Sur’un bereketinden umudunu hiç kesmedi

img

DİYARBAKIR - Sur’un halen yasaklı olan Dabanoğlu Mahallesi’ndeki evinden zorla çıkarılan 62 yaşındaki Fatma Uz, yıllardır yaşadığı Sur’dan kopmamak için bugün yıkımla karşı karşıya olan başka bir mahallesine taşındı. Topladığı şifalı otları satan Uz, “Sur’un bereketinden umudumu hiç kesmedim” diyor.

Diyarbakır’ın binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan savaş ve yıkımdan dolayı binlerce aile göç etmek zorunda bırakıldı. Birçok aile kentin farklı ilçe ve mahallerine yerleşirken, yıllardır yaşadıkları Sur’dan uzaklaşmak istemeyenler ise Sur’un diğer mahallerine taşındı. Sur’u terk etmemekte direnenlerden biri 62 yaşındaki Fatma Uz. 
 
1990 yılında, ailesiyle birlikte yaşadıkları Dicle’nin Kelekçi (Kelkume) Köyü’nden devlet tarafından göç ettirilen Fatma Uz, Sur’un Dabanoğlu Mahallesi’ne yerleşip, kendilerine yeni bir hayat kurdu.  Ancak aradan 25 yıl sonra tarih yine tekerrür etti. 
 
‘PAYIMIZA YİNE SAVAŞ VE GÖÇ DÜŞTÜ’
 
Yaşadıkları mahalleyi de kapsayan ilan edilen sokağa çıkma yasağı kararı üzerine Uz, ailesiyle birlikte ilçenin Lalebey Mahallesi’ne taşındı. “Payımıza yine savaş ve göç düştü” diyen Uz’un Sur’dan kopmamak için taşındığı bu mahalle de bugün alınan "acele kamulaştırma" kararı nedeniyle yıkımla yüz yüze.
 
Uz, yaşadığı ve tanıklık ettiği onca acıya rağmen, Sur’dan kopmamak için topladığı şifalı otları da yine Gazi Caddesi’nde el arabası üstünde satarak geçimini sağlıyor. 
 
Kimseye muhtaç olmadan yaşamanı sürdürme çabası içerisindeki Uz’un zorlayan tek şey zabıtalar. “Görüntü kirliliği” oluşturduğu gerekçesiyle, sabit bir yerde satış yapmasına izin verilmediği için el arabasıyla caddeyi baştanbaşa dolaşarak satış yapmaya çalıştığını anlatan Uz, bu yaklaşıma dönük tepkisini ise, “Ne zamandan beri, ekmeğini kazanmak görüntü kirliği oldu bilmiyorum” diyerek gösterdi.
 
'KABUS GÖRÜYORUM SANIYORUM'
 
Sur’a dair hislerini; “Sur, geçmiş günlerime götürüyor beni. Bazen gidip mahallemi görmek istiyorum ama hala yasaklı olduğu için gidemiyorum. Şu an ne halde bilmiyorum. Bazen eski komşularım benden alışveriş yapıyorlar, laflıyoruz. Onları görünce eski güzel günlerim aklıma geliyor. Çoğu zaman birlikte giderdik yeşillikleri toplamaya ama herkes bir yere gitti. Hala inanamıyorum, bazen bir kabus görüyorum ve uyanınca eski günlerime geri döneceğim sanıyorum, ama hiçbir şeyin değişmediğini görüyorum” sözlerle kelimelere döken Uz, her şeye rağmen Sur’un bereketinden umudunu kesmediğini ifade etti.