Hayallerinin peşinden gitti kendi işletmesini kurdu

  • kadın
  • 09:02 27 Şubat 2021
  • |
img

URFA - Hayallerinden vazgeçmeyerek kendi işletmesini açan Saime Arslan, “Toplumda ‘kadın çalışmamalı, evinde eşine çocuklarına bakmalı’ algısı var. Bu zihniyete karşı çıktım” diyerek, kadınlara özgürlük çağrısında bulundu. 

 
Kadınların çalışma yaşamında yer almasına karşı ayak direten erkek zihniyetine karşı verdiği mücadele sonucu ekonomik özgürlüğünü kazanan kadınlardan biri de Saime Arslan (40). Urfa’nın Haliliye ilçesinde yaşayan Arslan’ın kuaförlük mesleğine duyduğu ilgi zamanla bir hayale dönüştü. Evli ve 3 çocuk annesi olan Arslan, kendi dükkanını açmak istese de bu isteğini çeşitli nedenlerden ötürü bir süre ertelemek zorunda kaldı.  
 
Eşi ile yaşadıkları bir tartışmanın ardından yeni bir karar alan Arslan, hayalini gerçekleştirerek, kuaför salonunu açtı. Bir yandan ekonomik özgürlüğünü kazanan diğer yandan kadınlara istihdam sağlayan Arslan, “Kadınlar kimseye bağlı kalmadan yaşamlarını sürdürmelidir” diye belirtti. İşletme sahibi olmanın hayatı için “başarı” olduğunu söyleyen Arslan, “Emeğim ile çalışıp bir yerlere gelmeye çalışıyorum. Kadınların çalışmamasına karşıyım. Kadınlar kendi ayakları üzerinde durabilmeli. Kimseye muhtaç olmamalılar” ifadelerini kullandı.  
 
TOPLUMSAL ALGILARA KARŞI 
 
Karar aşamasını anlatan Arslan, “Eşim ilk başta karşı çıktı. Ancak, bendeki azmi görünce destek vermeye başladı. Kurslara gittim, azmettim ve başardım. Kendimi geliştirdim. Toplumda ‘kadın çalışmamalı evinde eşine çocuklarına bakmalı’ algısı var. Bu zihniyete karşı çıktım. Kendi işletmemi açtım. Hem aileme bakıyorum hem de işimi yapıyorum. Önceki yaşamımla şimdiki arasında dağlar kadar fark var” dedi. 
 
 
KADIN DAYANIŞMASI
 
İki yıldır Arslan’ın yanında çalışan Gurbet Boncuk (24) ise, 12 yıldır kadın kuaförü olarak çalıştığını belirtti. Kadınların "yarın bir gün evlenir" zihniyeti nedeniyle okutulmadığını ifade eden Boncuk, şöyle dedi: "Ortaokulu bitirdikten sonra okumama izin vermediler. Ben de meslek öğrendim. ‘Çalışamazsın’ gibi söylemlerle karşılaştım. Bir kadın hiçbir zaman başkasına ihtiyaç duymamalı. Kendi ayakları üzerinde durabilmeli.” 
 
Arslan ile aralarında patron-işçi ilişkisi değil abla-kardeş ilişkisi olduğunu belirten Boncuk, kadın dayanışmasıyla tüm zorlukları birlikte aştıklarını dile getirdi.