İstanbul'dan Van'a kayyum protestoları

img
İSTANBUL / VAN – HDP’li 3 belediyeye kayyum atanması İstanbul’un Kadıköy ve Esenyurt ilçelerinde yapılan yürüyüşlerle protesto edildi. Van’da ise, gün boyu süren protestoların ardından kent halkı akşam saatlerinde de ses ve gürültü çıkarma eylemi yaptı.
 
İçişleri Bakanlığı tarafından HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri eş başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılıp, yerlerine kayyum atanmasına dönük protestolar büyüyor.
 
İstanbul’da iki ilçede kayyumlara karşı protesto yürüyüşleri yapıldı. Kadıköy’de HDP İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Caferağa’da bir araya gelen yüzlerce kişi, alkış ve zılgıtlarla sokaklarda yürüdü. Eylemde “Amed bizimdir”, “İradene sahip çık sıra sana gelecek”, “Susmuyoruz korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. 

 

 ‘KAYYUMA KARŞI SEN DE SES ÇIKAR’ DİYE HAYKIRDILAR

 
Yürüyüş esnasında kitle sık sık “Diren ha Diyarbekir diren” şarkısını söylerken, çevrede bulunan yurttaşlar da yine alkış ve ıslıklarıyla destek verdi. Kadıköy sokaklarını kayyum karşıtı sloganlar ile inleten kitle, daha sonra sahile inerek buradan rıhtıma doğru yürüdü. Çevredeki yurttaşlara sık sık “Kayyuma karşı sen de ses çıkar” diyen kitle rıhtımda yürüyüşlerine son verdi.
 
İlçedeki Süreyya Operası'nın önü ise, polisler tarafından adeta ablukaya alındı. Çok sayıda gözaltı aracı ile buruda konumlandırılan polisler, yoldan gelip geçenleri Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirdi.
 
ESENYURT'TA YASAĞA RAĞMEN YÜRÜDÜLER
 
Yine kentin Esenyurt ilçesinde HDP İlçe Örgütü tarafından Esenyurt Meydanı’nda yapılmak istenen açıklama Kaymakamlık tarafından yasaklandı. Meydan polisler tarafından ablukaya alınırken, kimsenin alana girmesine izin verilmedi. Yasağa rağmen meydanın arka sokaklarında bir araya gelen yüzlerce kişi, "Bijî berxwedana Amade", "HDP halktır halk burada" sloganları ile ara sokaklarda yürüyüşe geçti. Yoldan geçen araçlar korna çakarak, çevrede bulunan yurttaşlar ise alkış ve ıslıklar ile kitleye destek verdi. Ara sokaklarda bir süre yürüyüşüne devam eden kitle daha sonra eylemine son verdi. 
 
VAN'DA GÜRÜLTÜ EYLEMİ
 
Van’da belediyelerine kayyum atanmasına karşı sabah saatlerinden bu yana protesto eylemlerini sürdüren kent halkı akşam saatlerinde de ses ve gürültü çıkarma eylemi yaptı.
 
HDP’nin çağrısı üzerine saat 20.00’de evlerinin pencereleri ve balkonlarına çıkan kent halkı, lambalarını yakıp söndürerek, tencere, tava yada balkonlarının demirlerine vurup, zılgıtlar çekmek suretiyle ses ve gürültü çıkararak tepkilerini gösterdi. 
 
Yine akşam saatlerinde İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde (Xaçort) sokağa çıkan gençler, alkış ve zılgıtlarla kayyumlara tepki gösterdi. Gençler, "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Gaspçı AKP irademe dokunma", "Soylu istifa", "Kürt halkı uyuma iradene sahip çık", "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı.