Kongreya Star 8’inci Genel Kongresi’ni gerçekleştiriyor

img
QAMIŞLO - Kongreya Star, 8’inci Genel Kongresi’ni gerçekleştiriyor. Rimêlan’da başlayan kongrenin katılımcıları örgütlenmeyi ve direnişi büyütme mesajları verdi. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye’nin kadın örgütlenme çatısı olan Kongreya Star, 8’inci Genel Kongresi’ni gerçekleştiriyor. Kongre, “Hevrîn ve Zehraların mücadelesiyle işgalciliği bitirelim, kadın devrimini gerçekleştirelim” sloganıyla Qamişlo Kantonu’na bağlı Girkêlegê şehrinin Rimêlan ilçesinde bulunan Aram Tigran Kültür Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda başladı. Erîn, Cizîr ve Fırat bölgelerinden 300 delegenin katıldığı kongrede, ayrıca Arap bölgesi olan Tebqa, Reqa, Minbic ve Dêrezor’dan kadınların mesaj ve görüşleri de okunacak. Kongrenin yapıldığı salona özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları, Kongreya Star bayrakları ve “Kadın kırımına karşı kadını ve toplumu savunma zamanı” ile “Kadınların sözü Önder Apo’nun özgürlüğüdür” yazılı pankartlar asıldı.  
 
Yapılan saygı duruşunun ardından 5 kişilik divan seçildi. 
 
‘DİRENİŞ KAZANACAK’
 
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongreya Star Sözcüsü Evîn Swêd, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar demokratik sistemin öncülüğünü yapıyor ve bu uğurda da canını veriyor. Faşizme karşı direniyoruz. Suriye’de yürütülen savaş kadınlar açısından birçok sorunu da beraberinde getirdi. Bu yüzden Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların direnişi en üst seviyede. Bu yüzden kadınlar en ağır saldırılarla karşı karşıya kalıyor. Savaş ve saldırılar tecavüz, şiddet, katliam ve göçü beraberinde getirdi. En fazla kadınlar bundan etkilendi. Ama kadınlar iradeleriyle buna karşı çıkıyor, katliamcı güçleri yeniyor ve örgütlenmelerini güçlendiriyor. Özgür kadının direnişi kazanacak, buna inanıyoruz” dedi.   
 
‘ÖRGÜTLENMEMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRMELİYİZ’
 
Daha sonra Yekineyên Parastina Jin (YPJ) adına konuşan Zeyneb Efrîn, Kongreya Star’ın büyük sorunlarla karşılaştığını ama bunlarla baş ederek kongresini gerçekleştirdiğini belirterek, bu uğurda yaşamını yitiren kadınları andı. Efrîn, “Direnişin başarıya ulaşması için her dönem kadınlar büyük bir mücadele verdi. Bu savaşta başarılı olmak istiyorsak örgütlenmemizi daha da güçlendirmemiz lazım. Kadınlar bulundukları her alanda değişimi de beraberinde getirdi. Bizler de büyük emekler ve bedel vererek toplumumuzu savunduk. Üzerimizde halen o sorumluluk var. Şuan devrim üzerinde hayata geçirilmeye çalışılan planlar ve projeler var. Bu yüzden de yükümüz ve sorumluluğumuz daha da artıyor. Toprağımızı ve yaşamımızı bütün var gücümüzle korumalıyız” diye konuştu. 
 
‘KADIN MÜCADELESİ ÖRNEK OLDU’
 
Özerk yönetim adına konuşan Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, şöyle dedi: “Bütün milletlerden kadınlar devrimin mührünü bastı. Terör örgütleri kirli zihniyetleri ile bizleri hedef alıyor. Kongreya Star kadının iradesi olarak tüm dünyaya da örnek oldu.  Özerk yönetimde de kadınlar güçleriyle var oluyor. Demokratik sistemi kalıcı yapacak olan Rojava Kürdistan’ında yaşayan kadınlardır.” 
 
Konuşmaların ardından yaşamını yitiren kadınlar anıldı. Daha sonra Kongreya Star’ın çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi izlendi.
 
Kongrenin sonunda 5 kişilik yeni koordinasyon belirlenecek.