Kaya ve Karaaslan’ın tutuklanması kınandı

img
HAKKARİ / AĞRI – Hakkari ve Ağrı’da HDP İl Eşbaşkanı Sinan Kaya ve Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Yeliz Karaaslan’ın tutuklanması yapılan basın açılamasıyla kınandı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’e destek için Hakkari’den Diyarbakır’a yapılmak istenen yürüyüş esnasında gözaltına alınan İl Eşbaşkanı Sinan Kaya’nın tutuklanmasını kınadı. İl binasında yapılan ve HDP İl Örgütü yöneticilerinin katıldığı toplantıda kent  milletvekili Sait Dede açıklama yaptı. Yürüyüşlerinin binlerce polis ve asker tarafından engellendiğini hatırlatan Dede, “Dünyanın bütün kanunlarında da milletvekillerin dokunulmazlığı var. ‘Milletvekilleri seçildikleri illerde yürüyemez’ diye bir kanun yoktur. Biz güvenlik güçlerinin kendi kanunlarına uymasını istedik” dedi. Kaya ile birlikte 8 kişinin gözaltına alınarak 3 gün gözaltında tutulduğunu hatırlatan Dede, “Bu arkadaşlarımız kendi il binalarının içerisinden alındılar” diye konuştu. 
 
‘HALK CEVABI SEÇİMDE VERECEK’
 
Tutuklamaların haksız ve hukuksuz bir şekilde yapıldığını söyleyen Dede, “Bu tutuklamanın yerel seçimlere yönelik olduğunu hepimiz biliyoruz. Oy taşımalarla, tutuklamalarla, göz altılarla bu halkı yıldıramayacaklar. Ve bu halk en güzel cevabı 31 Mart’ta sandıkta verecektir” diyerek, Hakkari halkını HDP etrafında kenetlenmeye çağırdı. 
 
‘İKTİDARLAR CİNSİYET AYRIMI ÜZERİNDE KURULUYOR’
 
HDP Ağrı İl Örgütü ise Belediye Eşbaşkan Adayı Yeliz Karaaslan’ın tutuklanmasını kınadı. HDP il binasında yapılan açıklamaya HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, belediye eşbaşkan adayları ve parti yöneticileri katıldı. Açıklamayı yapan HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya, AKP’nin seçimi kaybetme korkusuyla HDP’ye yöneldiğine dikkat çekti. 
 
İktidarın 101 gündür tecride karşı bedenini ölüme yatıran Leyla Güven’i görmezden geldiğini söyleyen Yerlikaya, “Leyla Güven yaşasın diyen tüm vekillerimize özellikle de kadın vekillere karşı saldırgan bir tavır sergilemektedir. Zaten tarih boyunca bütün iktidarlar, en köklü ayrımcılık biçimi olan cinsiyet ayrımı üzerine inşa edilmiştir” dedi.
 
‘KORKTUKÇA SALDIRGANLAŞIYORLAR’ 
 
Eşbaşkan adayları Yeliz Karaaslan hakkında hukuksuz bir şekilde tutuklama kararı çıkardığını söyleyen Yerlikaya, “31 Mart seçiminde yine kadınlardan korktuğunu göstermiştir. Eşbaşkanımız Yeliz Karaaslan’ı tutuklayan zihniyet şunu bilmeli ki tüm saldırılara rağmen biz kazanacağız. Siz bu topraklara ait değilsiniz, bu halkın iradesine kayyum atayarak, il eşbaşkanlarını tutuklayarak, belediye başkan adaylarını tutuklayarak ait olmadığınızı, kendinizi bu halka dayatarak kazanamayacağınızı sizlerde farkındasınız. O yüzden böyle saldırgan bir tutum içerisindesiniz” diye konuştu. 
  
Yerlikaya, kadınların AKP-MHP ittifakına karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğini vurguladı.