Urfa Barosu: Hukuk değil polis devleti var

img

URFA - Urfa Barosu, kentte polis şiddetine maruz kalanların yaptıkları başvuruyla ilgili olarak, “Hukuk devletinin olmadığı yerde polis devleti vardır” dedi. 

Urfa Barosu, kentte polis tarafından kötü muameleye maruz kalan yurttaşların baro İnsan Hakları Merkezi’ne yaptığı başvurulara ilişkin açıklama yaptı. Açılamada, “Hukuk devletinin olmadığı yerde polis devleti vardır” tanımlaması yapılarak, “Yurt genelinde vatandaşlara yönelik artan hukuksuzlukların yaşanmaması için yetkililerin bir an önce gerekli tedbirleri alması elzemdir” denildi. 
 
EVİ GÖZETLENİYOR
 
İnsan Hakları Merkezi’ne başvuran M.T. adlı yurttaşın aracına cezai işlem uygulanmasından dolayı itiraz ettiği ve şikayette bulunduğu belirtilen açıklamada, M.T.’nin “evinin polis tarafında izlendiğini, yine evlerinin önüne gelen sivil polis ekipleri tarafında kendisinin ve çocuklarını fotoğraflarının çekildiğini, bu durumdan kaynaklı ailecek tedirgin olduklarını” belirttiği aktarıldı. 
 
ÇOCUĞA TERS KELEPÇE 
 
Açıklamada, diğer bir olayın Haliliye ilçesi Veysel Karani Mahallesi’nde polis ve yurttaşlar arasında yaşandığı belirtildi. Çıkan kavgada üniformalı polislerin bir sivil polisi vatandaş sanıp saldırmasını kontrolsüz güç olarak tanımlanan açıklamada, aynı olayda bir çocuğun işkence yasağına aykırı bir şekilde arkadan kelepçelendiği belirtilerek, “Savaşta dahi işkence suç sayılıp yasaklanmış iken bayram öncesinde ne olursa olsun yaptırımı idari para cezası olan bir fiilden veya kabahatten dolayı vatandaşın maruz kaldığı muamele hiçbir şekilde kabul edilemez” denildi. 
 
POLİS DEVLETİ
 
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Hukuk devletinin olduğu yerde bunlar olamaz. Hukuk devletinin olmadığı yerde de polis devleti vardır. Yurt genelinde vatandaşlara yönelik artan hukuksuzlukların yaşanmaması için yetkililerin bir an önce gerekli tedbirleri alması elzemdir. Görevi kişilerin güvenliğini ve kamu düzenini korumak olan polis memurlarının bunun aksine kişilerin güvenliğine ve kamu düzenine tehdit olması asla kabul edilemez. Urfa Barosu olarak; insan haklarını ihlal eden bu tarz fütursuz davranışların hem karşısında hem de takipçisi olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, yetkili makamları yaşanan olay ile ilgili gerekli işlemleri etkili bir şekilde yapmasını ve polis memurlarının vatandaşa karşı daha hassas olmaları yönünde uyarılmaları çağrısını yineliyoruz.”