Diyarbakır Valiliği’nden baroya ‘kürsü’ uyarısı

img
DİYARBAKIR - Diyarbakır Valiliği, Tahir Elçi anmasında hak ihlallerinin ele alındığı “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü”nün alınan izne uygun olmadığı konusunda baroyu uyardı. Anmada konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, İstanbul Bildirgesi Eylem Planı Tasarısında yer alan düzenlemeyi “avukatlık mesleğine saldırı” olarak değerlendirdi.
 
Diyarbakır Barosu'nun, öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anmak ve faillerinin bulunması için düzenlediği anma etkinliğinin “içeriğine” Diyarbakır Valiliği'nden uyarı geldi. Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen eylem öncesi polis yetkilileri, Diyarbakır Valiliğinin, kurulan Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü ile eylem için alınan izinin konusu dışına çıktığına yönelik uyarısını sözlü olarak Baro Başkanı Cihan Aydın’a bildirdi. Emniyet yetkilileri, gerekli izinler için baronun Diyarbakır Valiliği nezdinde görüşmeler yapmasını istedi.
 
Emniyet yetkililerinin uyarısının ardından Tahir Elçi için düzenlenen eylemin 149’uncusu gerçekleştirildi. Burada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Elçi cinayetinde 3 yıla yaklaştıkları ve soruşturmada bir ilerleme olmadığını belirterek, “Size bu konuda, üzülerek söylüyoruz ki, söyleyebileceğimiz yeni bir şey yok. Elimizden geleni geçmiş dönemde yaptık, bugün de yapmaya devam ediyoruz. Bu soruşturmanın selamete ulaşması için, faillerin bulunması için, katillerin bulunması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. 
 
İSTANBUL BİLDİRGESİNE ELEŞTİRİ
 
Diyarbakır Valiliği'nin uyarısına ilişkin, “Daha önce de konuştuğumuz gibi burası Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü olacaktır demiştik” diyen Aydın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı ve Yargıtay arasında avukat olmayanların da mahkemelerde tarafları temsil etmesini sağlayan İstanbul Bildirgesi Taslak Eylem planını sert sözlerle eleştirdi.
 
'MESLEĞİMİZE SALDIRI GİRİŞİMİ VAR'
 
Eylem planı tasarısında yer alan düzenlemeyi “avukatlık mesleğine saldırı” olarak yorumlayan Aydın, tasarıya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Mesleğimiz maalesef sadece fiili ve fiziki saldırılara maruz kalmıyor, başka alanlarda da bizzat yargının en tepesindeki yargı örgütü tarafından, Yargıtay tarafından da mesleğimize yönelik saldırı girişimleri var. Biz bunu girişim olarak değerlendiriyoruz. Çünkü hala bir taslak halindedir. Burada şunu diyor: Mahkemeler avukatlık yetkisi olmayan uygun kişilerin mahkeme nezdinde tarafları temsil etmesine izin verebilir. Bunu avukatlık mesleğinin ortadan kaldırılmasının bir girişimi olarak algılıyoruz. Bu avukatlık mesleğinin ilk ortaya çıktığı, yani antik Roma ve Yunan devletlerindeki döneme götürecek bizi. O dönemde de avukat olmayan kişiler bu görevi yapıyorlardı. Şimdi 21'inci yüzyılda biz yine aynı tehditle karşı karşıyayız. Diyarbakır Barosu olarak diğer barolarla birlikte bu konuda sesimizi yükselteceğiz. Bu, mesleği ortadan kaldırmaya yönelik hukuk dışı girişime karşı elimizden ne geliyorsa, bunun geri alınması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Umarım sadece tasarı aşamasında kalır.”
 
'GERÇEK SİVİL TOPLUMCU'
 
Aydın, konuşmasının ardından sözü, eyleme davet edilen Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları (DİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal’a bıraktı. Tahir Elçi ile sivil toplum alanlarında uzun süre birlikte çalıştıklarını kaydeden Baysal, Tahir Elçi’nin hukukçu ve insan hakları savunucu olmasının yanında gerçek anlamda bir sivil toplumcu olduğunu söyledi. 
 
Anma, yapılan oturma eyleminin ardından sona erdi.