TJA: Gökkan’ın sağlık durumundan endişeliyiz

  • kadın
  • 14:20 12 Şubat 2018
  • |
img

DİYARBAKIR - Nusaybin’de bir haftadır gözaltında tutulan TJA aktivisti Ayşe Gökkan’ın sağlık durumunun kötü olduğu belirtildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) Mardin Nusaybin’de 5 Şubat’ta bir aileyi ziyareti sırasında gözaltına alınan Nusaybin Belediyesi eski Başkanı ve TJA aktivisti Ayşe Gökkan’ın Mardin İl Emniyet Müdürlüğü'nde uğradığı psikolojik baskı ve hakarete ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TJA aktivisti Elif Haran, kadın özgürlük mücadelesinde önemli çalışmaları olan Gükkan’ın hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını belirterek, gözaltına alındığı sırada psikolojik baskı ve hakarete uğradığını söyledi. 
 
Haran, dosyasına kısıtlılık kararı getirilen Gökkan’ın gözaltı süresinin bir hafta uzatıldığını, gözaltına alındığı sırada psikolojik olarak işkenceye ve hakarete maruz bırakıldığını, ters kelepçelendiği aktardı. Gökkan'a Nusaybin ve Mardin emniyetlerinde çıplak arama dayatıldığına işaret eden Haran, Gökkan'ın bu uygulamayı reddettiğini dile getirdi. 
 
‘SAĞLIK DURUMUNDAN ENDİŞELİYİZ’
 
Gökkan’ın sağlık durumundan endişe duyduklarını söyleyen Haran, “Arkadaşımız tutulduğu hücrede fiziki şartların oldukça kötü olduğu, hijyen koşullarından yoksun olduğu, koku ve havasızlıktan nefes almanın dahi güç olduğunu avukatlarına aktarmıştır. Hafta sonu avukatlarının yaptığı ziyaret vesilesiyle sağlık durumunun iyi olmadığını öğrenmiş bulunmaktayız. Son bir haftadır gözaltında 2 defa serum almak zorunda kalan Ayşe Gökkan’ın sağlık durumundan endişe ediyoruz. Arkadaşımızın yaşadığı ve yaşayacağı sağlık sorunlarından resmi yetkililer sorumludur. Sağlık sorunları olan ve dışarıda tedavisi devam eden Ayşe Gökkan’ın sağlıksız gözaltı koşullarında, hukuksuzca ve hiçbir gerekçe gösterilmeden uzun süreli gözaltında tutuluyor olması kabul edilemez. Arkadaşımızın bir an önce sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını, hakim karşısına çıkarılmasını ve derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 
‘YAPILAN KADIN DEMOKRASİ DÜŞMANLIĞIDIR’
 
Haran, kadın aktivistlerin yönelik saldırgan tutumu kınayarak, şunları söyledi: "100 yıldır aynı yolları, aynı yöntemleri uygulamaktan ve sonuçsuz kalmaktan usanmayan bu siyasi anlayışın, içine düştüğü durum en hafif deyimle kadın ve demokrasi düşmanlığıdır. Gözaltında tutulan bütün kadın aktivitelerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Kadın mücadelesine, haklarına ve aktivistlerine yönelik bu saldırgan tutumu kınıyoruz.”