20 gündür abluka altında olan Geventepe Mahallesi'nde 4 gözaltı

img
ERZURUM - Yaklaşık 20 gündür abluka altında olan Karayazı’nın Geventepe Mahallesi'nde sabah saatlerinde evlere yapılan baskında aynı aileden 4 kişi gözaltına alındı. Köylülerin hasatlarını toplamaya dahi izin verilmiyor. 
 
Yaklaşık 20 gündür abluka altında olan Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Geventepe (Reşayê Sebrî) mahallesinde sabah saatlerinde evlere yapılan baskında aynı aileden 4 kişi gözaltına alındı. 10 gün önce ot topladıkları tarlalarında gözaltına alınan Haydar Oran ve oğlu Cihat Oran ile yeğeni Kadir Oran aynı gün serbest bırakılırken, bugün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Haydar Oran, Emin Oran, Cemil Oran ve Aynur Oran gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi Karayazı Göksu Jandarma Karakolu'nda tutuldukları öğrenildi. 
 
'BU ABLUKA ARTIK BİTSİN'
 
Abluka ve operasyonun sürdüğü köyde yurttaşların ne ilçe merkezine gidişlerine ne de dağda biçtikleri otları toplamaya izin veriliyor. Günlerdir zırhı araçların köy çevresini kuşattığını belirten mahalleliler, köyün hemen yukarısında bulunan alanın günlerdir helikopterler tarafından yoğun bir şekilde bombalandığını söyledi. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermeyen bir mahalleli, günlerdir operasyonlar devam ettiğini ve mahalleliler olarak büyük bir sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. İnsanların birçok kez ilçe merkezine gitmelerine dahi izin verilmediğini ifade eden mahalleli, "Bizim tek geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. Büyük emek vererek biçtiğimiz otlarımızı toplamaya izin vermiyorlar. Otların üzerine kaç kez yağmur yağdı ve hepsi şuan çürüdü. Bu ablukanın artık kalkmasını istiyoruz. Askerler her gün akşamları köyün giriş-çıkışlarını kapatıyorlar. Burada çok mağduruz ve büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu ablukanın bitmesini istiyoruz" diye belirtti. 
 
Geventepe Mahallesi’ne 2 Mart 2017'de de zırhlı araçlarla birçok eve baskın düzenlenmiş, baskın sırasında boş bir ev ateşe verilirken, evde HPG'li oldukları ileri sürülen 4 cenaze çıkarılmıştı. Olay sonrası mahallede yaşayan 7 kişi gözaltına alınmış, 3 günlük gözaltıdan sonra serbest bırakılmışlardı.