Emek örgütleri meralarını koruyan köylüleri ziyaret etti

img

SAKARYA – Sapanca Kırkpınar mahallelilerinin 3 aydır mera olarak kullandıkları alana yapılmak istenilen teleferik projesine karşı yürüttükleri eylemi emek örgütleri ziyaret etti.

Sapanca’nın Kırkpınar Mahallesi sakinleri tarafından mahallenin ortak malı olarak kullanılması için devlete devrettikleri alana Sapanca Belediyesi tarafından teleferik yapılmak isteniyor. 3 aydır projeye karşı direnen köylüleri ziyaret eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz dayanışma mesajı verdi.

Ziyaret sırasında konuşma yapan Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Hüsamettin Koçlu, dedelerinin çocuklar oynasın diye devlete hibe ettikleri alanın yok edilmek istendiğini belirtti.

‘HALKIN MERASI YOK EDİLİYOR’

Halka ait olan alanların tahrip edildiğini belirten Koçlu, “Teleferik yapılmak istenilen alan 9 bin 600 metrekareden oluşuyor ve bu alanın 4 bin 300 metrekaresi aslında belediyeye ya da hazineye ait bir arazı değil. Bu kısım bu köyde yaşayan 4 ailenin mera olsun diye bir protokol ile devlete hibe ettikleri bir alandır” dedi. “Dedelerimiz çocuklar oynasın ve köy halkının ortak malı olsun diye üçüncü bir şahıstan burayı satın alıp köyün manevi şahsiyetine hediye ediyorlar” diyen Koçlu, köylülere sorulmadan buraya teleferik yapmaya kalktıklarını ifade etti.

‘DAĞ YOK OLACAK’

Sapanca Belediyesi’nin 2015 yılında kiraladığı 60 dönümlük alandan başlayacak teleferik projesinin 21 dönümlük ormanlık araziyi biçeceğini söyleyen Koçlu, “Bunun dışında kalan 60 dönümlük araziye ise bungalov tarzı oteller, restoranlar, macera parkları, otopark ve değişik sosyal tesisler yaparak imara açacaklar” diye belirtti. Belediyenin bununla yetinmeyip farklı arazileri de imara açacağını belirten Koçlu, projenin devam etmesi durumunda teleferik yapılmak istenen dağın yok olacağını dile getirdi. 

‘İTİRAZLARIMIZ KABUL EDİLMEDİ’

Teleferik projesinin ‘Çevre Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur’ denilerek yürütüldüğünü söyleyen Koçlu, “Bu projeyi ÇED raporsuz yapamazsınız diyoruz. Çünkü sizin ÇED raporsuz yapılabilir dediniz kanun maddesi sadece teleferik istasyonları için geçerli. Yapacakları yeraltı otoparkı ve yine imara açılan 60 dönümlük alan için geçerli değil. Fakat yaptığımız itirazlar şu ana kadar hukuk tarafından kabul edilmedi” diye konuştu.