Aleyna Çakır davası: Çelişkili ifadeler, darp itirafı

  • kadın
  • 15:49 25 Şubat 2021
  • |
img
ANKARA - Aleyna Çakır’ın evine zor kullanarak girilmesine ilişkin açılan davada, sanık Ümitcan Uygun ve tanık olarak dinlenen arkadaşı Enes Özdemir, Çakır’ın darp edildiğini itiraf etti.
 
Aleyna Çakır ismiyle bilinen Sema Esen’in 3 Haziran 2020’deki şüpheli ölümünden önce Ümitcan Uygun’un zor kullanarak, evine girmesi üzerine, “Tehdit ve konut dokunulmazlığı ihlal” suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü. Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Aleyna’nın annesi Hatun Esen, babası Mehmet Esen, ağabeyi Himmet Esen ile aile avukatı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Kadın Kolları Başkanı ile çok sayıda kadın katıldı.
 
Uyuşturucu bulundurma ve kullanmadan tutuklanan Ümitcan Uygun, Sincan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
 
İTİRAF ETTİ
 
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, savunma yapan Uygun üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirti. Polise verilen ilk ifade ile mahkeme heyetine verdiği ifadenin çelişmesi üzerine heyet ile Çakır’ın avukatı faile sık sık sorular yöneltti. Heyete sunduğu çelişkili ifadelerde Çakır’ı darp etmediğini söyleyen Uygun, çapraz sorguda Çakır’ı darp ettiğini itiraf etti.
 
TANIK OLAY GECESİNİ ANLATTI
 
Olayın yaşandığı gece fail ile birlikte Çakır’ın evine giden Enes Özdemir de mahkemede tanık olarak dinlendi. Özdemir de çelişkili beyanlarda bulundu. Uygun’un olay günü alkollü olduğunu söyleyen Özdemir, çelişkili beyanlarının tespit edilmesinin ardından failin Çakır’a küfür ettiğini, tokat attığını ve bayılmasına sebep olduğunu itiraf etti. Özdemir, Uygun’un Çakır’ın yerde baygın vaziyette yatmasının ardından, maktülün telefonundan İnstagram hesabını açarak canlı yayın başlattığını ve orada “Öyle yapılmaz böyle yapılır” dediğini belirtti.
 
Sanık avukatı Hayri Çağatay Cengiz, müvekkiline atılan suçlamaları reddetti.
 
KCDP’NİN KATILMA TALEBİNE RET
 
Davaya müdahil olmak isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına duruşmada hazır bulunan Meliha Bulukçuoğlu’nun talebi heyet tarafından reddedilirken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının müdahillik talepleri kabul edildi.
 
Çakır’ın avukatı Umur Yıldırım, tanık Enes Özdemir, maktül Aleyna Çakır ve sanık Ümitcan Uygun’un HTS kayıtlarının incelenmesi talebinde bulundu. Yıldırım, Çakır’ın telefonunu kendi izni dışında alarak yine İnstagram hesabını izni dahilinde olmadan girip canlı yayın başlatmasına ilişkin ayrı bir soruşturma başlatılmasını ve ek iddianame hazırlanmasını talep etti.
 
‘ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜSTEN YARGILANMALI’
 
Çakır’ın avukatı İrem Esra Kömürcü Altın da “öldürmeye teşebbüs suçu”nun işlendiğinin kabul edilmesi ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebinde bulundu. Altın talebinin reddedilmesi halinde olayın işlenme biçiminin göz önünde bulundurularak “Canavarca hisle kasten yaralama” suçundan yargılama yapılmasını talep etti.
 
Çakır’ın avukatı Esra Kömürcü Altın’ın taleplerinin reddine karar veren heyet, HTS kayıtlarının incelenmesine karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 28 Mayıs tarihine erteledi. 
 
DURUŞMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
 
Duruşma ardından Çakır’ın avukatları ve ailesi açıklama yaptı. Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan KCDP avukatı İrem Esra Kömürcü Altın, Çakır’ın tehdit ve baskı sonucu ifadesini geri çektiğini belirterek, astım hastası olduğu bilindiği halde nefessiz bırakılmak istendiğini ve darp edildiğini söyledi. Altın, duruşmanın takipçisi olacaklarını vurguladı.
 
Ardından konuşan Çakır’ın babası Mehmet Esen de bu davanın peşini bırakmayacaklarını vurguladı. Uygun’un DNA’sının çıktığını hatırlatan baba Esen, “Çocuğumu öldürdü o da o delikte çürüyecek. Herkes çektirdiğinin cezasını çekecek. Çocuklarımız çakallar için canından olmasın. Bizim canımızı yaktı onların da canı yansın. Onlara yardım ve yataklık edenler de yargılansın” dedi.
 
‘KADIN CİNAYETLERİNE DUR DİYİN’
 
Duruşma boyu duygusal anlar yaşayan anne Hatun Esen ise gözyaşlarına hakim olamadı. Kızını çok özlediğini ve hayatta olmasını çok istediğini kaydeden anne Esen, “Analar, bacılar ağlamasın, yanmasın yürekler. ‘Kadın cinayetlerine dur’ deyin. Biz yorulduk, dayanacak gücümüz kalmadı. Benim ciğerim yanıyor” şeklinde konuştu.