'Toplumsal inşa kadın boyutuyla şekillenirse eşit, adil bir yaşam mümkün'

img
ANKARA - İktidarların dini emelleri için kullandıklarını ifade eden DİK Şura üyesi Güler Özavcı, erkeklerin dini mekanları da egemenliği alanına aldığını ve kadınları buradan uzaklaştırdığını ifade etti. Özavcı,"Toplumsal inşa kadın boyutuyla şekillenirse eşit, adil bir yaşam mümkün" dedi.  
 
Demokratik İslam Kongresi'nin (DİK), Ankara Plaza Otel’de “İktidar İslamcılığı ve Takva” başlığıyla düzenlenen çalıştayın 3’üncü oturumu Prof. Dr. Cihangir İslam’ın “Ahlaki Toplum ve Yozlaşma” sunumu ile başladı. İslam, konuşmasına “Ortalık bir yerde kötülük işleniyorken olaylara müdahalemiz zorunluluk şeklinde mi gerçekleşiyor yoksa niyete mi yönelik? Ahlak var mı yok mu?” sorularıyla başladı.
 
İnsanlar ve toplumlar eliyle gelişen vahşetlerde insanların birilerine tepki ve nefret iklimine itildiğini belirten İslam şöyle devam etti: “İnsan yıkıcı olabilen, kötülüğü kaynağı olan tek varlık. Kötülük önlenebilir. Evrendeki bu düzende insanın önünde boşluklar var. İnsanın yapacağı ya da yapmayacağı da bu boşluklar da yer alıyor. İnsanın doldurabileceği boşluklar adil fiiller ile doldurulabilir, kötülükle de. Adaletin olmadığı yerde ise bu boşlukları zulüm dolduracaktır.”
 
‘İYİYE KÖTÜ DEDİĞİMİZ AN TOPLUM YOZLAŞMIŞTIR’
 
İslam, yozlaşmanın insandaki yargıların kaybedilmesi, dumura uğratılmasıyla oluştuğunu kaydederek, “Gerçeklik yargısına ulaşmanın imkânını kaybettiğimiz zaman bizim doğru ve yanlış yargılarımız arasında fark kalmaz. Bir toplum iyiye kötü, kötüye iyi dediği zaman ahlaki anlamda yozlaşmıştır.  Bir söz var; ‘Saray yozlaşınca toplum da yozlaşır’ denir ama ben buna katılmıyorum. Saray zaten yozlaşmanın ta kendisidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
Çalıştayın dördüncü oturumu ise DİK Şura üyesi Güler Özavcı’nın “Toplumsal İnşa ve Alternatif Dayanışma” bölümü ile devam etti. Özavcı, tarih boyunca gücü elinde bulunduranlar için dinin en büyük argüman olarak kullanıldığını belirtti. İktidarlar eliyle dinin gerektiğinde bir afyon gerektiğinde bir ölüm makinesine dönüştürüldüğünü kaydeden Özavcı, “Yalnızca Allah’a ve yaratıcıya atfedilen özellikler kişilere atfedilince şiddet ortamları oluşuyor. Toplumları kuşatan, adil olması gereken İslam bile kendini yozlaşmadan kurtaramamıştır” dedi.
 
‘İKTİDARIN EN ÖNEMLİ SÜRDÜRÜCÜSÜ DİN VE ERKEKTİR’
 
Otoriteyi ve iktidarı sürdüren kurumların din, bilim, sanat, devlet gibi argümanlar olduğunu dile getiren Özavcı, “İktidarın en önemli sürdürücü dindir ve erkek bunu kullanır. Egemen anlayışıyla şekillenen erkek tahakküm kurmak istiyor. Zamanla egemenlik anlayışı olan erkek en kusursuzu kendisi olduğunu düşünüyor ve dünyaya hâkimiyet kurmak istiyor en başta kadını sonra doğayı sömürüyor” ifadesinde bulundu.  
 
