Newaya Jin’ın yeni sayısı ‘Diktatör yargılanıyor!’ manşetiyle çıktı

  • kadın
  • 09:42 1 Aralık 2020
  • |
img
HABER MERKEZİ -  Avrupa'da aylık periyotlarla çıkan kadın gazetesi Newaya Jin'ın Aralık sayısı, “Diktatör yargılanıyor!’ manşetiyle çıktı. 
 
Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın Aralık sayısı, “Diktatör yargılanıyor!”  manşetiyle okurla buluştu. Dikkatleri 2020 yılı kadın gündemlerine çeken gazete, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) 25 Kasım’da startını verdiği “Diktatörün yargılanması için 100 Neden” kampanyasını manşete taşıdı. 
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 18 yıllık iktidarı boyunca işlediği savaş suçlarından yargılanması ve kadına dönük uygulamaların cezalandırılmasını amaçlayan kampanyaya dair analiz yazılarını Nilay Egeli ile Gulistan Çiya Îke kaleme aldı. Yazarlar, aynı zamanda kampanyanın temel taleplerinden biri olan “feminicid”in insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanmasına dikkat çekti. 
 
KADIN GÜNDEMLERİ 
 
2020 yılında kadın lehine öne çıkan başlıkları ise Dilzar Dîlok değerlendirdi. Simten Coşar ise gündemdeki temel başlıklardan biri olan kürtaja dair yazdı. Kadın cinselliği, kimliği ve doğasına ilişkin tarihsel gelişim sürecine dair dizi-araştırma yazısını ise gazetenin yazarlarından Zerya Gül derledi. Jineoloji sayfasında Ruken Aras, “Jineolojî atölyeleri”nin tanıtımını yaparken, ekonomi kategorisinde ise Çarçel Engizek sömürü çarkına karşı dikkatleri özgürlükçü emeğe çekiyor. 
 
Mayıs 2020 tarihinde polis baskını yapılarak kapatılan ve birçok üyesi gözaltına alınan Rosa Kadın Derneği’nin çalışmalarına dair makaleyi derneğin başkanı Adalet Kaya kaleme aldı. Gazetenin köşe yazarlarından Bêrîtan Zagros “PDK vîna jinê nas nake” makalesi ile Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) kadın politikalarına dikkat çekerken, Roza Metîna ise “Koletiya modern û parastina mafên mirovan” başlığını tercih etti. 
 
SANAT VE TOPLUMSALLIK 
 
Aralık sayısında sanata dair gündeme de geniş yer verildi. Konuyla ilgili oyuncu, yönetmen ve tiyatro öğretmeni Rûmet Beko ile yapılan röportaj gazetenin bu sayısında yer aldı. Efrîn’de dünyaya gelen ve Türkiye’nin saldırılarının gerçekleştiği 2019 baharına kadar burada yaşayan kadının tiyatroya uzanan hayat hikâyesi, kendi yorumundan okuyucuyla buluşuyor. 
 
Yeni sayıda dikkat çeken başlıklardan biri de Amara Dorşin’in devrimci Alman bir anne ile yaptığı söyleşi oldu. Portre sayfalarında halk sanatçısı “Fetane Welîdî’ ile Avusturyalı feminist yazar ve sosyolog “Eva Maria Cox”un portrelerine yer verildi. Toplumsal mesajlar içeren KAKTÜS köşesinin yanı sıra sağlık ve bilimle ilgili gelişmeleri de yeni sayıda bulmak mümkün. Madura Urmiye’ye dair anı yazısını ise Ruhal Yıldız kaleme aldı.