İstanbul’un 3 ilçesinde ‘Kadınlar İçin Gerçek Adalet’ paneli

  • kadın
  • 19:25 26 Şubat 2021
  • |
img

İSTANBUL- HDP İstanbul Kadın Meclisi, 3 ilçede paneller düzenleyerek, 8 Mart’a doğru kadın mücadelesini ve kazanımlarını tartıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi, “Kadınlar İçin Gerçek Adalet” kampanyası kapsamında Avcılar, Gaziosmanpaşa ve Çekmeköy’de panel düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı panellerde, 8 Mart’a doğru kadın mücadelesi, kazanımları ve buna dönük devlet politikaları tartışıldı.

AVCILAR

Avcılar’da Eğitim Sen Şube binasında düzenlenen ve HDP Kadın Meclisi’nden Gönül Kahraman’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Çok sayıda kadının katıldığı panelde, salona “Yaşasın 8 Mart, erkek adalet değil kadınlar için gerçek adalet” pankartı asıldı.

‘KADINLAR EŞİTLİK İSTİYOR’

Bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu, HDP’nin “Kadınlar İçin Gerçek Adalet” kampanyası ile kadınlar için eşitlik ve adaletin nasıl sağlanacağının yeniden tartışmaya açıldığını belirtti.

Osmanağaoğlu, feminist kadın mücadelesinin tarihselliğini anlatarak, feminist hareketin kadın-erkek arasındaki eşitsizliğe karşı ortaya çıktığını belirtti. Osmanağaoğlu, “Kadınlar için hangi koşullarda adaletin sağlayabileceği üzerinden konuşmak lazım. 1800’lerin sonunda kadınlar eşit olmadıklarını gördüler. Erkek resmi tarih şunu anlatır; bir takım burjuva kadın yapacakları bir şey olmayınca oy hakkı ile ortaya çıktılar. Ama kadınlar oy hakkını ne için istediler. Kadınılar ev içinde erkeklerden şiddet görüyor, boşanma hakları yok, velayet hakları yok, sokağa çıkma hakları yok, okula gitmek için aileden izin almaları gerekiyor. İşte tüm bunlar kadınlar eşit yurttaş eşit vatandaş olmadıkları için mücadele ettiler” dedi.

Osmanağaoğlu, ev içi hayatın sorgulanmaya başlamasıyla feminist hareketin Türkiye’deki çıkışının başladığını söyleyerek, “Kadınların ev içinde erkekler ile eşitliğini savunuyoruz. Siyasette eşit temsili konuşuyoruz. Eş başkanlığı konuşuyoruz. Eşitlik mücadelesi olmadan adalet çerçevesinde yer alamayacaklarını görüyoruz” diye ekledi.

KADINLARA TECRİT POLİTİKASI

Ardından konuşan HDP’li Vekil Züleyha Gülüm, “Kadınlar için adalet” kampanyası kapsamında birçok eylem ve etkinlik yaptıklarını ifade ederek, son dönemde mücadele arkadaşlarının hedef gösterildiklerini anımsattı. Gülüm, “Dilan Dirayet Taşdemir’in, Pervin Buldan’ın hedef gösterilmesi, Leyla Güven’in, Sebahat Tuncel’in şuan tutuklu olması kadınlara dönük bir politikanın olduğunun göstergesi. Bizim kampanyamız da tüm bunlara karşıydı. Öte yandan cezaevinde kadınlar tecrit altında. Devletin kadın özgürlük mücadelesine genel olarak bir saldırı dalgası var. Son dalgası da kadın arkadaşlarımıza ev ve ilçe hapsi vermek oluyor. Bu tam bir tecrit aslında” diye konuştu. 

YENİ KAMPANYA BAŞLATIYOR

Gülüm, tüm saldırılara karşı 5 Mart’a Kadıköy’de, 8 Mart’ta da Taksim’de olacaklarını sonrasında parti olarak yeni bir kampanyanın startını vereceklerini kaydetti. Gülüm, 8 Mart’tan 1 Mayıs’a kadar sürecek olan kampanyaya ilişkin emek hareketleri ve feminist örgütlerin de görüşlerini alacaklarını dile getirdi.

Katılımcılar daha sonra kadınların yönelttiği soruları yanıtlarken, panel kadın özgürlük mücadelesini konu alan sinevizyon gösteriminin ardından alkış, halay ve zılgıtlarla son buldu.

GAZİOSMANPAŞA

Gaziosmanpaşa’da HDP İlçe binasında düzenlenen panelde ise HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda kadının katıldığı panelde, salona "Yaşasın 8 Mart" ve "Erkek adalet değil kadınlar için gerçek adalet" pankartı asıldı.

Sinevizyon gösterimi ile başlayan panel daha sonra konuşmalar ile devam etti.

‘RENGİMİZİ SAHALARDA DAHA GÜÇLÜ GÖSTERECEĞİZ’

Panelde ilk olarak konuşan HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik, “Pandemi sürecinde kaynaklı uzun zamandır bir araya gelemiyoruz. Ancak eylem ve etkinlikler de bir araya gelebiliyoruz. En azından 8 Mart'a giderken kadınlar ile yan yana gelmeyi birbirimize dokunmayı hedefledik. Kadın Meclisi’nin düzenlemiş olduğu 8 Mart'a giderken “Kadınlar İçin Adalet” şiarı ile bir kampanyamız var. Umuyorum bundan sonraki süreçte daha fazla yan yana gelmek ve bundan sonra ki süreci gerçekten daha güçlü örebilmek ve iktidarın kadınlara dair yaklaşımına daha iyi cevap olabilmek için sesimizi, rengimizi, sahalarda daha güçlü göstereceğiz” diye konuştu.

‘KADINLAR REHBERDİR’

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise, “Dişi ve erkek var olduğundan beri kadın mücadelesi hep oldu. Ta ki erkek cinsinin kadın ve doğa başta olmak üzere kendi egemenliğinin gücünün farkına varıp bu noktada bunu paylaşmak istememesi süreci başlayıncaya kadar çok daha makul süreçler oldu. Yüzyıllar, bin yıllar geçse de kadınların bilinç kazanması, toplumda eşit olması, kadınca var olabilmek özgürce yaşayabilmek için mücadele veren kadın varsa bütün o kadınların hepsi canlarımızdır. Kadın mücadelesinin rehberidirler” ifadelerini kullandı.

Panel soru cevap bölümünün ardından son buldu.

ÇEKMEKÖY

Çekmeköy’de bulunan HDP İlçe binasında gerçekleştirilen panele ise HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ve Bağımsız Feminist Özgül Saki eşlik etti. “Erkek adalet değil kadınlar için gerçek adalet” pankartının asıldığı açıklamada kadınlar 5 Mart’a alanlara çağrı yaptı.

Panel sinevizyon ve soru cevap bölümünün ardından sona erdi.