardır tüm baskı ve  engellemelere rağmen kutladıklarını kaydeden Temel, yaklaşan Newroz’a katılımın yaşanan baskı ve zulme karşı bir cevap olacağını söyledi. 
 
MA / Hamdullah Kesen - Nurhan Kuzu