22 OCAK 2020 GÜNDEMİ

img

* Kongre sürecine dair değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Faşizme teslim olmadık, kurumsallaşmasını engelledik ve gerilettik. Şimdi bu sistemden kurtulmak, iktidarı değiştirmek ve Türkiye’nin demokratikleşmesini yaratmak gibi bir hedef koyduk önümüze” dedi. 

 
* Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan yüzde 76 engelli ve CHRON hastası Devrim Ayık'ın sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Ayık'ın Avukatı Ramazan Gökalp, Ayık'ın hayati tehlikesi olduğunu hatırlatarak, serbest bırakılmasını istedi. 
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yapan Van'da yaşayan yurttaşlar, "Bu savaş bir yüzyıl daha da sürse Öcalan ile çözüm olur. Muhatap Öcalan'dır, çözüm İmralı'dadır" dedi.
 
* Kemal Kurkut'u öldürmekle yargılanan polis Y.Ş., olayda TEM'in görevlileri olduğunu, öldürme pozisyonunda olana 2 polisi teşhis ettiğini, isim verdiğini ancak işlem yapılmadığını söyledi. 
 
* Sürdürdükleri açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştüren Grup Yorum üyelerinin aileleri, her dakikanın artık hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Çocuklarımız on binlerce kişiye konserler verdi. On binler artık çocuklarımızın çığlıklarını duysun” çağrısında bulundu. 
 
* Ülkede yaşanan baskı ikliminin her kesi etkilediğini dile getiren Oyuncu Jülide Kural, “Bu ülkenin demokrasiye, konuşmaya, tartışmaya, anlamaya, anlaşmaya ihtiyacı var. Birbirimizi suçlamak yerine bir demokrasi cephesi oluşturmaya ihtiyacımız var” dedi. 
 
* Bağlar Belediyesi’nde, pazarlık usulüyle gerçekleştirilen “Büro ve işyeri makine teçhizat” ihalesinde, 227 bin 915 liraya alınabilecek malzemeler için 825 bin 410 TL ödenerek belediye 597 bin 495 TL zarara uğratıldı. 
 
* Yaşadıkları köyden Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine göç etmek zorunda bırakılan Kılıç ailesi, bir gelirleri olmadığı için komşularının yardımıyla yemek ihtiyaçlarını gideriyor. Tek gözlü evde yaşayan anne Layıka Kılıç, un alacak paraları olmadığı için 8 gün boyunca evde makarna yediklerini söyledi. 
 
* Engelli kadrosunda çalıştığı Niğde Belediyesi’nden emekli olan Şaban Özkaymak, belediye tarafından “bilerek” çalıştırılıyormuş gibi gösterilip KHK’yle ihraç edildiğini belirterek, “Şimdi bankada hesap açamıyorum” dedi. 
 
* Kürtlerin ortak değerler etrafında bütünleşmediği taktirde kazanımlarının tehlikede olacağının altını çizen deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Kürtlere dönük bir saldırının olduğunu belirterek,  "Bu saldırıyı bertaraf etmek için güçlü bir birliğe ihtiyaç var" dedi.
 
* Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'na aykırı çok sayıda "Meclis Toplantısı" yapıldığı ortaya çıktı. Toplantıların birinde, İl Müftülüğü'ne, daha önce üzerine kaçak camii inşa ettiği arsa tahsis edildi. 
 
* Tariş fabrikalarında işçiler tarafından başlatılan ve bir kent direnişine dönüşen Tariş Direnişi’nin üzerinden 40 yıl geçti. O dönem direnişi nasıl örgütlediklerini anlatan Tariş işçilerinden Hacay Yılmaz, "O sabah İzmir kenti bizlerin slogan sesleri ve polisin kurşun sesleriyle uyandı. Türkiye'nin en büyük direnişlerinden biriydi" dedi.
 
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın tutuklanmasına gerekçe yapılan ifadeleri veren Hicran Berna Ayverdi için yargılandığı davada savcılık beraat kararı verilmesini istedi.
 
* HDP’li belediyelere atanan kayyumları protesto eylemlerine katılan 10 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (09.30)
 
* İHD Diyarbakır Şubesi ve TİHV Diyarbakır Temsilciliği tarafından oluşturulan heyetin, 16 Aralık 2019'daMardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı kırsal köylerde yurttaşların askeri operasyon sırasında maruz kaldığı işkence iddialarına dair tespitlerini İHD Şube binasında açıklayacak. (12.00)
 
* HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin Diyarbakır’da TUAY-DER binasında basın açıklaması yapacak. (12.00)
 
* Pir Sultan Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu, inanç özgürlüğü ve eşit yurttaşlık talebiyle Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde açıklama yapacak. (13.00)
 
* Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şubesi, KHK ile görevlerinden ihraç edilen kamu emekçilerinin haklarının iade edilmesi için açıklama yapacak. (17.30)