TJA: Asimilasyonla mücadele edelim, dili geliştirelim

img

DİYARBAKIR – Dilin insanın kimliği ve varlığı olduğunu hatırlatan TJA, Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikaları ile mücadele edilerek dilin korunup geliştirilmesi çağrısında bulundu. 

 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Dünya Anadili Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. TJA, tüm Kürtlerin dillerine sahip çıkarak Kürtçe üzerinde süren asimilasyon politikalarının yanı sıra aynı zamanda oto asimilasyonla mücadele ederek dillerini koruyup geliştirmesi çağrısı yaptı. 
 
‘DİL İNSANIN VARLIĞIDIR’
 
Dünya Anadil Günü’nü kutlanıldığı açıklamada, dilin bir halkın aynası olduğu belirtildi. Açıklamada, insanlık suçu olan asimilasyon politikalarını organize eden ulus devletin, Kürt coğrafyasında yer isimlerini değiştirerek kültürel soykırıma başladığını, dejenerasyon ve asimilasyon hedeflerine ulaştığı anda bunu entegrasyonun takip edeceği uyarısı yer aldı. Dil, toplum ve kültür ilişkisine dikkati çekilen açıklamada, “Dil insanın kimliği ve varlığıdır, aynı zamanda bir ulusun varlığıdır. Dil kaybedildiği zaman asimile olmakla birlikte zamanla bir halk ortadan kalkar” denildi. 
 
‘KÜRT HALKININ KADERİ DİLİNE BAĞLI’
 
Açıklamada, Kürt dilinin kaderi, Kürt halkının kaderiyle, Kürtlerin kendi kimlikleriyle Türkiye’de eşit ve özgür vatandaşlar olarak var oluşlarıyla doğrudan ilintili olduğu kaydedildi. Kürt dilinin eğitim dili olarak kullanılmasının Kürt kültürel kimliği açısından taşıdığı öneme değinilen açıklamada, bunun bir insanın en tabii hakkı olan kendi anadilini eğitim dili olarak kullanabilmesinden geçtiği belirtildi. 
 
 ‘ASİMİLASYON VE OTO ASİMİLASYONLA MÜCADELE’
 
Geçmişten bugüne bölge halklarının topraklarında sömürge uygulamaları ile yüz yüze olduğu ve kadim Kürtçenin zenginliğinden dolayı yaşadığı ifade edilen açıklamada, “Gelin hep birlikte dilimizi özgürleştirelim” çağrısı yapıldı. Asimilasyon politikaları ile mücadele edildiği gibi aynı zamanda oto asimilasyon ile de mücadele edilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, her evin Kürtçe okula dönüştürülmesi ve yaşamın Kürtçeye dönüştürülmesi için çağrı yapıldı.