14 ARALIK 2019 GÜNDEMİ

img

* Açlık grevi gibi eylemlerle kısmi olarak esnetilse de tecridin kaldırılmadığını ifade eden HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Türkiye’deki tüm sorunların ana kaynağının sürdürülen savaş ve tecrit politikası olduğunu belirterek, çözümün Öcalan ile diyalogdan geçtiğini ifade etti.  

* İçişleri Bakanlığı'nın "terörist” diye servis ettiği haberle gözaltına alındığından haberdar olunan Aziz Oruç'un gazeteciliğine tanıklık eden gazeteci meslektaşları, "Aziz'in gazeteciliğinin tanığıyız" dedi.
 
* Cizre Savcılığı, yasaklar sırasında öldürülen Ali Bağdur'un 30 ay raftan indirilmeyen dosyasına ilişkin avukatların akıbetini sorması üzerine bir gün sonra "görevsizlik” bir ay sonra da "takipsizlik" kararı verdi. 
 
* “Mehmet Tunç ve Bêkes” adlı kitabı yasaklanan Kürt siyasetçi Mahmut Alınak, “Bu kitap bir ibret vesikasıdır. Asla bu kitabın insanlara ulaşmasını durduramayacaklar” dedi.
 
* Van'da 3 yılı aşkın süredir devam eden eylem ve etkinlik yasağının insan hakları ihlallerine neden olduğuna dikkati çeken İHD Şube Başkanı Murat Melet, “Yasaklama ülke için bu bir utançtır” dedi. 
 
* Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Efrin’den kaçırıp, MİT'e teslim ettiği 11 sivile iki askerin ölümü ile ilgili yargılandıkları davada hapis cezaları verildi. İşkence gören Efrinli sivillere “absürt” bir dosyadan ağır cezalar verildiğini söyleyen Av. Suphi Zarif, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıyacaklarını kaydetti. 
 
* HDP Adana İl Gençlik Meclisi üyesi 7'si tutuklu 25 genç hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla dava açıldı.
 
* İzmir Aliağa 1 No'lu Kadın Cezaevi'nde kalan Ressam Aynur Epli'nin, Erzurum E Tipi Cezaevi'nde olan kuzeni ve kanser hastası Fatma Özbay’a göndermek istediği resimleri “müstehcen” denilerek iade etti.
 
* Bismil Belediyesi’ne atanan kayyum, 100 dönümlük araziyi kendi elleriyle eken kadınların bahçeye girişlerini engelledi. Bahçeyi emekle yeşerten 50 kadın işsiz bırakıldı. 
 
* Kayapınar Belediyesi’nde işe gitmedikleri için işlerine son verilen AKP'li başkan Servet Can’ın iki çocuğunun, kayyum tarafından yeniden işe alındığı ve işe gitmedikleri halde maaşlarının ödendiği belirtildi.
 
* Turgutlu ilçesinde KHK’yle ihraç edilen Beden Eğitimi Öğretmeni Hatice Kızıldağ, “KHK’ler sivil, ekonomik ve duygusal bir ölüm olsa da hedeflerimden ve mücadelemden asla vazgeçmeyeceğim” dedi.  
 
* Kadının kurtuluşunun toplumun kurtuluşu olduğunu vurgulayan Jineolojî Dergisi çalışanı Ceylan Çağır, 15 Aralık'ta başlayacak Jineoloji Atölyesi'ne katılım çağrısı yaptı. 
 
* İthalatın bastırılması ile cari fazla veren Türkiye ekonomisi, beraberinde daralan ekonomi ve rekor sayılara varan işsizlik rakamlarını ortaya çıkarıyor.
 
* Kentin en büyük gelir kaynağı olan hayvancılığın ekonomik kriz yüzünden bitme noktasına geldiğini belirten Karslı besiciler, bu durumdan savaş politikasında ısrar eden AKP'nin sorumlu olduğunu söyledi. 
 
 
* Meclis Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri olacak.
 
* Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi "Hak ve Adalet Arayışı" adlı bir paneli Şubesi New Garden Otel'de düzenleyecek. (11.00)
 
* HDP Şırnak İl Örgütü, Cizre ve Silopi'de 14 Aralık 2015'da ilan edilen ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiği sokağa çıkma yasaklarının yıldönümünde Cizre'de açıklama yapacak. (11.00-14.00)
 
* HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partilerinin Adana İl Örgütü'nün 3'üncü Olağan Kongresi'ne katılacak. (12.00)
 
* Özgürlükçü Mimar, Mühendis, Şehir Plancıları Platformu, yapacakları deklarasyonla Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nde kuruluşunu ilan edecek. (12.30)
 
* Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 768'nci haftasında Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelecek. (12.00)
 
* Batman, Diyarbakır ve İzmir'de, kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) üyeleri "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla oturma eylemi ve basın açıklamalarında bulunacak (12.00-13.00)
 
* Urfa Baro Kadın Hakları Merkezi "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" başlıklı atölye çalışması ve fotoğraf sergisi düzenleyecek. (13.00)
 
* İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "F Oturumu"nun 403'ncü haftasında Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirecek. (13.30)
 
* Hasankeyf Koordinasyonu “Yıkım ve mücadele ekseninde Hasankeyf” başlığıyla Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası’nda bir panel düzenleyecek. (14.00)
 
* Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde yaşana hak ihlallerine dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirecek. (14.00)
 
* İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları Vakfı (TİHV) "10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası" kapsamında "Felsefede İnsan düşüncesi ve insan hakları eğitimi" başlığıyla seminer düzenlenecek. (15.30)