15 AĞUSTOS 2018 GÜNDEMİ

* Bir yıl boyunca yoğun bir tempoyla çalışan 20 sanatçının seslendirdiği "Halkların Devrim Marşları" albümü çıktı. Albümün müzik prodüktörlüğünü yapan Nurhak Kılagöz, tarih boyunca söylenen halkların marşlarını bugünün ruhuyla seslendirdiklerini söyledi.

 
* Dövizdeki yükseliş, kasko, sigorta, artan vergiler derken oto pazarlarında alım satım durma noktasına geldi. Mersin Araba Pazarı’nda bulunan esnaflar, “Araba soran var, alan yok” diyerek kepenk indirmeye az kaldığını söyledi.
 
* Kürtçe kitap ve kültür-sanat dergisi olan “Kund”un editörü Umran Aran, matbu Kürtçe dergicilikte büyük bir krizin ve boşluğun olduğunu belirterek, amaçlarının Kürtçeyi okutmak ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.
 
* Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının üzerinden 2 yıl geçti. Özgür Gündem’in halkın hakikate ulaşma geleneği olduğunu belirten gazetenin genel yayın yönetmeni Zana Kaya, “Bugün Özgür Gündem olmaz başka bir yayın olur. Toplum ile hakikat arasında daima bir köprü kurulur ve kurulacaktır da” dedi.
 
* Kolombiya’daki barış sürecinde kadınların nasıl bir rol aldığını inceleyip, raporlaştıran isimlerden biri olan Güneş Daşlı, en fazla göze çarpan şeyin “İnsanların barış meselesini birincil mesele haline getirmiş olması” olduğunu ifade etti. Daşlı, Kolombiyalı kadınların Türkiye’yi ise, çoğunlukla Kürt kadınları üzerinden bildiğini belirtti.
 
* Ermenilere ait Germuş Kilisesi, Bakanlar Kurulu tarafından “Turizm gelişim merkezi” olarak ilan edilmesine rağmen yapının korunmasına ilişkin tek adım atılmadı. Definecilerin hedefinde olan kilise, yıkımla yüz yüze.
 
* KPSS’de yüksek puan alan öğretmen adaylarına, MEB’in yönetmeliğindeki sözlü sınavda düşük puanlar verilerek atamalarının yapılmadığı belirten Av. İbrahim Afşar, mülakatların denetlenemediğini ve komisyonların kendi görüşlerine yakın olan kişileri atadığını söyledi.
 
* İhraç edilen öğretmen Ramazan Kavak'ın ikinci şiir kitabı "Êşa Genîm" raflardaki yerini aldı. Ana dilinde yazmayı ve okumayı bir sorumluluk olarak tanımlayan Kavak, "Beni kendi dilimde yazı yazmaya iten temel etken hakikattir" dedi.  
 
* Çocukluğunda dinlediği Kürt hikayelerini yazılı olarak bir araya getiren dengbêj ve çirokbêj Mihyedîn Duymak, bir araya getirdiği hikayeleri kitaplaştırmayı amaçlıyor. 
 
* Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek.
 
* İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2018 Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürlüğü 3. Dönem mezuniyet törenine katılacak.
 
*MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecek.
 
* Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Haziran ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunu açıklayacak.
 
*TÜİK, mayıs ayı iş gücü verileri ile yılın ikinci yarısına ilişkin yapı izin ve temmuz ayı konut satış istatistiklerini açıklayacak.
 
*Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudanlı mevkidaşı Al-Dirdiri Mohamed Ahmed ile ortak basın toplantısı düzenleyecek. Çavuşoğlu, 10'uncu Büyükelçiler Konferansı'nda konuşma yapacak.
 
* Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat  Altun'un 7'nci duruşması Tunceli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (10.00)
 
* HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, partisinin genel merkezinde kadın gündemine  ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. (11.00)
 
* HDP Batman İl Örgütü merkez ilçe binasında halk toplantısı düzenleyecek.(14.00)