‘ERKEK EGEMENLİĞİ İÇİN DİNİ MEKANLARDAN KADINI ÇIKARDI’
 
Dini mekanların erkeklerin kullandığı mekanizmalar haline dönüştürüldüğünü söyleyen Özavcı, şöyle devam etti: “Hz. İsa örgütlenmesini yaptığı zaman ezilen grupla ilişki kurup, onlarla iletişime geçti. Mekân yoktu. Her yerde sohbet etme ve öğretme pozisyonu söz konusuydu. Hz. İsa’ya zihnen inananlar mekânlarını dağ eteklerine, manastırlara kurdular. Aziz ve azizeler vardı. Bütün ezilenler oraya akın akın gitmeye başladı ve Roma İmparatorluğu bunu sorgulamaya başladı ve dine sızdı. Ondan sonra şaşalı kiliseler inşa edildi. Devlet otoritesinde kiliseler, rahip ve rahibeler oluştu. Aynı şekilde Hz. Musa’da da gelişiyor. Hz. Muhammed döneminde öyle. Peygamber, Bilali Habeş’e ‘yüksek bir yere çık onları çağır konuşacağım’ dedi. Sonradan camiler ortaya çıktı. Peki, kiliselerde, camilerde kadın var mıydı? Kadın erkek eliyle mekânlardan çıkarılıyor. İmam, rahip, müftü, Diyanet İşleri Başkanı hep erkektir. Erkek iktidarını devam ettirmek için kadınları mekânlardan çıkartılıyor.”
 
‘VAR OLAN AHLAK BİLE ERKEK AHLAKI’
 
Var olan ahlakın bile erkeğin ahlakı olduğunu dile getiren Özavcı, “Ahlak bile erkeğin kurduğu kurallardır. İnsanlığın ilk çağlarda kadınların daha fazla söz sahibi olduğu toplumlarda eşitlikçi özgürlükçü bir yönetim vardı. Ahlak kadın üzerinden tanımlanırdı. Şimdi ise kadın kapanacak, örtünecek, gülmeyecek, konuşmayacak… Erkeğin yaptığı şiddet bile kadın üzerinden tanımlanıyor. Renk bile cinsiyet kategorisine ayrılmış durumda” ifadesinde bulundu. 
 
“Toplumsal inşa kadın boyutuyla şekillenirse eşit, adil bir yaşam mümkün” diyen Özavcı, bunun için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Toplumsal dayanışmanın da önemine dikkat çeken Özavcı, toplumsal dayanışmanın da birlikte ve vicdan ile sağlanacağını belirtti.
 
‘DİRENİŞİN YANINDA OLMAKTA BARIŞ İSTEMEKTİR’
 
Rojava’da 6 yıldır, ölüm makinesine dönüştürülen, kadınları cariye yapan anlayışa karşı bir direniş sergilendiğini ifade eden Özavcı, “İnsanlar vicdan sahibi insanları Rojava’ya çağırıyor. Oraya dünyanın birçok yerinden katılım söz konusu orada yaşayan insanlar kendi örgütlülüğünü oluşturdu. 15 yaşındaki çocuklardan 50 yaşındaki annelerde direnişe katıldı ve barbarlar yenildi. İnsanlık tarihine şanlı bir direniş yazıldı. Barışı her zaman ifade edeceğiz. Özgürlüğü savunanlar sadece barış isteyenler değil direnişin yanında olanlardır aynı zamanda. Bu yüzden nasıl ki Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Muhammed zalimlere karşı olduysa bizde onların yolunda olmalıyız” ifadelerinde bulundu.
 
‘GEÇMİŞTE YEZİD’İN YAPTIKLARINI BUGÜNKÜ İKTİDARLAR YAPIYOR’
 
Ardından söz alan DİK şura üyesi Hatice Kavra ise, çalıştaya ilişkin genel bir değerlendirme yaptı. Kavra, DİK’in ana çerçevesinin Medine Sözleşmesi olduğunu ve esas amaçlarından birinin de barışı inşa etmek olduğunu söyledi. Medine sözleşmesinde farklı dillerin, insanların, inançların bir arada yaşamasını esas alındığını hatırlatan Kavra, son olarak şunları söyledi: “Bu sözleşme bir kadın şahitliğinde imzalanmıştır. O dönemde toplumda kadın sadece onları mutlu etmek için yaratılmıştır ancak Kuran’da kadın- erkek ayrımı yoktur. Bugün mevcut iktidarlar, iktidarlarını sağlamlaştırmak için ayetleri ret ediyorlar. Başka halkların varlığı onların egemenliğinde kendi kimliklerinden vazgeçtiklerinde kabul ediyorlar. Geçmişte Yezid’in yaptığını bugünkü iktidarlar yapıyor.”
 
Çalıştay katılımcıların konuşmasıyla devam ediyor.