Mahkemeden taziyesi engellenen kadına: Kod adın nedir?

img

DİYARBAKIR - Pervari'de bir hafta gözaltında kalan astım hastası 56 yaşındaki Reyhan Temel, yaşamını yitiren HPG’li oğlu ile görüşüp görüşmediği sorulduktan sonra tutuklanması Meclis’e taşındı. 

Federal Kürdistan Bölgesi’ne düzenlenen ve adına “Pençe Harekatı” adı verilen operasyonda 29 Mayıs’ta yaşamını yitiren HPG’li Mehmet Zakir Temel için aile tarafından Siirt’te taziye kurulmasına izin verilmedi. Temel’in Siirt’in Pervari ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki annesi Reyhan Temel ise 11 Haziran’da gözaltına alındı. Taziyenin yasaklanması üzerine köyüne dönerken hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan anne Temel, bir hafta gözaltında kaldıktan sonra 17 Haziran’da adliyeye sevk edildi. Kürtçe dışında dil bilmeyen astım hastası Temel’e gözaltında iken ilaçları verilmediği belirtildi. Temel, mahkemede kod adı olup olmadığı, oğluyla görüşüp görüşmediği sorularının ardından “Örgüte yardım etmek” suçlaması ile tutuklanarak Siirt E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. 
 
KONU MECLİS’E TAŞINDI
 
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e şu soruları sordu: 
  
“* Reyhan Temel’in oğlunun örgüte katılımının ardından bu gerekçe ile ailesinin sürekli baskı altında tutulduğu ve neticede anne Reyhan Temel’in de bu gerekçe ile tutuklandığı bilgisinden haberdar mısınız?
 
* Reyhan Temel’in ilkin nerede olduğunu bilmediği, ardından ise yaşamını yitiren ve taziyesi yasaklanan oğlu gerekçe gösterilerek tutuklanmasının dayanağı nedir?
 
* Reyhan Temel’in oğlu nedeniyle tutuklanması hangi yasa kapsamında suç teşkil etmektedir?
 
* Reyhan Temel’in oğlu gerekçe gösterilerek tutuklanması cezaların şahsiliği ilkesine aykırı değil mi?
 
* Hangi kanunda çocukları suç işleyenler yerine aile bireylerinin yargılanabileceğine dair hüküm bulunmaktadır?
 
* Temel ailesinin topyekün cezalandırılması ile ne amaçlanmıştır? Temel ailesine yapılanlar ile topluma gözdağı mı verilmek istenmiştir?
 
* Reyhan Temel astım hastası olup tedavisi neden aksatılmaktadır? Bu uygulamalarla yurttaşların yaşam hakları neden ihlal edilmektedir?”