Olayın detayları paylaşıldı: Aziz Oruç sınırda ölüme terk edilmişti!

img

AĞRI - HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü, gazeteci Aziz Oruç ile birlikte gözaltına alınıp, dün tutuklanan İlçe Eşbaşkanları Abdullah Ekelek'e dair açıklama yaptı. Açıklamada, İran Devleti tarafından yakalanıp, işkence edilen Oruç'un sınırda ölüme terk edilmesi üzerine kendisine yardım edildiği belirtildi.

 
Ağrı'da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Doğubayazıt İlçe Örgütü, 11 Aralık'ta Gazeteci Aziz Oruç ile birlikte gözaltına alındıktan sonra dün çıkarıldıkları mahkemece "örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklanan İlçe Eşbaşkanları Abdullah Ekelek ve belediyenin eski meclis üyesi Muhammet İkram Müftüoğlu'na dair açıklama yaptı. 
 
Parti binasında yapılan açıklamada konuşan söyleyen HDP İlçe Yöneticisi İsmet Demir, olayın detaylarını anlattı.
 
Aziz Oruç'un gazeteci olduğu açıkça bilindiği halde iktidar medyası tarafından “terörist” olarak lanse edilmeye çalışıldığını söyleyen Demir, gazeteci Oruç'un insanlık dışı bir muameleye maruz kaldığını ifade etti.
 
‘İŞKENCE YAPILDIKTAN SONRA SINIRDA ÖLÜME TERK EDİLDİ’
 
İran Devleti tarafından yakalanıp insanlık dışı uygulamalarla işkence edilen Oruç'un sınırda boş bir arazide, tel örgüler arasında ölüme terk edildiğini paylaşan Demir, sonrasında yaşananları şöyle anlattı: 
 
"Bir şekilde milletvekillerimize ulaşıp, yardım talebinde bulunmuştur. Bu talep üzerine milletvekillerimiz de bölgeye yakın olan Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanımız Abdullah Ekelek'i arayarak, gazeteci Aziz Oruç'un bulunduğu yerden alınmasını ve yardımcı olunmasını istemiştir. İlçe Eşbaşkanımız Ekelek, yalın ayak olarak ilçeye yakın bir yere gelen ve donmak üzere olan gazeteci Oruç'un bulunduğu yere giderek yardımcı olmuştur. Ertesi gün Aziz Oruç'un ailesine ulaşarak üzere taksi için yol kenarında bekleyen İlçe Eşbaşkanımız ve gazeteci Oruç, ani bir baskınla yere yatırılarak, ters kelepçelenip gözaltına alınmıştır. 
 
‘SİYASİ SOYKIRIM VE KARALAMA KAMPANYASININ BİR PARÇASI’
 
Bu gözaltından sonra gazeteci Oruç, Ekelek ve gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, gerek aileleri gerekse de avukatlarıyla görüştürülmemiştir. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamaları ve havuz medyasının servis ettiği haberlerden anlaşıldığı gibi partimize yönelik sürdürülmekte olan siyasi soykırım ve karalama kampanyasının bir parçası haline getirilmeye çalışıldı. Bunun üzerine savcılık ve mahkeme heyeti bu yaklaşımları tutuklama için talimat olarak ele alıp, arkadaşlarımız Ekelek ve Müftüoğlu'nun tutuklanmasına karar vermiştir." 
 
Ekelek ve Müftüoğlu'nun akla ve mantığa aykırı iddialarla tutuklandığını söyleyen Demir, tutuklama kararını kınayarak, Ekelek ve Müftüoğlu'nun bir an önce serbest bırakılmasını istedi. 
 
ERMENİSTAN ÜZERİNDEN AVRUPA'YA GEÇMEK İSTİYORDU 
 
Edinilen bilgilere göre ise, Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenci olduğu yıllarda 2009-2013 yılları arasında  hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davada verilen hapis cezası nedeniyle 2017 yılında Federal Kürdistan Bölgesi'ne gitmek zorunda kalan gazeteci Aziz Oruç, Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden Ermenistan'a geçmek istedi. Ancak İran'da yakalanan Oruç, işkence gördü. İranlı görevliler, birkaç gün sonra Oruç'u Türk yetkililere teslim etmek yerine sınır hattına öylece bıraktı.