‘Devletin duyarsızlığı nedeniyle ev işçisi kadınlar şiddet kıskacında'

  • kadın
  • 10:58 1 Aralık 2020
  • |
img

İSTANBUL - Devletin duyarsızlığının ev işçisi kadınlara yönelik şiddeti arttırdığını belirten Evid-Sen Genel Başkanı Gülhan Benli, sorunların çözümü için acil eylem paketi önerisinde bulundu. 

 
Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’nın (EVİD-SEN) araştırmasına göre, ev işçisi kadınlar hem evde hem işte yoğun şiddete maruz bırakılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya’dan 413 ev işçisi kadınla yapılan ankette, kadınların fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet ile tek taraflı ısrarlı takip üzerinden yaşadıkları zorluklar ele alındı. 
 
Yapılan görüşmelerde katılımcıların yüzde 62'sinin aylık gelirlerinin 2 bin 500 TL ve altında olduğu belirtilirken, yüzde 68’nin şuanda işsiz olduğu aktarıldı. Ev işçisi kadınların yüzde 83’ünün sigortasız, gündüz yarı zamanlı ve düzensiz çalışan ev işçilerinin yüzde 96’sının kayıt dışı olduğu kaydedilen ankette, koronavirüs döneminde işten çıkarılma oranı ise yüzde 56 olarak belirtildi. 
 
YÜZDE 90 ARTTI
 
Ev işçilerinin yüzde 77’sinin aile ve hane içinde aynı anda şiddet türlerinin hepsine maruz kaldığı aktarılırken, hem fiziksel hem de psikolojik şiddet oran yüzde 80, ekonomik ve psikolojik şiddete aynı anda maruz kalma oranı yüzde 87 olduğu gözlendi. Psikolojik şiddet yüzde 55,  gündüzlü yarı zamanlı ve gündüzlü düzensiz çalışan ev işçilerinin yüzde 99’u aile ve hane içinde fiziksel şiddete maruz kaldı. 
 
Salgın döneminde şiddetin her türlüsünün yüksek oranda arttığına dikkat çekilen ankette, fiziksel şiddetin yüzde 95, psikolojik şiddetin yüzde 98, ekonomik şiddetin yüzde 97 ve cinsel şiddetin yüzde 95 oranında arttığına yer verildi. Cinsel şiddete maruz kaldığını belirten gündüzlü yarı zamanlı veya gündüzlü düzensiz çalışan ev işçilerinin oranı da yüzde 99, cinsel şiddete maruz kaldığı belirten yatılı ev işçilerinin oranı yüzde 96. Salgında en sık fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalındığı aktarıldı. 
 
İŞSİZLİK KORKUSU 
 
Anket sonuçlarını değerlendiren Evid-Sen Genel Başkanı Gülhan Benli, anket öncesi de benzer tespitlerinin olduğunu ancak raporla bunun bir kez daha kanıtlandığını ifade etti. Sorunların salgınla katlanarak, yüzde yüz arttığına işaret eden Benli, kadınların salgın sürecinde işsiz kalmaktan korktuğu için canı pahasına evlere temizliğe gittiğini, açlık kaygısı ile çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Benli, devletin artık ev işçilerinin sesini duymasını ve koşullarının düzeltilmesi için adım atmasını istedi.  
 
DEVLET ÇARESİZ BIRAKIYOR
 
Genel işçilere en azında asgari ücret geliri sağlandığını dile getiren Benli, ev işçisi kadınlara herhangi bir gelir kaynağı sağlanmadığını belirterek, “O nedenle bir an önce gelir desteğinin sağlanması gerekir. Bunu her zaman söylüyor, resmi anlamda da yetkililere iletiyoruz. Sorunlarımızı anlatmadığımız yer kalmadı. Bunun karşısında gözler kör, kulaklar sağır. Kimse bir şey duymak istemiyor. Devlet bizi çaresiz bırakıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devletin duyarsızlığı kadınlara yönelik her türlü şiddeti artırıyor. Her gün kadınlar bizi arayarak, zor durumda olduklarını, evine ekmek götüremediklerini, kiralarını bile ödeyemediklerini söylüyorlar. Ev işçisi kadınlar sorunlarına çözüm istiyor” dedi. 
 
TALEPLER
 
Sorunların çözümü için acil eylem paketi önerisinde bulunan Benli, hukuki anlamda yasal güvencenin çözüm olabileceğini kaydetti. Benli, ayrıca ILO’nun 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin hükümlerinin dikkate alınmasını,  yine 189 Sayılı Ev İşçileri için İnsan Onuruna Yakışır İş Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını istedi. 
 
MA / Semra Turan