HDP’li vekiller Dora ve Adıyaman’a 15’er ay ceza

img

MARDİN – HDP’nin bir önceki dönem milletvekilleri Erol Dora ve Mehmet Emin Adıyaman, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu”na muhalefet ettikleri iddiasıyla 15’er ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2016 yılında, Nusaybin’de ilan edilen “sokağa çıkma yasağı”na ilişkin yapılmak istenilen basın açıklamasında bulundukları için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin eski Milletvekili Erol Dora ve Iğdır eski Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman hakkında açılan davanın karar duruşması dün görüldü. 
 
Kızıltepe 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına sadece milletvekilleri avukatları katıldı. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyet, 2911 sayılı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu” yasasına muhalefet ettikleri iddiasıyla HDP’li vekilleri 15’er ay hapis cezasına çarptırdı. 
 
Heyet, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.  
 
AİHM VE YARGITAY KARARLARI HATIRLATILDI 
 
Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunduklarını aktaran Av. Zühat Bilen, söz konusu basın açıklamasının yapılmasına izin verilmediğini ve kararın sadece, yapılmak istenilen açıklama için “bildirim”de bulunulmamasına dayandırıldığını belirtti.  
 
Bilen, benzer durumlarda ceza verilemeyeceği noktasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Yargıtay tarafından alınmış kararların bulunduğunu hatırlattı.