‘AKP bugün yarattığı politikaların iktisadi sonuçlarını yaşıyor’

img

MERSİN – HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, ekonomik krizin hükümetin politikalarının sonucu olduğu söyledi. Turan, “Kürt sorunun çözümü hiçbir adım atmayan AKP iktidarı bugün o politikaların iktisadi sonuçlarını yaşıyor” dedi.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin’de “Demokrasi ve Halklarla Buluşma Şenliği” gerçekleştirdi. HDP Mersin İl Eş Başkanı Sevgi Aktaş, 7 Haziran’dan bu yana partilerinin ciddi anlamda baskılarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek halen ayakta durduklarını ve hiçbir gücün kendilerini bu yoldan alıkoyamayacağını ifade etti.

Ardından konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise, 7 Haziran seçimlerinden bu yana AKP hükümetinin tüm imkanlarını ortaya koyarak ceberut saldırılar ile seçimlerde HDP’yi baraj altına bırakmak istediğini fakat partisinin halkı arkasına alarak devletin katliamlarına rağmen kendi onurunu koruduğunu ve ayakta durduğunu ifade etti.  AKP hükümetinin son 3- 4 yıldır ülkeyi hem ekonomik hem de siyasi birçok krize soktuğunu dile getiren Turan, “ Kürt sorunu çözülmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceğini daha önce partimiz dile getirmişti. Ama AKP bugün yaşanan ekonomik krizin sorumlusudur. Bugüne kadar 500 milyon doları Kürt halkının kafasına bombalar yağdırdılar. Bu paralar ile farklı birçok şey yapabilirlerdi. Hatta ülkeyi cennet bahçesine dahi çevirebilirlerdi. Ama görünen o ki tüm paraları bombalara yatırmışlar. Kürt sorunun çözümü hiçbir adım atmayan AKP iktidarı bugün o politikaların iktisadi sonuçlarını yaşıyor” dedi.

‘BU KRİZİ YARATAN SİZLERSİNİZ’

İktidarın bugüne kadar siyasi başarıları sürekli olarak kendi başarılarıymış gibi yansıttığını fakat yaşanan ciddi bir krizden sonra bu meseleyi toplumun meselesiymiş gibi hareket ettiğini ifade eden Turan, “Daha düne kadar her başarıyı sahiplenen iktidar bugün yarattıkları krizden sonra ‘Hep beraber bu gemideyiz’ şeklinde ifadeler ediyorlar. Yok öyle bir yağma. Bu krizi yaratanlar sizlersiniz. Krizi siz yarattınız sizlerde çözeceksiniz. Bu krizin faturasını emekçi halka yansıtmaya çalışıyorlar. Bakın artık işçiler işlerinden olmaya başladı bile” dedi.  AKP iktidarına karşı direnen tek parti olduklarının altını çizen Turan, ülkeye barışı, demokrasiyi ve de özgürlüğü ülkede yaratana kadar yine emekçileri bu ülkede görünür kılana kadar mücadele edeceklerini de aktardı.

’15 AĞUSTOS ZULMÜN TAHTASINI SALLAMIŞTI’

Son olarak konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, Kürt siyasi hareketinin 1980’ler den bu yana sürekli olarak darbeler ile karşılaştığını fakat her dönemde direndiğini ifade ederek, “ Yaşanan darbelerden sonra devletin zorbalıklarından dolayı onlarca yurttaşımız yaşamını yitirdi. 14 Temmuzda gençlerimizde onların baskı ve zorlamalarına karşı zindanlarda gençlerimiz büyük bir direniş gerçekleştirdi. Onların direnişi ile 15 Ağustosta bir kez daha bir direniş ile Kürt halkının sesi dünyaya duyuldu. Bu direniş zulmün tahtasını salladı. 14 Temmuz ve 15 Ağustos dönemi başta olmak üzere tüm direnen Kürtlere selam olsun” şeklinde konuşmasına başladı.

‘KÜRTLER HEP VAR OLDULAR’

AKP ve MHP ittifakının başından bugüne kadar tek varlıklarının Kürt halkının direnişinin yıkılması için olduğuna dikkat çeken Özgüneş, “AKP ve MHP ittifakı başladığından bu yana bu ittifak Kürt direnişini yok etmek için tüm güçlerini kullandı. HDP’yi seçimde baraj altında bırakmaya çalıştılar. Kürtler ve demokratik ittifakları ise onların bu girişimini onların kursağında bıraktı. Kürtler her koşulda iktidara ‘istediğiniz kadar gelin bizler hep var olacağız’ dedi. AKP seçilmişlerimizi cezaevlerine atarak halkın iradesini gasp etmiştir. Öcalan bugün insanlık dışı uygulamalar ile karşı karşıya kalıp tecrit altına alınmıştır. Tıpkı diğer binlerce yoldaşlarımız gibi. Tecrit altına alınan başta Öcalan olmak üzere tüm arkadaşlarımızı bir gün mutlaka özgürlüğüne kavuşturacağız” dedi. 

‘ERDOĞAN DA KAYBEDECEK’

AKP iktidarının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini Osmanlı’nın devamı olarak gördüğünü ve fermanlar ile ülkeyi yönettiğini dile getiren Özgüneş, bu anlayışın demokrasiyi ortadan kaldırdığını ve faşist bir yönetimle ülkeyi yönettiğini ifade etti. Özgüneş, Kürtler ile bir araya gelemeyen ve onlarla beraber barışmayan tüm anlayışların varlığının sonlandığını dile getirerek “Bu topraklarda Kürtler ile barışmayan her zaman kaybetmiştir ve kaybetmeye de mahkûmdur. Saddam kendi bölgesinde bulunan Kürt halkı ile barışmadığı için kaybetti. Esad kendi bölgesinde bulunan Kürt halkı ile barışmadığı için kaybetti ve halen kaybediyor. Erdoğan’da Kürtler ile barışmazsa kaybedecektir. Bakın Saddam’da güçlü olduğunu dile getiriyordu ama sonunu hepimiz biliyoruz. Şimdi herkes dimdik ve onurlu bir şekilde ta ki statümüzü alana kadar mücadeleyi büyütmeliyiz. Hiçbir zaman demeyelim ki ‘arkadaşlarımız tutuklandı ya ölürsek ’ demeden mücadele etmeliyiz. Bizler özgürlük, barış ve demokrasi isteyenler olarak hiçbir zaman teslim olmadık olmayacağız da. Bizi özgürleştirecek olan kendi öz gücümüzdür” dedi.