‘Kaytan’ın cezaevinde tutulması yaşamsal risk taşıyor’

img
ANKARA -  İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, yüzde 60 engelli hasta tutuklu Hayati Kaytan’ın hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulmasının yaşamsal risk taşıdığını duyurdu.
 
Hasta Mahpuslara Özgülük İnisiyatifi, eylemlerinin 213’üncü haftasında da hasta tutukluların sağlık durumlarına dikkat çekmek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde bir araya geldi. İnisiyatif bu hafta Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Hayati Kaytan’ın sağlık durumunu gündeme getirdi.  
 
Grup adına açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, “Kaytan, beynindeki tümör nedeniyle ameliyat oldu. Sağ el sakat, sol omuzda kurşun yarasından kaynaklı sıkıntıları var. Kar yanığından sol-sağ ayak parmakları kesik. Bel ve boyunda fıtık var. Midede sindirim zayıflığı mevcuttur. Sağlık raporlarına göre el ve ayaklarından kaynaklı olarak yüzde 60 engelli raporuna sahiptir. Sağ eli sakat ve büyük oranda kullanamıyor” bilgilerini paylaştı.
 
Kaytan’ın 28 Temmuz 2016 tarihinde Sincan F Tipi Cezaevi’nden, Bolu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğini belirten Çevirmen, “Dönem dönem epileptik nöbetler geçiriyor, yanında daha sağlıklı kişilerin olmasının gerekliliğine rağmen, hasta mahpusla birlikte kalmaktadır” dedi. 
 
TEDAVİSİ KALDIĞI HAPİSHANEDE YAPILAMAZ
 
Kaytan’ın, Şubat ayında, tedavisinin tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerektiği yönünde bakanlık kararı ile Ankara’ya sevk edildiği ve bir süre Numune Hastanesi’nde tutulduğunu hatırlatan Çevirmen, “Daha sonra Sincan’a götürülmüş, hastalıkları ve epilepsi kriz riski nedeniyle tek kişilik yerde kalmasının sakıncalarına rağmen burada tek kişilik odada tutulmuştur. Avukatları tarafından yapılan itirazlar sonucunda tekrar Bolu’ya sek edilerek gönderilmiştir. Verilen raporlarında cezaevinde Nöroloji uzmanı olması gerektiği tespit edilmiştir ancak bu imkan da kaldığı hapishanede mevcut değildir” ifadelerini kullandı.
 
CEZAEVİNDE TUTULMASI YAŞAMSAL RİSK TAŞIYOR
 
Çevirmen, hasta tutuklu Kaytan’ın, hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulması yaşamsal risk taşıdığını vurgulayarak, “Hastalıkları oldukça ciddi boyuttadır ve bu nedenle Ağır Hasta Mahpuslar arasındadır. Tetkik ve tedavilerinin aksatılmadan yapılması, sürekli olarak kontrollerinin devam ettirilmesi zorunludur” çağrısı yaptı.