Hayvanseverler acil düzenleme istedi

img

ADANA - Adana’da bir araya gelen hayvanseverler, hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı acil düzenleme yapılması talebinde bulundu.

Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Sapanca’da ormanlık alanda bacakları ve kuyruğu kopmuş halde bulunan bir yavru köpeğin hayatını kaybetmesi ile gün yüzüne çıkan hayvanlara yönelik şiddete karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana Adliyesi Taş Bina önünde yapılan açıklamaya Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO), Çukurova Üniversitesi Hayvanseverler Kulübü, Sokak Canlılarını koruma Derneği (CANKODER) ve çok sayıda hayvansever destek verdi.
 
‘MÜDAHİLLİK HAKKI TEMİN EDİLMELİ’
 
Komisyonun basın açıklamasını okuyan Yürütme Kurulu üyesi Gülşah Görür yaşanan cinayetin kendilerinin yıllardır her fırsatta dile getirdiği zulmün bir sembolü haline geldiğini ve hayvan haklarına ilişkin Meclis’te bekleyen yasa tasarısının sıfırdan ele alınması gerektiğinin altını çizdi. 
 
Hayvan haklarında uzman kişilerden oluşturulacak yeni bir komisyon oluşturulması gerektiğini dile getiren Görür, “Baroların hayvan hakları merkezleri ve komisyonlarına gelerek gerek yanın hazırlanması gerekse uygulanması noktasında yetki verilmeli, hayvan hakkı ihlallerine ilişkin davalarda doğrudan ve zorunlu müdahillik hakkı temin edilmelidir” dedi.
 
‘SUÇ OLMALI’
 
Yapılmasını istedikleri çalışma ile ilgili önerilerini de paylaşan Görür, şu önerilerde bulundu:
 
“Avrupa’da olduğu gibi hayvanlara kanunen statü tanınmalı, mal değil can kabul edilmeli. Sahipli sahipsiz hayvan ayrımı yapılmadan yasal güvence altında kalmalı. Hayvanlara karşı tüm eylemler ‘kabahat’ olmaktan çıkarılıp ‘suç’ olarak tanımlanmalı. Caydırıcı hapis cezaları verilmeli. Getirilecek cezalar para cezasına ve seçenek yaptırımlara çevrilmeyecek nitelikte belirlenmeli. Bu suçlar meclisteki yasa tasarısı taslağında düzenlendiğinin aksine şikayete bağlı suç olmamalı, kamu davası niteliğinde belirlenmeli. Hayvan severlere kapılarını kapatan belediye barınaklarına ve personeline ilişkin cezai yaptırım getirmeli. Denetim koşulları yeniden düzenlenmeli. Belediyelerin toplama eylemlerinin yasal sınırları ve müeyyideleri belirlenmeli. Hayvanların üretim ve satışı yasaklanmalı. Fayton işkencesi sonlandırılmalı. Hayvanlara karşı işlenen suçları kovuşturmakla görevli polis teşkilatı oluşturulmalı. Canlı hayvan dövüşü, sirk, hayvanat bahçesi, yunus, penguen parkları kaldırılmalı,” 
 
Adana Barosu Başkanı Av, Veli Küçük ise, yaptığı konuşmada hayvanlara yönelik yapılan saldırılara tepki gösterip, hukukî düzenleme yapılmasını istedi.