24 MAYIS 2019 GÜNDEMİ

* CPT'nin 3 yıl aradan sonra İmralı'ya yaptığı ziyareti değerlendiren avukat Serbay Köklü, CPT'nin 2016 ziyaretinin sonuçlarını 2018'de açıkladığını hatırlatarak, "Bu ziyaretin sonuçları hukuka uygun bir şekilde hızlıca paylaşması gerekiyor" dedi.  

* Kayyum döneminde “Hakkari 24 saat su alacak” denilerek hazırlanan ve 33 milyon harcanan içme suyu hattından su akmıyor. Proje bitmeden ödemesinin yapıldığın kaydeden Hakkari Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman, kentte eski hat üzerinden su verildiğini belirtti. 
 
* Seçimi açık ara kazanmalarına rağmen görevinde alınan Süphan ve Şabaniye mahallesi muhtarları karara tepki gösterdi. Halk iradesinin gasp edildiğini söyleyen muhtarlar, “Demokrasinin temel taşı sarsılırsa bina yıkılır” dedi.
 
* Silivri Cezaevi'nde 16 Ocak'ta başladığı açlık grevini tahliye olduktan sonra evinde sürdüren Vedat Hesass, annelerin eylemi cezaevlerine büyük moral olduğunu belirterek, “Halkımız annelerimizin onurlu direnişine omuz vermeli. Her insan sorumluluk almalı” dedi. 
 
* Mersin sokaklarında farklı dillerde müzik yapan Özgün Sanat Atölyesi müzisyenleri, polis ve zabıtaların engellemelerinden şikayetçi. Müzisyenler, kendilerini engelleyen polis ve zabıtalardan seslendirdikleri şarkıların anlamalarını öğrenmelerini bekliyor. 
 
* Mersin Adliyesi önünde açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla oturma eylemi yapan 13 ÖHD üyesi avukat hakkında yeni bir soruşturma açıldı. Avukatlardan Hoşyar Sarıyıldız, savcılığın “görevini kötüye kullandığını” belirtti.
 
* YSK’nin atadığı Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Sur Belediyesi kayyumu tarafından usulsüz işe alındıkları gerekçesiyle çıkarılan 140 kişinin de aralarında bulunduğu AKP’ye yakın 180 kişiyi işe aldığı iddia edildi.
 
* Aşırı yağışlar, bu yıl buğday veriminde yüzde 10-15 oranında bir düşüşe neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Erol Salman, bu durumla birlikte buğday fiyatının, üretim girdilerinin gerisinde kalması nedeniyle çiftçilerin üretimden uzaklaştığını belirtti.
 
* Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan Çekdar Yürek’in şartlı tahliye talebi mahkeme tarafından cezaevi idaresinin, "örgütle bağını koparmadığı" şeklindeki görüşü esas alınarak reddedildi. 
 
* TÜİK, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin iş gücü girdi endekslerini açıklayacak. (10.00)
 
* KESK, “Güvencesizliğe Son, Güvenli İş, Güvenli Gelecek Haktır" sloganıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacak. (11.00)
 
* Açlık grevindeki tutukluların anneleri, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bulunan Koşuyolu Parkı'nda yaptıkları oturma eylemine devam edecek. (12.00)
 
* Çocukları açlık grevinde olan aileler, Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi, Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi ve Esenyurt Meydanı'nda ve Maltepe Cezaevi önünde başlattıkları nöbet eylemine devam edecek. (12.00/19.00)
 
* İmralı tecridinin sonlandırılması talebiyle açlık grevi ve ölüm orucunda olanların aileleri Adana İsmet İnönü Parkı ile Mersin Özgür Çocuk Parkı’nda oturma eylemi gerçekleştirecek. (12.30-14.00) 
 
* İHD İstanbul Şubesi Eğitim Hakkı Komisyonu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları gözlem raporunu şube binalarında yapacağı basın toplantısıyla duyuracak. (13.00) 
 
* Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta düzenledikleri eylemin 177'ncisini gerçekleştirecek. (13.30)