Demirtaş'ı yargılayan mahkeme başkanı: Ben tarafım

img

ANKARA - HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı duruşmada, mahkeme başkanının "ben tarafım" demesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması öğleden sonra devam etti. Sincan Cezaevi Kampüsü salonunda görülen duruşma Demirtaş’ın reddi hakim talebine ilişkin avukatların savunmasıyla devam etti. Avukatlar reddi hakim talebinin gerekçelerini açıklamak üzere söz aldı.
 
Avukat Mehmet Emin Aktar, "Buradaki en özgür kişi sabah konuşmasını yaptı, ben muhtemelen onun kadar özgür konuşamayacağım" dedi. Avukat Aydın Erdoğan, "AHİM Kararının uygulanması hiçbir izne ve onaya muhtaç değildir. Yargı kararının mahiyeti ve vasfı kesindir, yargı organları verdikleri kararlarla hatırlanır" ifadesinde bulundu.
 
‘BUNA SON VERİLMELİ’
 
Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın da, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin olmadığı yerde doğru ve adil bir karardan söz edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.  Aydın, “Biz sizin bu ret kararını vermenizin güç olduğunu biliyoruz, ancak buna bir son verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
‘İHLAL DEVAM ETTİ’
 
Avukat Benan Molu ise, reddi hakim gerekçelerine dair şunları söyledi: "AHİM kararı, resmi sitesinde yayınlanmasından itibaren bağlayıcıdır. Derhal Tahliye kararı uygulanmamış, usulsüzce tutukluluğa devam kararı verilerek ihlale devam edilmiştir.” 
 
SİVİL POLİSLERE SARI BASIN KARTI!
 
Savunmanın devam ettiği sırada bazı sivil polislere gazeteci kimliği verildiği ve salonda avukatların ayakta kalması üzerine avukatlar ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli gerginlik oldu. Salonda duruşmayı takip eden bir gazeteci, "Polislere gazeteci kimliği veriliyor. Duruşma sivil polislerle doldu" diye tepki gösterdi. 
 
Söz alan avukat Alişan Şahin, "Mahkemeyi halktan kaçırdınız, buraya getirdiniz. Boş sandalyeler olmasına rağmen ve avukat olmamıza rağmen oturacak yer bulamıyoruz" diye tepki gösterdi. 
 
MAHKEM BAŞKANI: BEN TARAFIM
 
Daha sonra avukatlar, mahkemenin taraflı davrandığı yönünde eleştirilerini sürdürdü. Bunun üzerine mahkeme başkanı "Ben tarafım" dedi ve salonda gerginlik yaşandı. Ardından mahkeme başkanına tepki gösterenler arasında yer alan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "mahkemenin düzenini bozduğu" gerekçesiyle, duruşmaya 10 dakika ara verildi.

Aranın ardından söz alan Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, "AHİM'in 18. Maddeden ihlâl kararı siz yargıçlar ve Türkiye tarihi için kara bir lekedir. Verilen karar bu mahkemenin bu davaya bakamayacağını gösterir. Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda tutuklanan ve tutukluluğu devam Demirtaş, sizin aracılığınızla iktidar tarafından siyasi rehine olarak alınmıştır. Siz, bağımsız bir mahkeme değilsiniz, kararı veren de siz değilsiniz, bir kişidir. Yargı tarihine 18. Maddeden ihlal kararı aldırarak bu kara lekeyi süren sizsiniz, bunu düzeltmek için en azından çekilmeniz gerekir. Bunu yapmayacağınız için, gönül rahatlığıyla mahkemenin reddini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Avukat savunmaları ardından Demirtaş’ın ve avukatların reddi hakim talebini değerlendiren mahkeme heyeti duruşmaya yarım saat ara verdi. Ara ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Demirtaş ve avukatlarının “reddi hakim” talebini ret ederek, itiraz yolunun açık olduğunu belirtti. Duruşmaya yarın devam etmek üzere saat 10.00’ a kadar ara verildi.

Öte yandan Demirtaş’ın savunmasına yarın devam edeceği öğrenildi.